Juhászkutyák helyett ugató drón? Videón az új állatterelők

agrarszektor.hu
Juhászkutyák helyett drónokat használnak az új-zélandi gazdák, annak érdekében, hogy szemmel tudják tartani a mezőkre terelt juhokat. A drónok nem csak az állatok terelésében segítik a gazdákat, de képesek rögzíteni, majd később lejátszani a kutyák ugatását is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre több gazda használja az állattenyésztésben is a digitális technológiát, egy új-zélandi marha- és juhgazdaságban például juhászkutyák helyett drónokat használnak az állatok terelésére - írja a www.agriland.ie. A drónok nem csak a terelési időt csökkentik le, de képesek rögzíteni, majd később lejátsztani a kutyák ugatását is. 

A gazdák a téli, hideg időben is tudják használni a drónokat, így nem kell kimenniük a fagyba, mégis folyamatosan nyomon tudják követni az állományt, és ellenőrizhetik, hogy a kijelölt területen belül vannak-e. Ha pedig bárányellés van, akkor körbe tudnak repülni az állatok felett, és megfelelő nagyítással felügyelni tudják a juhokat, anélkül, hogy ténylegesen zavarnák őket. A drón ugyanakkor nem minden időjárási körülmények között alkalmazható, a szeles és az esős időben ugyanis nem ajánlott a használatuk.  

Az "ugató" drónról az alábbi videó készült:

 


Azzal, hogy a drón képes lejátszani a kutyák ugatását, sokkal gyorsabb megoldhataó az állomány terelése, mintha juhászkutyákat alkalmaznának. Emellett a távvezérlésű drón sokkal kevesebb stresszt jelent az állatoknak, mint a kutya. Az új-zélandi gazdálkodók hozzátették azonban, hogy a jövőben sem fogják teljes mértékben drónokkal helyettesíteni a kutyákat, hanem együtt fogják majd őket alkalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?