Nehéz idők várnak a magyar gazdákra: drasztikus változásokat hozhat a háború

Nehéz idők várnak a magyar gazdákra: drasztikus változásokat hozhat a háború

Bár a koronavírus, valamint annak közvetett és közvetlen következményei, így például az ellátási láncokban kialakult problémák is nehezítették mezőgépgyártók és -forgalmazók működését, mindenki arra számított, hogy a rendkívül kaotikus 2020-as és a végére meglehetősen hektikussá váló 2021-es év után idén a világ kicsit vissza fog zökkenni a pandémia előtti szintre. Ez az ábránd egészen február végéig tartott, amikor is az orosz-ukrán háború kitörésével minden megváltozott. Azóta viszont olyan problémákkal is számolniuk kell, amelyekkel korábban nem terveztek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2020-as és 2021-es évet nagyban meghatározta a koronavírus, annak minden közvetett és közvetlen hatásával egyetemben. A mezőgépgyártók és -forgalmazók szempontjából fontos kiemelni az ellátási láncokban megjelenő problémákat, az alapanyag-, chip- és alkatrészhiányt, ami óriási terheket rótt az agrárgéppiac szereplőire, és jelentős csúszásokat okozott a gyártásokban és a szállításokban - hangzott el az AXIÁL Kft. zsámbéki Sajtótájékoztató és Gépbemutató Napján.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az agrárgéppiac szereplőinek helyzetét nehezítette a szállítási láncok akadozása, elsősorban a tengerentúli alapanyagok, az elektronikai alkatrészek hiánya. A tengeri szállítás drágulása, a kapacitás csökkenése, a szállítókonténerek és a csomagolóanyagok hiánya olyan hatást gyakorolt a gyártói oldalra, amely komolyan befolyásolta a szállítási készségüket. Ezenfelül jelentős drágulással is számolni kellett - mondta évértékelő előadásában Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki beszélt arról is, hogy a következő időszakban az orosz-ukrán háború fog komoly bizonytalanságokat okozni az ágazatnak. Példaként említett egy harkivi felnigyárat, amely a harcok során megsemmisült, ezzel is növelve a gépek előállításához és a rendelések teljesítéséhez szükséges időt, valamint tovább növelve az egyébként is egyre drágábbá váló mezőgépek árát.

A szakember beszélt arról is, hogy a vállalat - az Infobex Kft. közreműködésével és az Európai Űrügynökség (ESA) anyagi hozzájárulásával - 2021 őszén indította el a mAXI-NET 2.0 elnevezésű hálózatát, ami egy országos lefedettségű korrekciós jelrendszer. Ennek lényege, hogy a vállalat az agrárgépek számára immáron négy - GPS (amerikai), GLONASS (orosz), GALILEO (európai) és BeiDou (kínai) - helymeghatározó rendszer, és több műhold segítségével, magasabb jelminőséggel minden eddiginél korszerűbb, pontosabb és megbízhatóbb RTK korrekciós jelszolgáltatás tud biztosítani. Erről korábban Umenhoffer Péter, a vállalat marketingigazgatója is beszélt az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Harsányi Zsolt elmondta, hogy az új hálózat már csak három műholdcsoport jelei alapján dolgozik. Az orosz-ukrán háború kapcsán az orosz műholdakat, azok gyakori átirányítása miatt lekapcsolták a rendszerről. Azáltal azonban, hogy továbbra is három műholdcsoport jeleit fogják az agrárgépek, a korábbinál még mindig jelentősen nagyobb precizitásra képesek. A szakember hozzátette, ha a 2022 első hónapjait meghatározó bizonytalanság enyhülni fog, akkor közép- és hosszú távon a magyar agrárium a legkorszerűbb eszközökkel, gépekkel a korábbi évtizedekhez képest lendületes fejlődésre lesz képes, és a régió egyik meghatározó szereplője lehet a precíziós mezőgazdaság területén.

Harsányi Zsolt az Ukrajnában zajló háború hatásai között megemlítette a földgáz árának elszállását, ami - mint arra bizonyára mindenki emlékszik - a műtrágyák mellett a mezőgazdasági gépek működéséhez szükséges adalékanyag, az AdBlue fő alapanyaga. Ennek a hiánya ősszel már okozott egy kisebb pánikot, ami hiába rendeződött viszonylag hamar, most intő példaként szolgálhat Európa számára. A szakember emellett utalt az energia, az üzemanyag, valamint az alapanyagok (Ukrajna és Oroszország más fémek és alapanyagok mellett a nemzetközi acélkereskedelem mintegy 10%-át adja) árának emelkedésére, illetve a szállítások elmaradására is.

Az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője az orosz-ukrán háború egy nem várt következményeképpen érdekességképpen beszélt az európai mustártermelés helyzetéről is. Harsányi Zsolt elmondása szerint van rá esély, hogy Európának egyebek mellett mustárhiánnyal is kell szembenéznie, ugyanis nincs elég vetőmag. Ami lenne, azt Oroszországba szállították volna, de az ország ellen elrendelt szankciók miatt nem jutott ki az Európai Unió területéről. Ahol viszont nem lehet felhasználni, mivel egy olyan vegyszerrel van csávázva, ami Európában nincs engedélyezve.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13