2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Gépek

GPS kontra optikai vezérlés (videók)

Az optikai érzékelők annyit fejlődtek az utóbbi 8-10 évben, mint a mobiltelefonok, és bár a GPS-szes megoldások sokrétűbb alkalmazást tesznek lehetővé, még mindig vannak olyan helyzetek, amikor nélkülözhetetlenek. A gerendely pár centis elmozdulásait nem lehet égi jelekkel korrigálni, még földi pontosítással sem. A növény elméleti helye pedig nem biztos, hogy azonos a ténylegessel.
 
 

„Nem fognak a fiúk kormányt, az ciki a mai világban” – hangzik el az ország egyik eldugott pontján, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mióta a robotpilóták teret hódítottak, azaz mintegy 8 éve, egyre kényelmesebben üldögélnek a vezetők a traktorfülkében. Persze hátra tekeredni még így is sokat kell. Igaz ugyan, hogy az RTK-jelek révén a traktor és a sorközművelő is egészen jól egy nyomon tartható, de probléma bármikor adódhat, amire a gépkezelőnek reagálnia kell.

Speciális helyzet a domboldalak szintben művelése, amikor egy vontatott eszköz, de maga a traktor is le-lecsúszik, elmozdul a sorköz középvonalából. Ilyenkor nincs az a korrigált műholdas jel, amelyik a soroktól pontosan azonos távolságban tudná tartani a gépet – magyaráz Borsiczky István, a Tomelilla Kft. ügyvezetője. Ilyenkor a munkaeszközön elhelyezett optikai szenzor irányítja vissza a gerendelyt a helyes nyomvonalra.

„Olyannyira pontos a rendszer, hogy síkon 4-5 centi távolságot tud tartani a kapák és a kukorica között”

– állítja a szakember, hozzátéve: „Nincs hozzá szükség semmilyen műholdjelre, anélkül is tökéletesen működik.” A szenzor kézenfekvő előnye, hogy nem a sor elméleti helyéről tájékoztatja a munkagépet, hanem arról, amit az adott pillanatban ténylegesen érzékel. Éppen ezért akár egyetlen tő körbekapálását is vezérelheti.

Bűdi Károly, az alsódobszai gazdaság vezetője viszont megszállottan GPS-párti. Leginkább azért, mert a földi RTK-állomásokkal korrigált műholdjelek bármikor visszavezetik a traktort a korábban elvetett – esetleg még kis sem kelt – sorokra. Magyarán nem kell hozzá zöld növényzet, hogy a munkagép bevethető legyen, sőt világosság sem kell hozzá. „Én szívesen dolgozom este vagy éjjel, permetezésre például jellemzően ekkor a legjobb az idő. Márpedig az optikai szenzor sem a sötétet, sem a port, sem a párát nem kezeli jól. A víznyomástól vagy tápanyaghiánytól sárgább növényzetet sem tekinti sornak” – vélekedik a gazda. Ugyanakkor elismeri, hogy 8-10 centinél nem merné közelebb vinni a kapát a kukoricához.

Így néz ki egy GPS-vezérelte zöldborsókapálás:

Borsiczky István szerint csak kalibráció kérdése a színtartomány megfelelő érzékelése, de az éjszakai munkát ő sem javasolja. Nem mintha a reflektorok nem lennének elegek a növény felismeréséhez, de a gépkezelő látótere erősen lecsökken. A lámpákkal bevilágított munkaterület nem elég nagy ahhoz, hogy hiba esetén észrevegye, ha az egyik kapafej eltömődik vagy felszed valami akadályt, és kiüti a mellette lévő sort. A fényben úszó por pedig valóban ködszerű falat tud képezni a szenzorok előtt – egyszóval optikai érzékelőkkel a nappali munka javasolt. Hozzáteszi: nincs értelme a kétféle vezérlést versenyeztetni egymással, inkább egymás hasznos kisegítőjeként kell értelmezni ezeket.

Optikai szenzoros vezérlés működés közben. Szinte a növény tövét súrolja a forgókapa:

Összefoglalva:

 • Mindkét vezérlés működik önmagában is, de a leghatékonyabb nyomvonalon tartást együtt biztosítják.
 • Az optikai jelek műhold nélkül is akár 5 centi távolságban tartják a munkagépet a sortól, viszont csak zöld állományban működnek.
 • A GPS-vezérlés a nap és a fenológia bármely szakában nyomvonalon tartja a munkagépet, de a kapa 8-10 centi távolságnál nem vihető közelebb a növényhez.
 • Domboldalon a munkagép olyan mértékben elmozdulhat a traktor mögött, hogy a GPS-es nyomon tartást mindenképpen érdemes egy optikai ellenőrzéssel kiegészíteni a munkaeszközön.

És végül: mindkét technológia drága. Egy hagyományos, nyugati relációjú, azonos teljesítményű traktor vagy munkaeszköz fele-harmadannyiba kerül, mint egy precíz munkavégzésre alkalmas gép, irányítsa bár műholdjel vagy optikai szenzor. Kárpótolja a beszerzési árukat a jó minőségben, gyorsan elvégzett munka, ami a gépkezelőt sem terheli meg. Az átfedésmentes permetezés vagy a pontosabb gyomirtás révén többletbevételt is generálnak a precíz technológiák. Ám a legfontosabb, hogy a gazdaság vezetőjének legyen egy terve arról, hogy az elkövetkező 5-10 évben milyen irányban szeretné fejleszteni a gazdaságát, és folyamatosan keresse hozzá azokat az egyedi megoldásokat, amelyek működhetnek nála.

Egyenesnek látszik ez a szójasor? Figyelje meg a munkahenger oldalirányú elmozdulásait!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu