2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Gépek

Az aszály elvette a gazdák kedvét a traktorvásárlástól is: 10 százalékos a zuhanás

Az elmúlt évben ismét csökkentek a traktoreladások Európában, amiben vastagon benne van a bevételkiesést okozó aszály. Nagy érvágást jelentett a géppiacon, hogy éppen az olyan fontos termelőországokat sújtotta a szárazság, mint Németország, Lengyelország vagy Olaszország.
 
 

A 21. országra kiterjedően elvégzett statisztikai összesítések alapján 2018-ban 142.299 db traktor talált gazdára Európában, ez 10,2 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző évi eladások. A statisztikában nem szereplő országok (Görögország, Írország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Luxemburg) traktorpiaci forgalmát becsülve a teljes európai traktorpiaci értékesítés meghaladja a 154.000 darabot, amely alatta marad a 21 ország 2017. évi forgalmának, amely 158.441 darabot kóstált.

Fendt 724 Vario (Forrás: commons.wikimedia.org)

Néhány országtól eltekintve jellemző volt az eladások drasztikus csökkenése, amely minden bizonnyal a tavalyi aszálynak és a jövedelmek kedvezőtlen alakulásának tudható be. A legnagyobb, kétszámjegyű traktorpiaci forgalomcsökkenés Dániában, Ausztriában, Finnországban, Lengyelországban, Olaszországban, Németországban és Svédországban következett be.

Különösen az évi 10.000 darab feletti forgalmat lebonyolító országokat, amelyek az európai piac háromnegyedét teszik ki, érintette kedvezőtlenül a traktoreladások csökkenése.

A legnagyobb traktorpiaccal rendelkező Németországban mintegy 6000 darabbal, Olaszországban 4260 darabbal, Franciaországban 2500-zal, Lengyelországban 1700-zal és Spanyolországban 1150 géppel vásároltak kevesebbet tavaly a gazdaságok, mint az azt megelőző évben. Relatíve stabilabb piacnak tekinthető a belga, a cseh, a bolgár, a magyar, a norvég, a portugál, a svájci, a litván és szlovén traktorpiac.

Dr. Hajdú József

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu