2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Gépek

Jól keresett tavaly a John Deere, de nem a mezőgépértékesítésből

Ha nem pörgött volna az építőipar, nem tudta volna növelni árbevetelét a John Deere 2019-ben. A nyeresége azonban kifejezetten szépen alakult. Sajnos a gazdáknak idén sem lesz sokkal több pénzük gépvásárlásra Amerikában.
 
 

A világ vezető multinacionális traktor- és mezőgépgyártó konszernje 2019-ben 5 százalékkal növelte az összes árbevételét, amely így 39,3 Mrd USD-t (11.829 Mrd forintot) tett ki, és kiemelkedően magas 3,3 Mrd USD-s (993 Mrd forintos) nettó nyereséget könyvelhetett el. Ez 37 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - írja az eilbote-online.com.

Az eredményt elsősorban az erdő- és épőipar gépeinek köszönheti a vállalat, a mezőgépértékesítés terén 11 százalékos mínuszt kellett elszenvednie a John Deere-nek.  John C. May, a vállalatcsoport vezérigazgatója szerint a John Deere eredményein

meglátszik a kereskedelmi háború és az amerikai időjárás hatása is: számos gazdálkodó kényszerült arra, hogy kevesebbet invesztáljon új gépekbe 2019-ben.

A konszern menedzsmentje 2020-ra a mezőgép profilban 5-10 százalék közötti árbevétel-visszaesést prognosztizál. Észak-Amerikában -5 százalékkal számolnak (nemcsak a vetés, a betakarítás sem úgy sikerült, ahogy várták a farmerek)), míg Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában nagyjából a mostani szinten alakulhat a piac. Az építőipari gépek terén 10-15 százalékos mínusz is elképzelhető ebben az évben, mivel az iparágban jelentős lassulásra lehet számítani idén. Mindez azt vetíti előre, hogy 2020 kifejezetten nehéz év lesz a gépgyártó életében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó