2022. május 17. kedd Paszkál

Hírek - Gépek

Most érkezett: fel kell készülni arra, hogy drágulni fognak a mezőgazdasági gépek

A pandémiának nemcsak az egészségügyre vannak súlyos következményei, hanem mostanra elérte az ipart is. Az elmúlt időszakban jelentős alapanyagár-emelkedést tapasztaltak a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) tagvállalatai, amely következtében megemelkedhetnek a mezőgazdasági gépek árai. A szövetség szerint ezt a kedvezőtlen tendenciát az elkövetkező időszakban várható gépberuházási támogatások valószínűleg enyhíteni fogják, ugyanakkor mivel az áremelkedés hosszútávon fennmaradhat, úgy látják, nem érdemes várni a gépbeszerzésekkel.
 
 

Jelentős alapanyagár-emelkedést tapasztaltak az elmúlt időszakban a MEGFOSZ tagvállalatai - írja közleményében a szövetség. Az acél ára több mint 50 %-kal nőtt, a Kínából szállított konténerek szállítási költsége több mint négyszeresére emelkedett. Ennek hátterében az áll, hogy óriási igény van a távolkeleti logisztikára. Nehezíti a helyzetet, hogy a szállító-kapacitások csökkentek, az alapanyag ellátás akadozik, a szállítmányozók sokszor nem tudják tartani a határidőket, a logisztikai cégek emberhiánnyal küzdenek, a beszállítóknál növekedtek a COVID-dal kapcsolatos kiadások (pl. fertőtlenítő, maszk, stb.), a belföldi szállítási díjak is emelkedtek (pl. a Magyar Posta 8,5%-al emelte az árait vállalati ügyfelei számára). A csomagolóanyagokból (pl. karton doboz) is hiány alakult ki, ami tovább lassítja az ellátási láncot. Ezek a tényezők egész Európában jelentősen drágítják a termelést, a forint árfolyamváltozása pedig további kockázatot jelent a külkereskedelemben.

A kialakult folyamatok sajnos előrevetítik a mezőgazdasági gépek áremelkedését. Ezt a kedvezőtlen tendenciát - remélhetőleg - az elkövetkező időszakban várható gépberuházási támogatások enyhíteni fogják. Nem érdemes azonban várni a gépbeszerzésekkel, mivel az áremelkedés hosszútávon fennmarad  

 - olvasható a MEGFOSZ közleményében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!