2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Gépek

Már a vetőmag se a régi: a minisztérium kikéri a gazdák véleményét

A Vidékfejlesztési Minisztérium kikéri a gazdák véleményét a vetőmagokról: a tavaszi mezőgazdasági munkálatok előtt a gazdák és a termelők körében felmérést készít a tárca a hazánkban felhasznált vetőmagok minőségéről – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.
 
 

A vetőmag-ellátás a magyar mezőgazdaság fejlődésének egyik kulcskérdése. A minőségi növénytermesztés alapja a megfelelő fajta- és vetőmaghasználat. A színvonalas és gazdaságos termelés alapfeltétele a kiváló minőségű, ellenőrzött körülmények között előállított, hazai termesztési feltételeknek legmegfelelőbb vetőmag.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a tárca kezdeményezését a „Tegyünk a sokféleségért!”című európai fórummal párhuzamosan tartott vetőmag-börzén ismertette. A szegedi Mars téri piacon megrendezett magbörzén mintegy 100 termelő árulja és cseréli vetőmagjait és haszonnövényeit.

Az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a piacról lassan kiszorultak a hazai előállítású vetőmagok. A magok minősége ugyanakkor kívánni valót hagy maga után: a gazdafórumokon gyakran találkoznak a tárca képviselői azzal a panasszal, hogy a magok nem elég ellenállóak a betegségekre, vagy éppen nem kelnek ki. Az okok feltárásához járul hozzá a Vidékfejlesztési Minisztérium által összeállított kérdőíves felmérés.

A vetőmag ágazat jövőjét segítő kérdőív kitöltésével a tárca pontos, átfogó képet kíván kapni a termelők vetőmag felhasználási szokásairól. Emellett fontos feladat a gazdák, hobbikertészek által tapasztalt, és a kérdőívek segítségével feltárt problémák megoldása.

A kérdőíveket a minisztérium eljuttatja a gazdaszervezetekhez és a falugazdász hálózathoz. A közvélemény-kutatás 2011. április 20-ig tart, és a kormany.hu honlapjáról is letölthető.

A kérdőíveket név nélkül kell kitölteni, de szívesen vesszük a névvel ellátott véleményeket, javaslatokat is.

A válaszokat legkésőbb 2011. április 20-ig várjuk a Vidékfejlesztési Minisztérium címére: Budapest, 1055 Kossuth tér 11. „ Vetőmag jeligére”, vagy az info@vm.gov.hu email címre.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu