2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Gépek

Teljes hátraarc: már nem szállítanak Oroszországba a nagy mezőgépgyártók

Drasztikus lépésre szánta el magát a John Deere: a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója a héten felfüggesztette oroszországi üzleti tevékenységét, és a továbbiakban nem értékesít és nem szállít gépeket, illetve alkatrészeket az országba. Hasonló döntést hozott az építőipari gépeket gyártó Caterpillar, és a fejőrobotokat és egyéb, a tejtermelés- és feldolgozás szempontjából létfontosságú berendezéseket gyártó Lely is.
 
 

Az orosz-ukrán háború kitörése óta egyre komolyabb szankciók sújtják Oroszországot, amelyek közül a legújabb komoly érvágást jelenthet az ország mezőgazdaságára nézve: a John Deere ugyanis bejelentette, hogy a továbbiakban nem értékesít és nem is szállít egyetlen gépet, illetve alkatrészt se az oroszoknak. A cég emellett a fehéroroszországi szállításokat is leállította – írta meg az Irish Examiner a Bloomberg értesülései alapján. Ahogy a portál fogalmazott, a John Deere a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, portfóliója a traktoroktól kezdve a vetőgépeken át a kombájnokig terjed.

A Deere & Co nemrég kiadott közleményéből kiderült, hogy már két hete, vagyis gyakorlatilag a háború kirobbanása után leállították a gépek szállítását Oroszországba, és felfüggesztették a fehéroroszországi szállításokat is. Jennifer Hartman, a cég szóvivője elmondta, hogy a vállalat továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és maradéktalanul betart minden, az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség által kiszabott szankciót. A cég közlése szerint éves árbevételük mintegy 3%-a származik Ukrajnából és Oroszországból. A vállalat vető- és talajművelő berendezéseket gyárt az oroszországi Orenburgban, és alkatrészraktárral rendelkezik az oroszországi Domodedovóban. Az ukrajnai Kijevben is van egy marketingiroda mezőgazdasági és gyepüzletága számára.

A Lely, a világ egyik vezető tejipari technológiai vállalata a napokban szintén bejelentette, hogy az orosz-ukrán háborúra való tekintettel azonnal beszüntetik minden kereskedelmi tevékenységüket Oroszországban és Fehéroroszországban. A Dairy Herd értesülései szerint a a Lely közleményében nemcsak elítélte az orosz inváziót, de azonnal leállították a fejőrobotok és egyéb berendezések szállítását a fenti két országba. A vállalat ugyanakkor nem szakított meg minden kapcsolatot az érintett térséggel, alkatrészeket és a karbantartáshoz szükséges eszközöket továbbra is szállítanak a szankciós listán nem szereplő ügyfeleiknek.

A John Deere mellett az építőipari gépeket gyártó és forgalmazó Caterpillar ugyancsak azt kommunikálta, hogy felfüggeszti tevékenységét az oroszországi gyáraiban, mivel az országban folytatott üzleti tevékenység egyre nagyobb kihívást jelent az olyan tényezők miatt, mint az ellátási lánc megszakadása és a szankciók. A Caterpillar az építőipar, a bányászat, valamint az olaj- és gázipar számára kritikus fontosságú berendezéseket gyárt világszerte. A Caterpillarnak van egy üzeme az oroszországi Tonsóban, amely bányászati ​​teherautókat és kotrógépeket, valamint európai gyárakba szállított alkatrészeket gyárt. Moszkvában van egy pótalkatrész-elosztó központja is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!