2024. július 27. szombat Olga, Liliána

A John Deere bemutatta csaknem 10 méteres óriásdrónját

agrarszektor.hu
A John Deere és a légitaxik építésével foglalkozó Volocopter közös fejlesztésének eredménye az az óriásdrón, amit elsőként alkottak meg kifejezetten a növényvédelmi munkák elvégzésére. Noha uniós rendelet még nem létezik erre a műveletre, a gyártók már jó ideje készülnek rá, hogy megszületik, hiszen a gyakorlat világosan megüzente az igényeit a jogalkotásnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Eddig a mezőgazdaságban csak kisebb méretű drónokat használtak, jellemzően állományfelvételezésre. A Volodrón lenne az első olyan ember nélküli légijármű, melyet kifejezetten permetezésre alkottak meg. A hannoveri Agritechnicán bemutatott mostrum egész pontosan 9,2 méter átmérővel rendelkezik és 200 kilogramm hasznos teher szállítására képes. A permetlét két tartályban, a hasán hordozza, ehhez egy pumpa és egy szórókeret csatlakozik.


Az alapvetően légitaxiat gyártó Volocopternek a baden-württembergi Bruchsalban van a telephelye, ahol maga a John Deere is rendelkezik gyártókapcitással (traktorfülkéket készít itt). A felek óriási potenciált látnak a Volodrón mezőgazdasági felhasználásában. A prototípus abszolút bevetésre alkalmas gép, amit hamarosan élesben is kipróbálnak.

A 18 rotoros légijárműt cserélhető lítium-akkumulátorok hajtják. Egyszeri töltéssel 30 percet képes repülni, és többféle feladat elvégzésére is képes. Pontos helyzetmeghatározó rendszerének köszönhetően irányítottan és programozottan is képes az útvonal bejárására. A számítások szerint óránként 6 hektáron tudja elvégezni a növényvédelmi feladatot - természetesen anélkül, hogy a növényzetben vagy a talajszerkezetben kárt tenne. A gép a terület szelektív kezelésére is képes. A gazdák már régóta várnak egy olyan megoldásra, amely a talajviszonyoktól és a növényállomány magasságtól függetlenül gyors, precíz és költséghatékony permetezést tesz lehetővé.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31