Váratlan fordulat: meglepő döntést hozott Oroszország az ukrán gabonáról

Váratlan fordulat: meglepő döntést hozott Oroszország az ukrán gabonáról

agrarszektor.hu
Előzetes megállapodást kötöttek az ukrán mezőgazdasági termékek fekete-tengeri exportjának újraindításáról és egy kereskedelmi folyosó kialakításáról a törökök és az oroszok. Ez utóbbi lépés aknamentesítéssel is járna a tengeren. Ukrajna hivatalosan még nem kommentálta ezt az ambíciózus a tervezetet.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan katonai segítséget ajánlott fel a Fekete-tenger partján található, kiemelt fontosságú kikötő, Odessza körüli vizek aknamentesítésére. A török államfő emellett vállalta azt is, hogy hadihajóival biztosítaná az ukrán kereskedelmi flottát - írta meg a Hvg.hu a Bloomberg értesülései alapján. Ukrajna egyelőre nem adta áldását az egyezményre, mert attól tart, hogy az aknák eltávolításával megnyílik az út az oroszok előtt a kikötő bevételére. Törökország ugyanakkor az ENSZ támogatását kérné, ami reményei szerint elhárítaná Kijev biztonságot érintő aggályait. Az ukrán flotta mozgásának irányítására és biztonságának szavatolására Törökország Ankarában állítana fel központot.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba egy Twitter-bejegyzésében kétségeit fejezte ki a tervezettel kapcsolatban, mivel elmondása szerint az orosz elnökben nem lehet megbízni. A Bloomberg úgy tudja, hogy Szergej Lavrov, az orosz külügyminiszter a következő napokban Ankarába utazik, hogy tovább tárgyaljon az elképzelésről. Az orosz külügyminiszer egy korábbi sajtótájékoztatón jelezte, bízik benne, hogy a két hadsereg meg fog tudni állapodni arról, hogyan lehetne a legjobban megszervezni, hogy a hajók átjussanak az aknamezőn. Arról egyelőre nincs semmi információ, hogy Ukrajna részt fog-e venni ezen az eljövendő tanácskozáson. A megállapodásban a Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy az Odesszába tartó ukrán hajókat átvizsgálja fegyverszállítmányok után, amitől Kijev mereven elzárkózik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?