Erre tett fel mindent Csányi legnagyobb cége

agrarszektor.hu
Minden gazdálkodó kisebb kiadásokra, kevesebb inputanyag-felhasználásra, ugyanakkor magasabb hozamokra és folyamatosan emelkedő bevételekre, vagyis hatékonyabb termelésre vágyik. Ennek az álomnak a megvalósításához azonban gyökeresen szakítania kell a régi beidegződésekkel, és új módszereket, technológiákat kell elsajátítania. A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. szerint a célokat a precíziós gazdálkodással lehet elérni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A hazai agrárintegrátori piacon vezető szerepet betöltő KITE Zrt. immár egy évtizede elkötelezett híve a precíziós gazdálkodásnak, és a nemrég véget ért tengelici Agro Inno Show rendezvényen is bemutatták, hogyan képzelik el a jövő eredményesebb agráriumát. A precíziós gazdálkodás alapja a megfelelő géppark, valamint a korszerű és megbízható informatikai háttér.

A Csányi Sándor legnagyobb agrárérdekeltségének számító nádudvari cég saját tulajdonú RTK hálózata lényegében 100%-osan lefedi a mezőgazdasági művelésbe bevont területeket, és a jelszolgáltatás - kedvező éves díjszabás ellenében - vehető igénybe. A vállalat által forgalmazott (többnyire John Deere márkájú) gépek pedig alkalmasak arra, hogy a GPS-jel segítségével bármikor megismételhessék az egyes munkaműveleteket, ± 2 centiméteres pontossággal.

A precíziós technológia kulcsfontosságú eleme egy megfelelő teljesítményű vezértraktor, amelynek felszereltségét úgy kell megválasztani, hogy ne csak a rendelkezésre álló eszközök működtetésére legyen képes, de alapképességei fejleszthetők legyenek a jövő technikai elvárásainak megfelelően is. A KITE Zrt. az ilyen erőgépekhez megfelelő munkagépeket is kínál a talajművelés, vetés, növényvédelem és növényápolás feladataihoz.

Ennek demonstrálására tavaly kísérletbe kezdtek egy 55 hektáros tengelici kukoricatáblán. A Tolna megyei község határában lévő terület egyik felén hagyományos szántást végeztek, a másikon sávos művelést alkalmaztak.

Az Agro Inno Show-n lezajlott, szeptember 21-i gyakorlati bemutatón azt szerették volna lépésről-lépésre megjeleníteni, hogyan jutottak el egy év leforgása alatt - valóban mindent a "nulláról" kezdve - a tarlótól a betakarításig. Közben a precíziós gazdálkodás eszközeit és technológiáit használva 1,8 millió mért adattal gazdagodtak az 55 hektáros kísérleti területtel kapcsolatban, és ez már olyan információmennyiség, amire bátran lehet támaszkodni a lehető legjobb terméseredmények eléréséhez. A projekt során sávos művelést alkalmaztak, és kiindulásként a következő alapelvekhez igazodtak: lényeges a sor-sorköz megkülönböztetése, törekednek a menetszám-csökkentésre, figyelembe veszik a tábla heterogenitását, és ez alapján differenciált és pozicionált inputanyag-kijuttatást végeznek.

Egy új technológia bevezetésénél és alkalmazásánál a gazdálkodók többsége az alapján ítél, mennyi megtakarítás, illetve termésnövekedés és bevétel érhető el általa. A sávos művelés ebből a szempontból kiválóan vizsgázott, hiszen üzemanyag-fogyasztás tekintetében 50 l/ha értéket mértek, miközben hagyományos szántással 74 l/ha átlagfogyasztást produkáltak, ráadásul a menetszám-csökkentés következtében mindössze 8 alkalommal kellett végigjárniuk a gépekkel a területet, míg a régi módszert használva 11-szer.

Az angol kifejezéssel strip-till-nek nevezett sávos művelés során a szervesanyag-vesztés is 25%-kal csökkent. A Hadászi Lászlótól, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója arról számolt be, hogy hagyományos művelés mellett 8,9 tonna kukoricát tudtak betakarítani hektáronként, az új módszerrel viszont 9,5-9,6 tonnát, ami a várható jövedelem szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen 45 ezer helyett így 51 ezer forintos bevétellel kalkulálhatnak hektáronként.

A régi megközelítés még homogén, egységes szerkezetű talajokkal számolt a művelés és tápanyag-utánpótlás végrehajtásakor, ám ma már minden gazda tisztában van vele, hogy földjeire a heterogenitás a jellemző. Ez a termőképesség-térképeken is jól látható, érdemes tehát figyelembe venni a menedzsmentzónák és a talajmintavételi helyek meghatározásakor. Csak így készülhet pontos, részletes és hiteles térkép a parcellákról, amit aztán kiválóan fel lehet használni a differenciált inputanyag-kijuttatáshoz. Általa elkerülhető a pazarlás, és minden területi egység (és rajta minden növény) pontosan olyan dózist kap vegyszerből, műtrágyából, amennyire szüksége van.

Ha valaki a precíziós gazdálkodás eszközeit és technológiáit alkalmazza, lényegében arra (is) törekszik, hogy a heterogén területeiből minél homogénebbet varázsoljon. Az okszerűbb és hatékonyabb inputanyag-felhasználással, valamint nagyobb hozammal kecsegtető sávos művelésnél azonban az eddigiektől eltérő hozzáállásra, illetve türelemre is szükség van.

Mivel a sor és sorköz művelése eltér egymástól, természetes, hogy tavaszra ezek a földek jobban gyomosodnak, mint a hagyományos szántással jól átforgatott talajok. Kukorica esetében például még azon sem kell csodálkozni, ha a növények állapota fejletlenebb a megszokottnál akár május végén is, mert a nyár közepére szinte biztosan behozzák a lemaradásukat. Július végére aztán a tendencia átfordul, és a gazdálkodók - a tapasztalatok szerint - fejlettebb és erősebb állománynak örülhetnek, mint azok a társaik, akik a régi módszereket alkalmazzák. Ráadásul azoknál augusztus végére már száradásnak indulnak a növények, míg a sávosan művelt földeken még jól tartja magát a kukorica, és végül magasabb termést is hoz.

Az Agro Inno Show bemutatóján a John Deere JDLink rendszere és Skype segítségével "élőben kapcsolták" a rendezvénysátorba egy közelben dolgozó kombájn kezelőjét, aki részletesen elmagyarázta (az automata kormányzás révén ezt biztonsággal megtehette), milyen körülmények és paraméterek mellett folytatja éppen a betakarítást. A kivetítőn megjelenített monitorképről maguk a vendégek is leolvashattak minden lényeges adatot a tartályba került kukorica nedvességtartalmától és tömegétől kezdve a levágott terület nagyságáig. A rendszer segítségével minden tulajdonos folyamatos ellenőrzés alatt tarthatja a gépei munkáját, és a kapott információk segítségével tudatosabban tervezheti meg gazdálkodását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?