2021. június 16. szerda Jusztin

Hírek - Gépek

Ilyen nincs: villámgyors mezőgazdasági drónnal rukkolt elő a nagy kínai gépgyártó

A kínai gyártó a szokásos éves konferenciáján mutatta be az XPlanet névre keresztelt mezőgazdasági drónját. Az új XAG XPlanet egy nagyteljesítményű úgynevezett pilóta nélküli repülő rendszer (unmanned aircraft system – UAS), amely képes egyszerre lesz képes a nagyon finom cseppméretű, atomizált, vagy porlasztott permetezésre, valamint szórva vetésre is.
 
 

A XAG közleménye szerint a drón felhasználási lehetőségei közel végtelenek. Az XPlanet használható lesz például permetezésre, lombtrágyázásra, erdővédelmi feladatokra, de akár ráktelepeken etetésre is. A gyártó elmondása szerint a drónt úgy tervezték, hogy a használata a hagyományos módszereknél 90%-kal kevesebb vizet és 30%-kal kevesebb vegyszert vegyen igénybe, egyúttal növelve mind a terméshozamot, mind a megtermelt élelmiszerek minőségét.

A kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia egy egész szekciót szentel a növényvédelemnek, a régi és új kihívásoknak, valamint a rohamosan fejlődő technológia által kínált megoldási lehetőségeknek. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ez a világ első teljesen integrált mezőgazdasági drónja, amely egy korábban elérhetetlen szintre fogja emelni a permetezés hatékonyságát, amely elérheti az óránkénti 18 hektáros teljesítményt is. A drón a szintén XAG gyártmányú JetSeed Granule Spreading System nevű szórórendszerrel is felszerelve 18 méter per szekundumos sebességgel 6,5 hektárt képes precízen bevetni rizzsel, amellyel a manuális vetési megoldásoknál nyolcvanszor gyorsabbnak és hatékonyabbnak bizonyult. Az XPlanet négyrotoros drón kompatibilis lesz a gyártó különféle feladatra tervezett moduljaival, a maximális hasznos teherbírása pedig el fogja érni a 20 kilogrammot is.

A drón 4D-s képalkotó radarral lesz felszerelve, amellyel képes lesz érzékelni a közvetlen környezetét, és automatikusan elkerülni az útjába kerülő akadályokat. A cég tájékoztatója szerint a drón okostelefonon vagy a saját vezérlőegységén keresztül irányítva képes lesz a terepviszonyoktól függetlenül önállóan, centiméteres pontossággal dolgozni.

A mezőgazdasági drónoknak alkalmazkodniuk kell a felhasználói igényekhez és a piac változásaihoz, jelentette ki Peng Bin, a XAG alapító vezérigazgatója a drón bemutatóján. Ahogy egyre több, változatos méretű és profilú gazdálkodó kezd el drónokat használni, a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy azok csak permetezésre legyenek alkalmasak, növelni kell a felhasználhatóságukat, hogy a mezőgazdasági termelés sokoldalú, költséghatékony eszközeivé válhassanak, mondta Peng Bin.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható. A cikkben felhasznált kép- és videóanyagok a XAG tulajdonát képezik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu