Itt a legújabb csodamasina: ez rengeteg zöldségtermesztő dolgát megkönnyítheti

Itt a legújabb csodamasina: ez rengeteg zöldségtermesztő dolgát megkönnyítheti

agrarszektor.hu
Hatra növelte az üzembe helyezett spárgabetakarító robotjainak számát a holland Cerescon BV. A Sparter névre keresztelt gépből három Hollandiában fog dolgozni, egy Németországban, a maradék kettőből egy bérbe vehető lesz, egy pedig népszerűsítő turnén fog részt venni a következő szezonban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két holland zöldségtermesztőhöz is megérkezett már a Cerescon által létrehozott betakarító robot, a Sparter. A következő szezonban hat ilyen gép fog betakarítást végezni a spárgaföldeken. Ezen kívül még egy fog üzemelni Hollandiában, egy pedig Németországban. Az ötödik egység Hollandiában és Németországban lesz bérbe vehető lesz, a hatodik robot pedig Németországban és Olaszországban fog turnézni - írta meg a Future Farming.

A Cerescon szerint az újabb Sparter robotok munkába állítása egy új korszak kezdetét jelölik a spárgatermesztésben és -betakarításban. Nemcsak azért, mert a robot a betakarítás során szelektál a már érett és még éretlen növények között, de azért is, mert közben szenzoraival mérni fogja a talajnedvességet, és rengeteg olyan adatot fog gyűjteni, amelyek értékes információkkal szolgálhatnak például a termelésről és a minőségről parcellánként és fajtánként.

A gyártó az elmúlt szezon vége óta több változtatást is végrehajtott a roboton. A generátor zajszintjét csökkentették, most már az átlagos 80 decibel alatt van. A hernyótalpakat tizenkét támasztókerékkel is ellátták, amelyek a gép zökkenőmentesebb, kevesebb rezgéssel járó futását segítik elő a földeken.

A munkaállomás egy csúszó tetővel is fel lett szerelve, a kezelője pedig egy érintőképernyőn keresztül irányíthatja a gépet a munkahelyéről. A kezelő ugyanonnan azt is meg tudja határozni, hogy a robot mely tárolójába kerüljön a frissen betakarított spárga, és így az előválogatásra is sor kerül. A robot 120 kilogrammnyi spárgát képes tárolni a gép szélein kialakított rekeszekben, és további 120 kilogrammnyit a máshol elhelyezett tárolókban. A munkaállomás mindkét oldalán lelépők találhatóak, így azt mindkét irányba biztonságosan el lehet hagyni.

A szállítószalagon lévő "ujjak", amelyek felemelik a spárgát a válogatáshoz, hosszabbak lettek egy centiméterrel lettek hosszabbak. Mielőtt a betakarított növények a gyűjtőedénybe kerülnének, hosszában forgó, puha gumikerekeken haladnak át, amelyek az összes spárgát ugyanabba az irányba helyezik. A Sparter szándékosan úgy lett kialakítva, hogy a spárga károsodásának minimalizása érdekében egy bizonyos mennyiségű talajt is betakarítson. A gép viszont beállítható úgy, hogy ezt visszajuttassa a termőföldbe.

A robot kezelője három monitorhoz is hozzáféréssel rendelkezik. Az egyik a már említett érintőképernyő, ami a Sparter üzemeltetéséhez szükséges. A második a gép elején helyt kapó kamera képét mutatja, így az operátor jó előre észlelheti, ha valaki a robot útjába kerülne. A biztonság kedvéért a gép elejére speciális ütközőket is felszereltek: ha ezek nekimennek valaminek, a gép automatikusan és azonnal leállítja magát. A harmadik képernyő opcionális, és négy olyan kamera képét tudja megjeleníteni, amelyeket a robot belsejébe lehet felszerelni, és amelyek a feldolgozási folyamat egészéről tudják tájékoztatni a kezelőt. A Spartert számos vészleállító gombbal is rendelkezik, amelyeket könnyedén elérhet az operátor és a gép körül dolgozók. Van egy lezárt "kapu" is, amely hozzáférést biztosít a robothoz. A kapu kinyitásakor a gép automatikusan leáll. Csak akkor lehet folytatni a betakarítást, ha a kaput bezárták és a Sparter újraindult. Minden mozgó alkatrész a biztonsági ablakok mögött van.

(A cikkben szereplő képek és videók a Cerescon BV tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?