Ezt egyre több termelő lépi meg: durva, ami az üvegházakkal történhet hamarosan

Ezt egyre több termelő lépi meg: durva, ami az üvegházakkal történhet hamarosan

agrarszektor.hu
A Rabobank a mesterséges intelligencia és a robotizáció alkalmazását nem csodaszernek, hanem óriási lehetőségekkel bíró kiegészítő módszernek tartja. Jól lehet, hogy a következő években robotok végeznek majd el bizonyos feladatokat a csúcstechnológiás üvegházakban, ráadásul ezekkel az eszközökkel a kártevők ellen is pontosabban lehet majd védekezni. 

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Rabobank friss elemzésében hektáronként 150-250 ezer euróra becsüli a high-tech üvegházakban a munkaerő és az irányítás-vezérlés összesített hektáronként költségét, ami számításai szerint globálisan mintegy 13 milliárd eurónak felel meg. Az elemzés szerint robotika és a mesterséges intelligencia (AI) piaca az üvegházi kertészetben hatalmas lehetőségeket rejt magában a fenntarthatóság, a termésminőség, a jobb munkakörülmények és a magasabb termékár tekintetében, de a munkaerőhiány vagy a termeléssel kapcsolatos egyéb problémák megoldásában nem tartja mindent megoldó csodaszernek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A következő évtizedben a robotok és betakarítást támogató szoftverek vesznek át bizonyos feladatokat a csúcstechnológiás üvegházakban. A termelők a robotizáció és a digitalizáció miatt elsősorban inkább másként, semmint olcsóbban. Alkalmazásnak legfőbb előnyei közé inkább az tartozik majd, hogy a nagyobb, nemzetközi vállalkozások irányítása könnyebbé válik, a vezetői készségek megváltoznak, a beszállítókkal és a vevőkkel való együttműködés pedig szorosabbá válik. A kártevőkkel szemben a jelenleginél korábban, fenntarthatóbban és pontosabban is lehet majd védekezni, ami az üvegházakban előállított termények minőségének javulását eredményezheti

- fejtette ki véleményét a tanulmányt jegyző Cindy van Rijswick.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03