Milliárdos beruházás: agrárinformatikai központ alakult Gödöllőn

MTI
Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot (AgIT FIEK) hozott létre a Szent István Egyetem vállalati partnerei együttműködésével és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap mintegy 1,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával, mondta a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) innovációs és általános elnökhelyettese kedden Gödöllőn.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szabó István az AgIT FIEK innovációs napján tartott bemutatkozó rendezvényen elmondta, hogy hivataluk kiemelt fontosságúnak tartja a projektet, amely része a felsőoktatási és ipari együttműködési központok hálózatának. Hozzátette, hogy a hivatal által kidolgozott FIEK-program keretében a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs igényeire alapozva országszerte nyolc ipari-egyetemi együttműködési centrum jött létre, együttesen 35 milliárd forintos támogatással.

Az együttműködések keretében zajló munka kölcsönös előnyökkel jár mind a vállalati szektor, mind az egyetemek számára, a menedzsmentszemlélet elsajátításával javul a kutatóhelyek hatékonysága, a vállalati kutatásoknak pedig új dimenziókat adhat, hogy számíthatnak az egyetemi tudásbázisok erőforrásaira, mondta az NKFIH elnökhelyettese.

Szabó István, a Szent István Egyetem rektorhelyettese arról is beszámolt, hogy a négyéves futamidejű projekt keretében egy hosszú távú és fenntartható ipari-felsőoktatási együttműködés valósul meg, amelynek kiemelt programjai közé tartozik az ISOBUS tesztlabor működtetése, digitális termelési rendszerek fejlesztése és egy Big Data kutatócsoport fenntartása. Az egyetem elkötelezett a magyar mezőgazdaság digitalizációjának folyamatos fejlesztése mellett, tette hozzá a rektorhelyettes.

Az új egyetemi intézmény honlapja szerint az ISOBUS laboratórium feladata a mezőgazdasági gépek IT technológiáinak tesztelése, fejlesztése. A szenzortechnikai laboratórium a környezeti paraméterek regisztrálására alkalmas műszerekkel szereli fel IT felügyelettel nem rendelkező mezőgazdasági eszközöket. A szenzortechnológia ezenfelül még adatokat is szolgáltat a szaktanácsadó rendszer számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?