2020. április 5. vasárnap Vince

Hírek - Gépek

Huszonnégyből 20 órát üzemel – Massey Ferguson 8670

A Massey Ferguson csúcskategóriás traktorát próbálta ki az Agrarszektor.hu
 
 

Július utolsó napjaitól decemberig napi 24-ből nettó 20 órát üzemel az a Massey Ferguson traktor, amit a Portfolio.hu agrárrovata és az Agrarszektor.hu szerkesztősége próbált ki a szinte megállás nélküli munkavégzés előtt. Az Észak-kelet alföldi gabonatáblákon a talajművelés minden ágában részt vesz a 320 lóerős, a 2009-es év traktorjának is megválasztott gép.

A forgalmazás megkezdése előtt a gép minden részegységét alapos próbáknak vetették alá, hogy a felhasználókat semmilyen kellemetlen meglepetés ne érje, és a megbízhatóság területén se jelentkezzenek nem várt meglepetések. A szélsőséges viszonyokat szimuláló tesztek garantálják, hogy a traktor megbirkózzon a legrosszabb éghajlati viszonyokkal, a legkíméletlenebb tereppel és a legnehezebb szántóföldi műveletekkel.

A hatékony munkavégzés feltételei közé tartoznak azok is, melyek elsőre a kezelő kényelmét hivatottak szolgálni. Tizenkét órás műszakokat azonban csak úgy lehet eltölteni a fülkében – és közben a talajművelésre koncentrálni –, hogy közben a hőmérsékleti és akusztikus körülmények ne rontsák a kezelő teljesítményét. Ezért a lehető legalacsonyabb zajszint elérése érdekében a fülke zajszintje hosszú tesztfolyamaton ment át egyedülálló, fél-visszhangmentes kamrákban, modern és kifinomult hangtechnikai eszközök felhasználásával. A nagy üvegfelületek – melyek a körkörös kilátást szavatolják – a nyári munkavégzés során jelentős üvegházhatást fejtenek ki, melyet a nagyteljesítményű – ugyanakkor csendes üzemelésű – klímaberendezés kompenzál.


Munka előtt a Massey Ferguson 8670

A fülke könnyen megközelíthető az egyben nyíló, széles ajtón keresztül. Bent akadályoktól mentes, sík padló fogadja az embert. A „munkahellyel” szemben a műszerfalon két fő digitális kijelző, valamint egy analóg fordulatszámmérő található. Innen a traktorral kapcsolatos minden fontos figyelmeztető funkció áttekinthető, csakúgy, mint a motorhűtőközeg hőmérséklete, az olajnyomás, az AdBlue és a hajtóanyag szintje. A műszerfal áttekinthető, lényegre törő. A multifunkciós karral, a dot matrix kijelzővel és a teljesítményvezérlő karral együtt kézre esik. Együtt billenthetők az állítható kormányoszloppal. A fülkében olyan „extrák” is megtalálhatók, mint a hűtőrekesz, a mobiltelefonok és laptopok számára alkalmas elektromos aljzatok, CD-s rádió, légrugós forgóülés, teleszkópos oldaltükrök és elektromos jégmentesítés. Környezetbarát és hatékony segítséget jelent a fülke tetejére szerelt napelemtábla, mely ellensúlyozza az összes természetes akkumulátorveszteséget, és teljes töltöttségű akkumulátort tart fenn egész évben, még akkor is, ha a traktor épp nincs használatban.

A még kényelmesebb kezelés érdekében a kartámasz mellett elhelyezkedő vezérlőközpont foglalja magában a TLT, a hátsó és mellső függesztőmű, a helyzet- és vonóerő-szabályozás és a kormányzás állítóelemeit. Mivel ezek a vezérlőelemek a panelen belül helyezkednek el, megelőzhető a nem szándékos működtetés. A Datatronic 4 vezérlőközpont monitora (Control Center Display – CCD) egy 7”-os színes kijelző. A kartámaszra van rögzítve és teljes mértékben állítható, hogy a traktor összes funkciója optimálisan áttekinthető legyen.


A Massey Ferguson 8670 – és a hozzá kapcsolt eszközök, kiegészítők – hajtásáról egy 8,4 literes, jelen esetben 320 lóerős motor gondoskodott. A névleges TLT fordulatszáma 2000/min körüli, ami egyúttal a maximális motorteljesítményhez tartozó fordulatszám is. A mintegy 600/min, állandó teljesítményt biztosító sáv előnyeit kihasználva a Dyna-VT-vel – amellyel bármilyen menetsebesség pontosan kiválasztható a beállított motorfordulat mellett –, mindig elérhető a TLT fordulatszám, a menetsebesség és a teljesítmény optimális gazdaságosság melletti összehangolása. A könnyebb terhelést jelentő munkákhoz az 540 Eco vagy az 1000 Eco fokozat TLT-fordulatszáma kb. 1600/min-nél valósul meg, ami tovább javítja az üzemanyag-takarékosságot, és hozzájárul a fülkén belüli zaj csökkentéséhez. A hajtóművezérlő gondoskodik a négykerék-hajtás és a differenciálzár működtetésének legtöbb, normál esetben ismétlődő feladatáról is. A rendszer a differenciálzárat is bekapcsolja, amikor szükség van rá – amikor a művelőeszköz munkahelyzetbe süllyed, és szétkapcsolja, amikor nem kell.

A hidrosztatikus kormányzás nem csak a könnyű és pontos irányítást teszi lehetővé, hanem sokrétű állíthatóságot is biztosít. Az opcionálisan rendelhető funkció lehetővé teszi a kezelő számára a kormányzási arány beállítását, azaz az adott kikormányzási szög eléréséhez szükséges kormányfordulatok számának megadását. A rendszer be- és kikapcsolható. A nagy sebességű szántóföldi vagy közúti üzemeltetés biztonsága érdekében 18 km/h sebesség felett automatikusan kikapcsol.

A Massey Ferguson 8670-nel szerzett gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy üzemóránként a fogyasztása jelentősen függ az éppen végzett munkafolyamattól, eddig 20 és 50 liter közötti értékek voltak mérhetők.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu