2020. február 19. szerda Zsuzsanna

Hírek - Gépek

Lemken Rubin 10 kompakttárcsa: kevesebb gázolajjal gyorsabb tarlóhántás

A Rubin 10 kompakttárcsa a bemutatása után rögtön el is nyerte az „Év gépe 2019” címet a párizsi Syma kiállításon. Ennek oka a tökéletes húzás, a nyugodt járás és a kiváló talajmunka, ami hosszú élettartammal párosul. A Lemken 2,5 és 7 m közötti munkaszélességgel gyártja, de Gigant vonókocsis kapcsolásban 8 és 10 méteres változatban is elérhető - írta meg az eilbote-online.com.
 
 

Az új fejlesztések révén a Rubin 10 tárcsasorai teljesen szimmetrikus X-elrendezésűek, azaz a kompakttárcsa középvonalától jobbra elhelyezkedő tárcsák balra kitérésű, a balra elhelyezkedők pedig jobbra kitérésű ráhelyezési (haladási iránnyal bezárt) szöggel rendelkeznek, és így a tárcsás boronánál nem jelentkezik oldalra húzás. A tárcsalapok egyenkénti rugalmas felfüggesztésük révén akadályba ütközve 15 cm-re felemelkednek, és így elkerülhető azok törése, vagy deformációja. Mindkét tárcsasor három középső tárcsája hosszabb függesztőkarral szerelt, így egyenletesebben tartják a munkamélységet.

A Rubin 10 kompakt (rövid) tárcsás boronák csipkés tárcsalapjai nagyobb, 645 mm átmérőjűek, mint a korábbi Rubin 9-es 620 mm-es tárcsái. A tárcsalapok is vastagabbak, 3 mm-esek, anyaguk keményebb, ami 30 százalékos élettartam-növekedést garantál. A két sorban elhelyezett tárcsalapok húzástávolsága (művelt sávok közötti távolsága) 12,5 cm. A tárcsasorok távolságán azért növeltek a mérnökök, mert a terméseredmények világszerte egyre nagyobbak, ami több bedolgozandó tarló- és szármaradványt jelent. A tárcsalapok egyedi, erősített kivitelű kovácsoltvas tartókarokon nyugszanak, a csapágyazásuk teljesen gondozásmentes.

Az új tárcsaelrendezés, a magasabb, jobban szabályozható hordozókeret, illetve az új, hosszabb kialakítású vonórúd és szállítókeret a tárcsás boronának nyugodtabb járást tesz lehetővé tarlóhántáskor és szállításkor egyaránt. A szimmetrikus tárcsaelrendezés és a két tárcsasor közé beépített, erősebb, rugósfogú boronák révén a Rubin 10 tárcsás borona jobban aprít és keveri a talajba a mulcsot. A féligfüggesztett kivitelű tárcsák vonórúdjain található hidraulikával a vonóerő egy része átterhelhető a traktor adhéziós tömegének növelésére, és így az kisebb szlippel dolgozik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu