Váratlan fordulat: meglepő döntést hozott Oroszország az ukrán gabonáról

Váratlan fordulat: meglepő döntést hozott Oroszország az ukrán gabonáról

agrarszektor.hu
Előzetes megállapodást kötöttek az ukrán mezőgazdasági termékek fekete-tengeri exportjának újraindításáról és egy kereskedelmi folyosó kialakításáról a törökök és az oroszok. Ez utóbbi lépés aknamentesítéssel is járna a tengeren. Ukrajna hivatalosan még nem kommentálta ezt az ambíciózus a tervezetet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan katonai segítséget ajánlott fel a Fekete-tenger partján található, kiemelt fontosságú kikötő, Odessza körüli vizek aknamentesítésére. A török államfő emellett vállalta azt is, hogy hadihajóival biztosítaná az ukrán kereskedelmi flottát - írta meg a Hvg.hu a Bloomberg értesülései alapján. Ukrajna egyelőre nem adta áldását az egyezményre, mert attól tart, hogy az aknák eltávolításával megnyílik az út az oroszok előtt a kikötő bevételére. Törökország ugyanakkor az ENSZ támogatását kérné, ami reményei szerint elhárítaná Kijev biztonságot érintő aggályait. Az ukrán flotta mozgásának irányítására és biztonságának szavatolására Törökország Ankarában állítana fel központot.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba egy Twitter-bejegyzésében kétségeit fejezte ki a tervezettel kapcsolatban, mivel elmondása szerint az orosz elnökben nem lehet megbízni. A Bloomberg úgy tudja, hogy Szergej Lavrov, az orosz külügyminiszter a következő napokban Ankarába utazik, hogy tovább tárgyaljon az elképzelésről. Az orosz külügyminiszer egy korábbi sajtótájékoztatón jelezte, bízik benne, hogy a két hadsereg meg fog tudni állapodni arról, hogyan lehetne a legjobban megszervezni, hogy a hajók átjussanak az aknamezőn. Arról egyelőre nincs semmi információ, hogy Ukrajna részt fog-e venni ezen az eljövendő tanácskozáson. A megállapodásban a Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy az Odesszába tartó ukrán hajókat átvizsgálja fegyverszállítmányok után, amitől Kijev mereven elzárkózik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28