Áttörés jöhet a magyar földeken: így oldanák meg a gazdák legnagyobb gondjait

Áttörés jöhet a magyar földeken: így oldanák meg a gazdák legnagyobb gondjait

agrarszektor.hu
Hónapok óta velünk él a "minden drágul" kifejezés. Az építőanyagok, a benzin na meg az élelmiszerek ára is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) januári jelentése szerint 7,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,4 százalékkal emelkedtek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az élelmiszerek ára átlagosan 10,1 százalékkal nőtt a 2021-es évben, néhány termékért azonban jelentősen többet kell fizetnünk idén. Tavaly decemberben 31,0 százalékkal magasabbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak is, mint egy évvel azelőtt - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A növénytermesztési és kertészeti termékek áremelkedése novemberhez képest 2,6 százalékponttal 38,6 százalékosra gyorsult. Drágultak a húsok, a gabona, a burgonya, de szinte az összes zöldség-gyümölcs ára is. A mezőgazdaságban nem csak az infláció emelkedése okoz gondot, hanem az évek óta tartó munkaerőhiány is.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Ha a kézi munkaerő határozza meg a termékek árát, akkor annak a következő időszakban nagyon meredek lesz a várható emelkedése. Pontosan azért, mert nincs olyan minőségi kézimunka, ami versenyképessé tudná tenni az árakat. A piaci árak lefelé nem fognak mozdulni, így minél hatékonyabbá tudjuk tenni a művelést, annál kevésbé fognak az árak az egekbe szökni. Megoldás lehet az, ha a kézimunkaerőt felváltja a gépesítés.
Hatékony eszközökkel az árak is csökkenhetnek. A hazai kétkezi munkaerő hiányzik a piacról, ezt gépekkel kell helyettesíteni. Hatékony eszközökkel a gazdák jobb termelést tudnak elérni és az sem utolsó szempont, hogy csökkenteni tudják a működési költségüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A betakarító gépek használata jelentősen képes csökkenteni a kézi munkaerő igényt, így egy-két szezon alatt behozza a kiadást, sőt utána már csökkenti a termelő működési költségeit. Nem szabad elfelejteni, hogy emberre azért szükség van, mert valakinek mozgatni kell ezeket a munkaeszközöket, de gyakorlatilag minimális kézimunka szükséges. Vegyük például a betakarítást a szőlőben vagy a gyümölcsültetvényekben. A betakarítás a legfontosabb lépés, erre a legnehezebb nagy létszámú munkaerőt találni. Viszont ma már ezt a munkát a gépek is el tudják végezni. Nem ritka, hogy az egész munkafolyamat gépesítve van. Ennek előnye, hogy nem kell napszámosokat keresni, valamint, hogy a gépeknek köszönhetően jóval tisztább lesz az elvégzett munka - így a termés magasabb minőségben tud bekerülni az ültetvényekről - mondta Gergely Ármin, Navik Agri Kft. területi vezetője.

Harc a vegyszerek ellen

A traktorok, soraljművelőgép, metszéstechnológiai gépek, kéziszerszámok, metszőollók és modern biológiai szerek mellett a vegyszermentes talajgazdálkodási technológiák is nagy hangsúlyt kapnak. A gyomirtó szerek használatát ma már nagyon meg kell gondolni. Hisszük, hogy egyre többen a fenntartható gazdálkodást szeretnék erősíteni, amihez olyan speciális célgépeket is igénybe lehet venni, melyeknek az üzemeltetésével gazdaságosan ki lehet váltani a különböző gyomirtó szereket. Így a fogyasztó olyan, valóban egészséges gyümölcsökhöz juthat, melyek nem tartalmaznak gyomirtó szer-maradványt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ipar 4.0 - A negyedik ipari forradalom

A negyedik ipari forradalom korszakát éljük, ami alapjaiban formálja át a gazdaságot, a munkahelyeket és a társadalmat. Az Ipar 4.0 számos fizikai és digitális technológia, a fejlett elemzőrendszerek, a mesterséges intelligencia, a kognitív technológiák és a dolgok internetes kombinálásával lehetőséget kínál arra, hogy valóban digitális vállalkozások jöhessenek létre. Az Ipar 4.0 célja, hogy egy visszajelzést adjon a termelőeszközök hatékonyságáról. Mindegyik gépnél van egy elektronikai vezérlőközpont, ami méri az üzemórát és a megtett munkaterület nagyságát, ezzel visszajelzést ad a termelőnek arról, hogy az eszköze milyen hatékony volt. Gépeinket is lehet majd ilyen készülékkel rendelni, mert a visszajelzés nagyon hasznos. Fontos kiemelni, hogy minden gép esetében a magasabb árkategória jobb minőséget és nagyobb strapabírást jelent. Lehet nagyobb beruházást igényel, de hosszútávon sokkal költséghatékonyabb, mert nem megy tönkre, tovább tart és kevesebb szervízelésre lesz szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03