2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Gépek

Forradalmasították a gyomirtást az USA-ban: 8 hektárt is kigazolnak egy nap alatt

A Carbon Robotics bemutatta az Autonomous Weeder (szó szerint Autonóm Gyomirtó) nevű mezőgazdasági robotja legújabb, harmadik generációs változatát. Az okos mezőgazdasági robot képes felismerni és azonosítani a különféle gyomnövényeket, és nagy teljesítményű lézereivel elpusztítani azokat.
 
 

Az egyik legnagyobb kihívás, amivel a gazdáknak meg kell küzdenie a növénytermesztés során, az a gyomnövények megjelenésének és elterjedésének megakadályozása, valamint a gyomtalanítás. A gyomok ugyanis nemcsak versengenek a haszonnövényekkel a helyért, a napfényért és a tápanyagokért, de ugródeszkául szolgálhatnak a rovarkártevők számára – olvasható a Freethink oldalán. A gyomirtó szerek ugyan hatásos védelmet nyújthatnak, de szennyezhetik a vizet és a talajt, a gyomnövények manuális kiirtása viszont kellemetlen, idő- és energiaigényes feladat, a mezőgazdasági ágazatban pedig egyébként is egyre nagyobb gondot jelent a munkaerőhiány.

Erre a problémára kínál megoldást a Carbon Robotics legújabb, harmadik generációs gyomirtó robotja, az Autonomous Weeder. A gép a talaj és a vizek szennyezése nélkül pusztítja el a gyomnövényeket, ráadásul képes önállóan is dolgozni, megszüntetve a fizikai munkaerőtől való függést.

A robot maga úgy néz ki, mint egy kerekeken guruló nagy kocka. Működés közben 12 kamerával pásztázza a földet, a mesterséges intelligenciával felturbózott fedélzeti számítógépe könnyedén azonosítja a gyomokat, a robot szén-dioxidos lézere pedig szó szerint megsüti a nem kívánatos növényeket. A gyártó szerint a robot több mint 100 ezer gyomnövényt képes elpusztítani óránként, és 6-8 hektárt képes megtisztítani egy nap alatt. Összehasonlításképpen egy munkás 0,4 hektárnyi területet képes kigyomlálni ugyanennyi idő alatt.

A robot a számítások szerint 2-3 év alatt fogja behozni az árát. Paul Mikesell, a Carbon Robotics vezérigazgatója a Seattle Times kérdésére az Autonomous Weeder pontos értékét nem árulta el, csak annyit mondott, hogy több százezer dollárba kerül egy-egy ilyen gép. Ez azonban számos gazdának már a megfizethetetlen árkategóriát jelenti, bár vannak és lesznek opciók a robot bérlésére is. De még azok a gazdák sem juthatnak hozzá a robothoz egyhamar, akiknek lenne rá pénzük, ugyanis a Carbon Robotics már eladta azokat az egységeket, amelyeket még 2021-ben le tud szállítani a vevőknek.

(A cikkben szereplő képek és videók a Carbon Robotics tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!