Nagy ötlettel állt elő a John Deere: merész csavarral turbóznák fel a gépeiket

Nagy ötlettel állt elő a John Deere: merész csavarral turbóznák fel a gépeiket

agrarszektor.hu
Mostanra a John Deere már jó pár technológiát alkalmaz annak érdekében, hogy teljesen autonóm traktorokat és talajművelő rendszereket állíthasson elő. Ezt a koncepciót a gyártó először 2022 elején a Consumer Electronics Show-n (CES) mutatta be. A John Deere-nél egyébként már tavaly ősz óta zajlanak a 8R traktorra és 2430-as véső rendszerű talajlazítóra utólagosan beszerelhető autonómia-készletek tesztjei.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A John Deere a Precision Ag Group 1993-as indulása óta folyamatosan növelte termékei automatizáltsági szintjét, egyre jobban haladva a teljes autonómia felé vezető úton. A precíziós mezőgazdasági megoldásokkal foglalkozó divízóban alkalmazott technológiáknak köszönhetően mostanra a nagy amerikai gépgyártó közelebb van a gépek teljes autonómiájához, mint valaha - írta meg a Future Farming. Matt Olson, a John Deere precíziós megoldásokkal foglalkozó marketing menedzsere a vállalat szántóföldi vezetési rendszerét illetően elmondta, hogy 2002 óta készülnek a gépi autonómiára, az AutoTrac bevezetése óta.

2002-ben kezdtük el tudatosítani az ügyfelekben a precíziós vezérlés értékét, és azt, hogy az átfedésvezérlés valóban segíthet nemcsak a napi termelékenység növelésében, hanem a költségek csökkentésében is a műveletek ráfordításaihoz képest

- mondta Matt Olson egy interjúban

Hét automatizálási terméket is fejleszt egyszerre a John Deere

A John Deere jelenleg hét új automatizálási megoldás van fejlesztés alatt, köztük az ExactShot az ültetés során a műtrágya pontos elhelyezéséhez. De ilyen például a Furrow Vision a magok közvetlen megtekintéséhez, miközben azokat a barázdákba ültetik, illetve és az építőipari oldalon a Smart Detect az ember- és tárgyérzékeléshez a kerekes rakodók mögött.

Az egyik legjobb dolog az, hogy sok azonos technikát használunk az összes termékben. Kifejlesztettük a szakértelmet és a közös jellemzőket a kamerák, a feldolgozóegységek terén, és különösen a termékeink a gépi tanulással összekapcsolt számítógépes látást használják

- ismertette Jorge Heraud, a vállalat automatizálásért és autonómiáért felelős alelnöke.

Az automatizálás a John Deere által tervezett robusztus, nagy felbontású kamerákkal kezdődik, amelyek a berendezések elsődleges érzékelőiként szolgálnak. Az alkalmazástól függően egyenként vagy párban működve, nagy dinamikatartományú funkcionalitásuk lehetővé teszi, hogy gyors egymásutánban több képet rögzítsenek különböző expozíciókkal.

De mit is akarnak elérni valójában?

Amire a John Deere törekszik, az a "sense and act autonómia", mondta Matt Olson. Ahogy fogalmazott, ez az a pont, ahol igazán belemennek a gépi tanulásba, a mesterséges intelligenciába, a teljesen autonóm gépekbe. Az egész a szenzorok, kamerák és vezérlők sokaságáról szól, amelyek adatokat szolgáltatnak ezeknek a rendszereknek, és egy döntést fognak hozni - tette hozzá a szakember.

Az érzékelés és cselekvés már működik a vállalat automatizálási megoldásaiban. Amikor például a Combine Advisor érzékeli a gabona elvesztését, akkor a rendszer beállítást végez a gabona megtartása érdekében.

Ha az autonóm jármű szempontjából nézzük, a gép áthalad a mezőn, érzékel egy tárgyat, és kikerüli azt, vagy valamilyen korrekciót hajt végre

- mondta Matt Olson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?