2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Gépek

Elképesztő: teljesen automatizálta a vertikális növénytermesztést egy kínai vállalat

A Sananbio nevű kínai, kontrollált növénytermesztéssel (indoor farming) foglalkozó technológiai szolgáltató piacra dobta az Uplift nevet viselő, automatizált vertikális gazdálkodási rendszerét. A rendszer a gyártó szerint teljesen önállóan el tudja végezni a vetési, átültetési, betakarítási és növényszállítási feladatokat.
 
 

A Future Farming adott hírt róla, hogy a kínai Sananbio bejelentette, a világon mindenütt elérhetővé tette az emberi közreműködést nem igénylő, teljesen automata vertikális gazdálkodási rendszerét, az Upliftet. A rendszer robotikus komponensek és szállítószalagok segítségével teljesen automatizálja a vetési, átültetési, betakarítási és szállítási folyamatokat, valamint a rendszer tisztítását is. A Sananbio 18 hónapig tesztelte és finomhangolta a technológiát, amelyet most mindenki számára megvásárolhatóvá tett.

Elég a vetőmagokat az ültetőberendezésbe szórnunk, és aztán már semmi mást nem kell tennünk, néhány napon belül pedig friss zöldségeink lesznek

– mondta Csan Cso, a Sananbio társalapítója és vezérigazgatója.

Csan Cso elmondta, hogy az Uplift egy 5 ezer négyzetméteres területen naponta 6-8 tonnányi friss leveles zöldséget képes megtermelni. A vezérigazgató állítása szerint az Uplift rendszer hatszor annyi termést garantál, mint egy azonos alapterületű, hat szinten növényeket termesztő kontrollált növénytermesztő egység. Ez a nagyobb terméshozam egyben alacsonyabb költségekkel is jár, ami pedig azt hozza magával, hogy a technológia több ember számára lesz megfizethető. Ez utóbbi azért lehet nagyon komoly előrelépés, mivel a kontrollált növénytermesztés elterjedésének jobbára még mindig a technológia magas költségei vetnek gátat.

Fejlesztettük a vízkeringető rendszerünket is, így a növények a felhasznált víz 60%-át fel tudják használni, a maradék 40%-ot pedig vissza tudjuk forgatni a rendszerbe újbóli felhasználásra. Ez pedig nagyon fontos lehet a Föld azon területein, amelyek vízhiánnyal és a mezőgazdaság számára kedvezőtlen körülményekkel kénytelenek szembenézni

– tette hozzá Csan Cso.

Az Uplift a Plantkeeper nevű, szabadalmaztatott kontrollált növénytermesztési rendszert használja a környezeti tényezők megfigyelésére és irányítására. Így az egység üzemeltetői valós idejű információkkal rendelkezhetnek a termesztett növények állapotáról.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu