Csak így lehet drónt reptetni Magyarországon: itt vannak a szabályok

Csak így lehet drónt reptetni Magyarországon: itt vannak a szabályok

agrarszektor.hu
Évről évre egyre több építóipari és mezőgazdasági vállalkozás használ drónt Magyarországon, és habár egy ilyen eszköz ára milliós nagyságrendű, egy-három éven belül megtérülhet a befektetés. A mezőgazdaságban többnyire a növényvédelemben használják a légi eszközöket, a becslések szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek egy gazdaságban, emellett a munkaerőhiány miatt is praktikusak a gazdák számára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mintegy másfél-két millió forintba kerülnek az adatgyűjtésre alkalmas drónok, de a nagyobb járművek ára sok tízmillió forint is lehet, ugyanakkor egy ilyen eszközbe történő befektetés egy-három éven belül meg is térülhet - mondta a Világgazdaságnak Ludvigh Károly, az ABZ Drone Kft. műszaki és szervizvezetője. Kiemelte, jellemzően kétféle pilóta nélküli légi jármű van, az egyik szenzorokkal információt, adatokat gyűjt, a másik ipari feladatokat lát el, ezt az utóbbit használják főleg a mezőgazdaságban. Itt főleg a növényvédelemben, permetezésre és adatgyűjtésre használják a légi eszközöket, a technológiaváltással pedig jelentős költségek takaríthatók meg. A permetszerek mennyiségének pontos használatával például 50 százalék megspórolható, továbbá a drónok nem okoznak taposási kárt, ami hagyományosan 5-8 százalék is lehet. A becslések szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek, ráadásul a munkaerőhiány miatt is praktikus a gazdálkodóknak a drónok használata.

A drónok húsz szervizügyéből átlagosan egy mögött áll a drón elromlása, a légi járművek sérüléseinek 95 százaléka pilótahibákra vezethető vissza - hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette, cégük drónpilótaképzéssel is foglalkozik, hiszen egy akár 15-20 millió forintba kerülő eszköz használatához képzett szakemberre van szükség. A repülés útvonalát egyébként a művelet helyszínétől és a használt légi jármű tömegétől függően kell különböző szinteken bejelenteni. A négy kilogrammnál kisebb drón esetén lakott területen kívüli használatnál applikációs bejelentkezéssel lehet repülni. Lakott területen történő repüléskor és nagyobb gép esetén a Hungarocontrol Zrt.-től kell légtérengedélyt kérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?