Véget ér egy korszak a mezőgazdaságban: ez várhat a gazdákra a jövőben

Véget ér egy korszak a mezőgazdaságban: ez várhat a gazdákra a jövőben

agrarszektor.hu
A precíziós mezőgazdasági képalkotó technológiák globális piaca a 2022-es bázisévben 955,4 millió dolláros piaci értéket képviselt. A piaci méret a becslések szerint ez 2023-ban 1042,3 millió dollárra nőtt, 2033-ra pedig várhatóan el fogja érni a 2889,3 millió dollárt is, 10,7%-os éves átlagos rátával növekedve - derült ki Persistence Market Research által közzétett jelentésből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A precíziós mezőgazdasági képalkotó technológia piacán az elmúlt években jelentős növekedésnek lehettünk tanúi, amelyet a precíziós mezőgazdasági gyakorlatok világszerte növekvő elfogadása hajtott. Ez a képalkotó technológia különböző technikákat foglal magában, mint például a multispektrális képalkotás, a hiperspektrális képalkotás, a hőképalkotás és a LiDAR (fényérzékelés és távolságmérés) - olvasható a Future Farming oldalán. Ezek a technológiák megkönnyítik a nagy felbontású adatok gyűjtését, lehetővé téve a gazdálkodók számára a növények állapotának nyomon követését, a betegségek felismerését, a tápanyagszintek felmérését és a beavatkozást igénylő területek azonosítását. Az érzékelőtechnológia fejlődésével a képalkotó megoldások elérhetőbbé és megfizethetőbbé váltak, és könnyebben integrálhatók a meglévő mezőgazdasági gépekbe és irányítási rendszerekbe.

A piaci növekedést befolyásoló tényezők

A precíziós mezőgazdasági képalkotó technológia piacának növekedése több kulcsfontosságú tényezőnek tulajdonítható. Először is, a növekvő világnépesség és az emelkedő élelmiszerigény folyamatos nyomást gyakorol a mezőgazdasági rendszerekre, hogy növeljék a termelékenységet, miközben minimalizálják a környezeti hatásokat. A képalkotó technológia lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy optimalizálják az erőforrások felhasználását, ami fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat és jobb élelmezésbiztonságot eredményez.

Másodszor, a távérzékelési technológiák és az adatelemzés fejlődése kibővítette a képalkotó megoldások képességeit a mezőgazdaságban. A gépi tanulási algoritmusok és a mesterséges intelligencia technikák lehetővé teszik a hatalmas mennyiségű képalkotási adat értelmezését, értékes betekintést nyújtva a döntéshozatalhoz. Emellett a precíziós mezőgazdaság bevezetését támogató kormányzati kezdeményezések és támogatások is ösztönzik a piac növekedését. Számos kormány ösztönzi a gazdálkodókat, hogy olyan technológiai megoldásokba fektessenek be, amelyek növelik a termelékenységet, megőrzik az erőforrásokat és csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Milyen lehetőségek rejlenek a képalkotó technológiákban?

A precíziós mezőgazdaság egyre inkább a képalkotó technológiákra támaszkodik az adatgyűjtés, az elemzés és a döntéshozatali folyamatok során. Ezek a technológiák magukban foglalják a távérzékelés különböző formáit, mint például a multispektrális képalkotás, a hiperspektrális képalkotás és a LiDAR. A piac egyik kiemelkedő lehetősége a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulási algoritmusok képalkotási technológiákkal való integrálásában rejlik. Ezek a fejlett algoritmusok lehetővé teszik a képalkotó szenzorok által gyűjtött hatalmas mennyiségű adat értelmezését, és a gazdálkodók számára a termesztésirányításhoz használható felismeréseket nyújtanak. A mesterséges intelligencia által vezérelt képelemzés képes azonosítani a növénybetegségeket, felismerni a tápanyaghiányt és nagy pontossággal megjósolni a terméshozamot, ezáltal növelni a termelékenységet és csökkenteni a ráfordítási költségeket.

Egy másik lehetőség a drónok egyre szélesebb körű elterjedéséből adódik a mezőgazdaságban. A képalkotó érzékelőkkel felszerelt drónok lehetővé teszik a gazdálkodók számára a nagy mezőgazdasági területek gyors és költséghatékony megfigyelését. A drónok használata lehetővé teszi a növények pontos feltérképezését, a növények egészségi állapotának felmérését és a beavatkozást - például öntözést vagy növényvédőszer-kijuttatást - igénylő területek azonosítását. A dróntechnológia folyamatos fejlődésével és a szabályozási akadályok csökkenésével a drónok mezőgazdasági képalkotásra történő alkalmazása várhatóan felgyorsul, ami jelentős növekedési kilátásokat kínál a piaci szereplők számára.

Piaci trendek és kihívások

A precíziós mezőgazdasági képalkotó technológia piacát alakító egyik kiemelkedő trend a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulási (ML) algoritmusok integrálása a képalkotó rendszerekbe. Ezek a technológiák lehetővé teszik az automatizált adatelemzést, lehetővé téve a gazdálkodók számára, hogy valós időben, adatvezérelt döntéseket hozzanak a növények egészségével, a kártevőkkel és a tápanyaghiányokkal kapcsolatban. Emellett egyre nagyobb a kereslet a multispektrális és hiperspektrális képalkotó megoldások iránt, amelyek a látható spektrumon túli információk rögzítésével részletes betekintést nyújtanak a termények egészségi állapotába. A nagy felbontású kamerákkal felszerelt drónok légi képalkotásra történő alkalmazása is egyre nagyobb teret hódít, ami költséghatékony eszközt kínál a gazdálkodóknak a nagy mezőgazdasági területek példátlan pontosságú megfigyelésére.

Az ígéretes növekedési pálya ellenére a precíziós mezőgazdasági képalkotó technológia piaca számos kihívással néz szembe. Az egyik fő akadály a képalkotó technológiai megoldások bevezetéséhez szükséges magas kezdeti beruházás, beleértve a speciális berendezések és szoftverek beszerzését, valamint az e rendszerek hatékony működtetéséhez szükséges személyzet képzésének költségeit. Ezen túlmenően aggályok merülnek fel az adatvédelemmel és az adatbiztonsággal kapcsolatban, különösen az érzékeny mezőgazdasági adatok gyűjtése és tárolása miatt. Emellett az adatok értelmezésére és integrálására vonatkozó szabványosított protokollok hiánya interoperabilitási problémákat vet fel, ami akadályozza a különböző képalkotó technológiai platformok és mezőgazdasági irányítási rendszerek közötti zökkenőmentes együttműködést.

Melyek a legfrissebb fejlemények az ágazatban?

A precíziós mezőgazdasági képalkotó technológia piacának legújabb fejlesztései a képalkotó megoldások skálázhatóságának és hozzáférhetőségének javítására összpontosítottak a mezőgazdasági termelők számára. A feltörekvő startupok és a már működő szereplők egyaránt befektetnek a megfizethető, felhasználóbarát képalkotó eszközök fejlesztésébe, amelyek a fejlett és a fejlődő régiókban egyaránt kielégítik a kistermelő gazdák igényeit. Továbbá a távérzékelési technológiák, például a műholdas képalkotás és a pilóta nélküli légi járművek (UAV-k) fejlődése a precíziós mezőgazdaságot a hagyományos termésmegfigyelésen túl olyan alkalmazásokra is kiterjeszti, mint a talajtérképezés, az öntözésirányítás és a terméshozam-előrejelzés. Az iparági érdekeltek, a tudományos intézmények és a kormányzati szervek közötti együttműködés az adatelemzés és a prediktív modellezés terén is ösztönzi az innovációt, lehetővé téve a gazdálkodók számára a mezőgazdasági gyakorlatok optimalizálását és az éghajlatváltozással és az ingadozó piaci feltételekkel kapcsolatos kockázatok mérséklését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?