Robotkertészek kora: ez lehet a megoldás az üvegházi munkaerőhiányra?

agrarszektor.hu
Az AgriDirect által végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a holland üvegházi kertészetekben 2019-ben több robotot használtak, mint egy évvel korábban. Ezzel egyidőben minden ötödik holland üvegházi termesztő arról számolt be, hogy egyre többször voltak munkaerőgondjai az utóbbi években. De vajon a robotizáció rövid-, vagy hosszútávú megoldás lehet erre a problémára?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az AgriDirect felmérésére adott válaszokból kiderült, hogy a holland termesztők 11%-a használ robotokat az üvegházaiban a növények gondozására, írta meg a Future Farming. Ez majdnem 3%-kal több, mint egy évvel korábban. Ezen felül az 1400 megkérdezettnek a 2,6%-a nyilatkozta azt, hogy a jövőben tervez robotokra beruházni. Az üvegházas kertészetekben a leggyakoribbak a permetező robotok voltak (24,7%), őket követték az ültető és betakarító robotok (22,2%). A sort a csomagoló robotok (11,7%) és rakatoló robotok (3,7%) zárták.

Kép forrása: Getty Images

A tanulmányban az üvegházi termesztők mintegy 23%-a nyilatkozta azt, hogy egyre gyakrabban kell szembenézniük munkaerőhiánnyal. A kérdés csak az, hogy a robotizáció megoldást kínál-e erre a problémára? Az ABN AMRO Insights felmérései szerint a gépesítés és az innováció mindig azzal jár, hogy az adott ágazatban kevesebb munkavállalóra van szükség. Természetesen a robotizáció nem minden esetben jelenthet megoldást, hiszen a zöldségek és gyümölcsök betakarításának gépesítése nehezebb, mint a szántóföldi növényeké.

Az ABN AMRO véleménye szerint ugyan a kertészeti ágazatban is egyre komolyabb innováció tapasztalható - mint például az érett gyümölcsöket fejlett képfelismerő szoftver segítségével szüretelő robotok bevetése - ám ezek alkalmazása egyelőre meglehetősen korlátozott és drága. Célzott növénynemesítéssel a jövőben egyszerűbbé lehetne tenni a betakarítás automatizálását, de még ha így is nézzük, a robotizáció csak hosszútávon kínál megoldást az ágazatban tapasztalható munkaerőhiányra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33