2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Gépek

Ezeket a mezőgépmárkákat imádják a német gazdák! És Ön?

Egy tizes listát közölt a legkedveltebb mezőgazdasági gépmárkákról a DLG. A hivatalos imázsbarométerben visszatükröződik a német gazdák pénztárcájának vastagsága, üzemméretei és még a korosztályok ízlésvilágára is találunk utalást. Az is nyilvánvaló, hogy a német múltú márkákat keresik, noha a nemzetközi tőke alaposan elmosta már az országhatárokat.
 
 

A németek is hisznek a "német precizitásban", ezért hazafias lelkesedéssel a német múlttal rendelkező márkákat részesítik előnyben. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy ma már egy név alapján lehetetlen megmondani egy géptípus nemzeti hovatartozását. A gépgyártók a sorozatos fúziókat követően olyan nemzetközi konszernekbe tömörülnek, amelyek akár egy tucatnyi márka felett is rendelkezhetnek. Azon kívül erőteljes a gyártási specializáció is: egyes "nemzetek" a váltók, mások a motorok, megint mások a karosszéria dízájnjában erősek, amit a gyártás során is figyelembe vesznek. Így egy munkagép alkatrészei három-négy különböző országokból is érkezhetnek, míg végül összeáll egy németnek, hollandnak, olasznak, vagy amerikainak gondolt masina.

Az "érzelmi töltetet" tehát érdemes lenne kizárni, de persze nem lehet. A gépek kedveltségben természetsen a pozitív tapasztalatok, a megbízhatóság, illetve az adott üzemmérethez és pénztárcához való tökéletes illeszkedés is szerepet játszik.

A 10. helyet a nagy multú, ma az olasz SAME-csoport tulajdonában álló Dutz-Fahr foglalja el. A leginkább traktorairól ismert márkát főként a 100 hektár alatti méretű gazdaságokban kedvelik Németországban, de most visszacsúszott korábbi hetedik helyéről.

A 9. helyen a szintén több mint 100 éves mútra visszatekintő, német Krone áll. A márka immár negyedik generáció óta áll a Krone család tulajdonában, és a szálastakarmány-szegmensben vívott ki magának vitathatatlan közkedveltséget.

A 8. helyen a CASE IH szerepel. A márka a CNH-csoporthoz köthető, amelyik a világ talán legnagyobb mezőgépgyártója, tarka nemzetközi tőkével, melyben az olasz a domináns.  A CASE IH kedveltsége minden üzemméretkategóriában általános Németországban. A 100 és az 1000 hektáros gazdaságokban is töretlenül népszerű.

A 7. helyen a tavaly még eggyel rosszabb helyezést elérő Kuhn áll. A szintén több mint 100 éves múltra visszatekintő cég megmaradt német tulajdonban, sőt számos külhoni mákát bekebelezett az évek során, és a mezőgazdasági munkák széles skálájához kínál gépeket.

A 6. helyen a Horsch található. A leginkább a vetőgépeiről híres márka Bajorországból indult hódító útjára néhány évtizeddel ezelőtt, ma már a világ számos pontján rendelkezik telephellyel. A cég előszeretettel állít fel világrekordokat a vetés sebességében és percizitásában.

Az 5. helyet a Lemken foglalja el, pozíciója szilárd. A német családi vállalkozás már több mint 200 éve (!) van jelen a mezőgépgyártásban, a talajművelő eszközök az erősségeik.

A 4. helyen az amerikai családi vállalkozásként indult John Deere áll. A több mint 150 éves múltra visszatekintő óriás cég a világ legnagyobb mezőgépgyártójának számít, és hazánkban is nagy megbecsülésnek örvend.

A 3. helyezett szintén egy több mint 100 éve családi kézben lévő cég, amelyik azonban ízig-vérig német - ez az Amazone. Leginkább a vetőmag és a tápanyag kijuttatása terén szerzett elismertséget.

A 2. helyet a mezőgazdaság minden területén otthonosan mozgó, de leginkább kombájnjairól híres, német Claas foglalja el. A céget az 1900-as évek elején alapították a Claas-fivérek, ma már a világ minden pontján ott vannak a gépeikkel.

Az 1. helyezett idén is a Fendt lett. Kedveltsége borsos ára ellenére minden üzemméretkategóriában nagy. Az 50 év alatti gazdák körében mindenképen az első számú kedvenc, míg a 60 év felettiek inkább a Claast részesítik előnyben. A Fendt traktorok ma az amerikai AGCO konszern kötelékében készülnek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu