CLAAS - folyamatosan a fejlődés útján

CLAAS - folyamatosan a fejlődés útján (x)

agrarszektor.hu
CLAAS: folyamatosan a fejlődés útján - a kiválót megtartani, a jót továbbfejleszteni "avagy a CLAAS-nál csak egy CLAAS lehet jobb" Cikkünkben bemutatjuk, hogy a CLAAS, mint világhírű mezőgazdasági gépgyártó milyen technikai fejlesztéseket hajtott, hajt végre a szálastakarmány betakarító gépek esetében, hogy Ön nap mint nap egy olyan erőteljes, megbízható, robusztus, tökéletesen koordinált géppel rendelkezhessen, amellyel öröm dolgozni.

A CLAAS világa

Az 1913-ban alapított CLAAS (www.claas.com) egyike a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártóinak. A vesztfáliai Harsewinkelben található vállalat Európában a kombájn gyártás piacvezetői közé tartozik. Egy másik nagy termékcsoporttal, az önjáró silózóval a CLAAS az első helyen áll a világpiacon. Szintén vezető helyen áll a családi tulajdonban lévő vállalat a világ mezőgazdasági technikáinak sorában traktorjaival, valamint mezőgazdasági bálázóival és szálastakarmány-betakarítógépeivel egyaránt. Termékkínálatuk részét képezi a legmodernebb mezőgazdasági informatikai technológia is. A CLAAS 10 900 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Mindezekből látszik, milyen magas színvonalú mezőgazdasági gépgyártó, amelynek a kizárólagos hazai importőre és forgalmazója az AXIÁL Kft.

De nem csak a gépkínálatról fogunk beszélni, hanem egy-két olyan egyedi megoldásról, ami csak a vetési zöld színű gépekben található meg.

A CLAAS a szálastakarmány-betakarításra a különböző méretű üzemeknek a megfelelő betakarítási láncolatot kínálja. Egymásra épülő munkafolyamatokat végző, egymással összhangban lévő betakarító rendszereket, amelyek zökkenőmentesen kiegészítik egymást. Mindezekkel segítve a gazdák abban, hogy minden nap a legjobb eredményeket tudják elérni.

Kezdjük a sort a fűkaszákkal.
Dobos kaszák

Három front és három hátsó függesztésű dobos kaszát kínál a CLAAS a gazdák számára. Előszeretettel alkalmazzák ősgyepes, műveletlen rétek kaszálására, de az igen nagy fehérjetartalmú rozs kaszálásához is ideális megoldás lehet. A rozs kaszálásánál a nagyon hosszú szál, nagy tömegáram indokolja esetenként a használatát.


CORTO 3200 Contour

Mit is tud ez a 3 méteres munkaszélességű 4 dobos kasza?

• Contour felfüggesztéssel rendelkezik, tehát a dobok felett csak egy pontban és középen van rögzítve a gerendely a vázhoz egy csap segítségével, így nagy hatásfokú 3D-s talajkövetést tud biztosítani.


• Szállítási pozíciója 120o szögben meg van döntve, mint a DISCO Contour kaszáknál, így a közúti szállításnál mindkét alsó függesztőkarra egyformán oszlik el a kasza súlya, nem csak a jobb oldali felniket terheli. Mindezeken felül jobb kiláthatóságot biztosít. Ezt egy kardántengelyes áthajtással oldották meg.

 

Minden Contour felfüggesztésű kasza alapfelszereltsége az úgynevezett ACTIVE-FLOAT hidraulikus tehermentesítő rendszer - ezt az aktuális talajviszonyokhoz egyszerűen a fülkéből be tudja a kezelő állítani. Nyomásmérő óra jelzi az aktuális értéket. A kasza így úgynevezett lebegő vágást biztosít. Ha kellő mértékben megemeljük a nyomást, kézzel is fel lehet emelni ezt az 1 tonnás kaszát. Miért is jó ez nekünk? A kasza teljes súlya nem nehezedik a tarlóra, így nem okoz kárt a friss telepítésű növénykultúránkban, valamint a kisebb felfekvési súly kisebb mértékű kopást és kevesebb üzemanyagfogyasztást eredményez.

A CORTO frontkaszák különlegességei

• Egyedülállóak a piacon azzal, hogy minden dobos frontkaszához rendelhető opcióban ACTIVE FLOAT hidraulikus tehermentesítő az alap rugóson felül, ezt a kezelő az aktuális talajviszonyokhoz egyszerűen a fülkéből be tudja állítani.

• Minden CLAAS dobos frontkasza képes 3D-s mozgásra a legeredményesebb talajkövetés érdekében.

DISCO tárcsás kaszák

A DISCO tárcsás kaszákat a kisebb talajegyenetlenséggel rendelkező telepített gyepekre ajánljuk, de a nehezebb terepkörülményekkel, mint például a réti kaszáló is gond nélkül megbirkózik, ahogyan azt már demo körútjaink során meg is mutattunk. A DISCO család elérhető a könnyen vontatható, egyszerűen kezelhető kaszáktól kezdve, a hátsó vagy front függesztésű, nagy területteljesítményű, akár rendrakó szalaggal szerelt kaszákig. A termény betakarítás minőségét számos új és már régóta jól bevált CLAAS fejlesztés biztosítja. Ilyen a MAX-CUT kaszasín, az ACTIVE-FLOAT tehermentesítő, valamint a SAFETY-LINK biztonsági modul. A kaszák természetesen elérhetők szársértő nélkül, verőujjas illetve gumihengeres szársértővel, amelyek segíti a termény gyorsabb száradását, hogy a lehető leghamarabb tudjuk betakarítani a kaszálóról. És most lássunk pár érdekességet a DISCO-król.

A DISCO királya a MAX-CUT kaszasín

A MAX-CUT megoldás az előző P-CUT kaszasín koncepció továbbfejlesztett változata. A tervezés során megtartottak számos jól bevált dolgot, többek között a gyorskéscserét, valamint a Safety-Link biztonsági modult. Az új, egyben préselt kaszasín hullámos formájával javult a vágás minősége. A hullámos kialakításnak köszönhetően ugyanis előrébb került a meghajtó egység a tárcsákkal, így a korábbiakhoz képest hatékonyabb terményvágást tesz lehetővé. A hullámos forma miatt a betétek is bentebb helyezkednek el, így a tárcsák még nagyobb átfedéssel tudnak dolgozni, ezzel nagy biztonságban elkerülhető, hogy a kasza csíkozzon. A csíkozás jelenségét a tárcsákon lévő kések a mozgásukkal erős levegőáramlást generálva idézik elő, amikor a zárólevegő még vágás előtt elfekteti a terményt a kasza pengéje előtt, amit így nem tud tökéletesen levágni. A levegő áramlási sebességének csökkentését, valamint a termény álló helyzetben tartását a három csavarral rögzített cserélhető áramvonalas betét is segíti. Ráadásul, ahol a kések hátrafelé forognak, ott ez a betét egy ellenkésként is funkcionál, és megtámasztja a terményt.

Fontos, hogy csavarozott a kaszasín, így más márkákkal ellentétben esetünkben minden egyes elem külön cserélhető, nem kell megvenni egy komplett új kaszasínt, ha éppen elkopott, vagy ha egy esetleges ütközésből történt káresemény következett be.

MOVE - "move like jagger"

A CLAAS DISCO frontkaszák eddig is kitűntek a piacon a kiváló 3D-s talajkövetéssel, de most még odapirított a mezőnynek a gyár egy olyan mozgáshatárokkal bíró kaszával, amitől mindenkinek leesett az álla. Magyarországon is bizonyít az immár második éve értékesített MOVE kasza. De mit is tud?

 

A kasza képes függőleges irányban felfelé 600, lefelé 400 millimétert elmozdulni a traktor frontfüggesztésétől függetlenül. Van egy kerete a kaszának, amit felekasztunk az erőgépre. A kaszát egy hidraulika körrel tudjuk emelni/süllyeszteni, valamint kell egy plusz kör, ami a hidraulikus tehermentesítésé. A tehermentesítés be van építve a keretbe, és a talajkontúrtól függően tudja rugóztatni a hidro-akkumulátorok segítségével a kaszánkat.


VOLTO rendterítők

A CLAAS rendterítők felépítése egyszerű, ám szerkezetük mégis robusztus. A kiforrott konstrukció által ezek az eszközök igen megbízhatóan és alacsony költségekkel üzemeltethetőek, ennek köszönhetően pedig igen nagy sikernek örvendenek. Karbantartási igényük minimális, mindössze a meghajtó kardánokat, illetve néhány zsírzópontot kell nyújtott időközönként zsírozni a rendterítőkön. A 4,5 métertől egészen a 13 méteres munkaszélességig terjedő termékskálán minden bizonnyal megtalálja az Ön kaszájához tartozó legjobb kombinációt. De mi is az, amivel kitűnik a piacon?

Rendterítő MAX SPREAD technológiával

Elsősorban a fogtartó karok 29,3 fokban hajlított kialakításával tűnik ki a piacon. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos rendszerekhez képest a terítőkarok megnövelt felszedési teljesítményt és nagyobb munkasebességet tesznek lehetővé. Ezen kívül a terményáram a hagyományos kialakításhoz képest közel egyenes vonalban fut a karok között, így a terményt sokkal kíméletesebben kezeli és a levelekben gazdag növényeket (pl. a lucernát) szinte levélveszteség nélkül teríti szét. A termény lerakására is jó hatással van a hajlított kar, valamint a termény már a rotor előtt a rugós fogra kerül, amely megtartja és egyenletesen teríti szét teljes szélességben még magasabb munkasebességnél is.


Opcionálisan egy ún. "éjszakai" rendképző hajtómű is rendelkezésre áll. Ez is egy egyedülálló megoldás a CLAAS-tól. A kardántengely csatlakozásának áthelyezésével a forgórészek fordulatszáma kb. 1/3-ra csökkenthető, a terített terményt kisebb rendekbe sodorja, a termény így az éjszaka során kevesebb nedvességet szív be és gyorsabban kiszárad. Vagy, ha jönne az eső, akkor is kevesebb vizet vesz fel, és másnap kíméletesen újra szét tudjuk teríteni.


LINER rendképzők

A rendsodrók kínálata az egy rotoros géptől indul és egészen a négy rotorosig terjed, (3,7-15 m-ig). Fajtáját tekintve a CLAAS rendelkezik oldal és közép rendképzőkkel. Közös jellemzőjük, hogy rendkívül robusztus és karbantartásmentes rotor hajtóművel vannak szerelve. A fogtartó karok rögzítése egy speciális bordás kötéssel történik (PROFIX), amely hosszabb élettartamot eredményez, valamint szállításkor rendkívül egyszerűen és gyorsan eltávolíthatók. A több rotoros gépek nagyságuknál fogva kormányzott kerékkel vannak ellátva, megkönnyítve így a gépkezelők munkáját. A különböző rotorok a gépváztól függetlenül követik a talajfelszínt, illetve munkamagasságuk egyesével állíthatók.

PROFIL elnevezésű felfüggesztéssel a rendképző rotorjainak a csuklópontja valódi háromdimenziós mozgást tud végezni. A "kardáncsuklós" felfüggesztés következtében a forgórészek elmozdulása független az önhordó váztól.

PROFIX egyszerűen oldható fogtartókar rögzítés. A karok a bordázott kapcsolatnak köszönhetően kopás- és elfordulás nélkül fekszenek a tartócsőben. A rotorok zártak, olajozottak és a rotorkarok tartócsonkjai a rotoron kívül helyezkednek el. Így egy karcseréhez nem szükséges a rotorházat megbontani, mint más gyártó termékeinél.

TWIN funkció - egy nagy vagy két keskenyebb rend képzését szolgáló megoldás, amelyet kiegészítő rendhatároló ponyvával kínálunk mindazoknak, akik egy nagyobb rendet, vagy az első kaszálásnál két kisebbet kívánnak készíteni a nagyobb tömeg miatt. Ha a fordulóban az előző rend felé fordul a gépkezelő, akár négy rend is egy renddé sodorhat, ezért is népszerű ez a megoldás a piacon.

További hasznos és egyedi rendképző megoldások:

További információk

 

Szerző: László Attila, AXIÁL Kft. CLAAS zöldsor termékmenedzser

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?