Őrült roham indult: rengeteg magyar gazda szerzi be most így a gépeket

agrarszektor.hu
Óriási változások várhatóak a mezőgazdasági gépek lízingpiacán. Bár a termelők továbbra is az új gépeket lízingelik legnagyobb arányban, az már most látszik, hogy az agrárlízingpiac értékben növekedett, szerződésszámban viszont csökkent.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Fokozatosan bővült a lízingcégek mezőgazdasági tőkekintlévősége az elmúlt öt évben, 2022 harmadik negyedévének végére pedig elérte a 267,7 milliárd forintot is. Ez mintegy 25,9 milliárd forintos növekedés az előző év azonos időszakához képest - írta meg a Világgazdaság az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján. A pénzügyi elemzésből kiderült, hogy az új mezőgazdasági gépek lízingelt állományának növekedése lényegesen meghaladta az átlagot: ez a szegmens 16,4%-kal nőtt egy év alatt, ami értékben 29,8 milliárd forintot jelentett. A használt gépeknél az eddig tapasztalt dinamikus növekedés mérséklődött, csupán 2,1 milliárd forintos állománybővülésről számolhatott be az AKI. 

Árnyalja azonban ezeket a folyamatokat, hogy a korábban a használt, illetve az új mezőgazdasági gép kategóriába nem besorolható, nem definiált gépkategóriákat - amelyek az előző évek azonos időszakában 5,1 és 6 milliárd forintos értékeket képviseltek - vélhetően átcsoportosították a szóban forgó osztályokba. A mezőgazdasági gépek körében továbbra is az új gépek részesedése volt kiemelkedő, és arányuk egy év alatt kismértékben (3,9 százalékponttal), 78,8%-ra emelkedett.

Míg a lízingcégek kihelyezéseinek értéke emelkedett, a lízingszerződések száma 3446 darabra csökkent,
és 1,3%-kal maradt el az előző év azonos időszakának eredményétől. Csak az új mezőgazdasági gépre vonatkozó szerződések számában volt növekedés, mégpedig 183%-os, a további két kategória szerződéseinek darabszáma csökkent. 

A használt mezőgazdasági gépeknél jelentős volt a visszaesés, mert ezekre 16,2%-kal kevesebbet, összesen 722 szerződést kötöttek. A nem definiált szerződések száma (amelyekről nem lehet megállapítani, hogy új vagy használt mezőgazdasági gépre vonatkoztak-e) nullára csökkent 2022. szeptember 30-ra. Az új gépekre kötött lízingszerződések aránya a korábbi évi 72,7-ről 79%-ra emelkedett, miközben a használt gépeké 24,7-ről 21%-ra csökkent. A lízingcégek mezőgazdasági szerződéseinek száma mérséklődött 2022 harmadik negyedévében. Az előző év azonos időszakához képest a lízingcégek által finanszírozott összeg 19,5%-kal emelkedett, értékben 75,1 milliárd forintról 89,7 milliárd forintra. Az új gépek esetében a bővülés 33,8%-os volt, 73,3 milliárd forintra növekedtek a kihelyezések, a használt mezőgazdasági gépek esetében pedig 7,8%-os visszaesés jelentkezett, 17,8 milliárd forintról 16,4 milliárd forintra.

Nőtt, de még kedvező az agrárcsődráta

A nemzetgazdaság összesített csődrátája 2021 első negyedévéig fokozatosan javult, a 2018 eleji 2,2%-ról 1,4%-ra csökkent, de 2021 második negyedévétől kezdve a mutató értéke újra növekedésnek indult, majd az év végére 1,8%-ra emelkedett. Ezt követően 2022 második negyedévének végére 1,5%-ra mérséklődött. Az AKI adatai szerint a mezőgazdaság csődrátája a nemzetgazdaságéhoz hasonlóan 2021 második negyedévétől kezdve emelkedett, 1,6%-ra nőtt 2021 végére, azonban továbbra is kedvezőnek számított. A nemzetgazdasági folyamatokat követve és azt kedvezően meghaladva, 2022 második negyedévének végére a mezőgazdaság csődrátája is csökkent, 1,1%-ra. Az élelmiszeripar csődrátája 2021-ben a mezőgazdaságénál is nagyobb ütemben növekedett, 2,1%-ról 2,8%-ra emelkedett, azonban 2022 második negyedévének végére ez az érték is mérséklődött 2,4%-ra. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?