2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Gépek

Juhászkutyák helyett ugató drón? Videón az új állatterelők

Juhászkutyák helyett drónokat használnak az új-zélandi gazdák, annak érdekében, hogy szemmel tudják tartani a mezőkre terelt juhokat. A drónok nem csak az állatok terelésében segítik a gazdákat, de képesek rögzíteni, majd később lejátszani a kutyák ugatását is.
 
 

Egyre több gazda használja az állattenyésztésben is a digitális technológiát, egy új-zélandi marha- és juhgazdaságban például juhászkutyák helyett drónokat használnak az állatok terelésére - írja a www.agriland.ie. A drónok nem csak a terelési időt csökkentik le, de képesek rögzíteni, majd később lejátsztani a kutyák ugatását is. 

A gazdák a téli, hideg időben is tudják használni a drónokat, így nem kell kimenniük a fagyba, mégis folyamatosan nyomon tudják követni az állományt, és ellenőrizhetik, hogy a kijelölt területen belül vannak-e. Ha pedig bárányellés van, akkor körbe tudnak repülni az állatok felett, és megfelelő nagyítással felügyelni tudják a juhokat, anélkül, hogy ténylegesen zavarnák őket. A drón ugyanakkor nem minden időjárási körülmények között alkalmazható, a szeles és az esős időben ugyanis nem ajánlott a használatuk.  

Az "ugató" drónról az alábbi videó készült:

 


Azzal, hogy a drón képes lejátszani a kutyák ugatását, sokkal gyorsabb megoldhataó az állomány terelése, mintha juhászkutyákat alkalmaznának. Emellett a távvezérlésű drón sokkal kevesebb stresszt jelent az állatoknak, mint a kutya. Az új-zélandi gazdálkodók hozzátették azonban, hogy a jövőben sem fogják teljes mértékben drónokkal helyettesíteni a kutyákat, hanem együtt fogják majd őket alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!