Váratlan fordulat: meglepő döntést hozott Oroszország az ukrán gabonáról

agrarszektor.hu
Előzetes megállapodást kötöttek az ukrán mezőgazdasági termékek fekete-tengeri exportjának újraindításáról és egy kereskedelmi folyosó kialakításáról a törökök és az oroszok. Ez utóbbi lépés aknamentesítéssel is járna a tengeren. Ukrajna hivatalosan még nem kommentálta ezt az ambíciózus a tervezetet.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan katonai segítséget ajánlott fel a Fekete-tenger partján található, kiemelt fontosságú kikötő, Odessza körüli vizek aknamentesítésére. A török államfő emellett vállalta azt is, hogy hadihajóival biztosítaná az ukrán kereskedelmi flottát - írta meg a Hvg.hu a Bloomberg értesülései alapján. Ukrajna egyelőre nem adta áldását az egyezményre, mert attól tart, hogy az aknák eltávolításával megnyílik az út az oroszok előtt a kikötő bevételére. Törökország ugyanakkor az ENSZ támogatását kérné, ami reményei szerint elhárítaná Kijev biztonságot érintő aggályait. Az ukrán flotta mozgásának irányítására és biztonságának szavatolására Törökország Ankarában állítana fel központot.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba egy Twitter-bejegyzésében kétségeit fejezte ki a tervezettel kapcsolatban, mivel elmondása szerint az orosz elnökben nem lehet megbízni. A Bloomberg úgy tudja, hogy Szergej Lavrov, az orosz külügyminiszter a következő napokban Ankarába utazik, hogy tovább tárgyaljon az elképzelésről. Az orosz külügyminiszer egy korábbi sajtótájékoztatón jelezte, bízik benne, hogy a két hadsereg meg fog tudni állapodni arról, hogyan lehetne a legjobban megszervezni, hogy a hajók átjussanak az aknamezőn. Arról egyelőre nincs semmi információ, hogy Ukrajna részt fog-e venni ezen az eljövendő tanácskozáson. A megállapodásban a Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy az Odesszába tartó ukrán hajókat átvizsgálja fegyverszállítmányok után, amitől Kijev mereven elzárkózik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?