Jön a dízelhiány? Kemény télre figyelmeztetnek a szakértők

Jön a dízelhiány? Kemény télre figyelmeztetnek a szakértők

MTI
Csökkentette jövő évi globális olajkereslet-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség a frissen kiadott havi rendszeres olajpiaci jelentésében. A szakértők a döntés okaként egyrészt a nehezebbé váló világgazdasági környezetet, másrészt pedig a felhasználási hatékonyságban elért eredményeket hozták fel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A párizsi székhelyű a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) havi jelentésében napi 880 ezer hordóra (bpd) csökkentette a kereslet növekedésére vonatkozó 2024-es előrejelzését a korábbi 1 millió bpd-ről. Ugyanakkor a 2023-as keresletnövekedésre vonatkozó előrejelzését 2,2 millió bpd-ről 2,3 millió bpd-re emelte meg. Az ügynökség szerint szűkössé válhat a dízelüzemanyag-ellátás a tél folyamán Európában.

A téli időjárás meghatározó tényező lesz

Az OPEC és szövetségesei, az OPEC+ néven ismert informális együttműködés 2022-ben kezdte meg a kínálat korlátozását az árak támogatása érdekében. A nyersolaj világpiaci ára a szaúdi és orosz, együttesen napi 1,3 millió hordós, az év végéig tett termeléscsökkentési ígéret miatt szeptemberben tíz havi csúcsot ért el. A romló világgazdasági kilátások tükrében azonban az olajár az elmúlt héten nagymértékben csökkent.

Az IEA ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az ellátási korlátok, nevezetesen az orosz nyersolajra vonatkozó, 10 hónapja érvényben lévő uniós embargó miatt ezen a télen dízelüzemanyag-hiány léphet fel Európában. Az IEA havi olajjelentésében úgy becsüli, hogy Európának tartós import megszervezésére lehet szüksége más országokból, de a dízelüzemanyag téli minőségére vonatkozó előírások korlátozzák a lehetséges beszerzési források körét. A dízelüzemanyag-hiányt "lehet, hogy csak egy enyhe téllel lehet majd elkerülni" - fogalmaz az IEA.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?