Zseniális: ki nem találnád, mivel permeteznék a fákat a profi amerikai gazdák

agrarszektor.hu
Egy kaliforniai innovátor vállalat megalkotta azt a teljesen autonóm önjáró permetező munkagépet, amelyre úgy bízható rá a legtöbb gyümölcsültetvény permetezése, hogy működését elegendő csak távolról egy laptop segítségével követni. Gary Thompson, a kaliforniai Kingsburgban működő vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a GUSS célja a vezetés és a permetezés automatizálása.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A GUSS 40 éve foglalkozik már permetezés szolgáltatásával Kaliforniában. A vállalat vezetői eredetileg csak azért vágtak bele automatizálásba, hogy megoldják saját munkaerőhiányukat, amely a bérpermetezések során merült fel. Mostanra a növekedésük már egyre inkább az automatizált permetezőgépek gyártásában és értékesítésében nyilvánul, meg első sorban dió- és citrustermesztők részére - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Mini GUSS és annak működése

A világon sok technológiai fejlesztő keresi a tökéletes megoldást arra, hogy hogyan lehetne teljesen kivenni az emberi tényezőt és a pontatlanságot a permetezésekből, amire úgy látszik GUSS-nak sikerült most egy megoldást találnia. Az 5,8 m hosszú, 1,64 m széles, 1514 literes tartállyal rendelkező permetező jármű önmagát vezeti és GPS-térképre hagyatkozva, automatikusan ki is kapcsolja a szórófejeket a sorvégeken, majd a következő sorba kanyarodva újra visszakapcsolja azt. A vállalat ultrahangos érzékelőket is kínál, amelyek képesek GPS-től függetlenül, önállóan kikapcsolni a szelepsorokat, ha azt érzékeli, hogy nincsen permetezendő növényzet már a gép mellett.

A jármű biztonságos mozgásáért lidar rendszer is felelős, ami a környező terepet pásztázva felismeri az akadályokat és megállítja, ha például hirtelen belép elé egy ember. A gép további biztonsági funkciója, hogy minden sor végén figyelmeztető hangjelzést ad ki, jelezve ezzel a közeledését. Annak érdekében, hogy a permetező járműveik autonóm képessége még magasabb szintre legyen fejlesztve, a GUSS együttműködik a Smart Guided Systems-el, amely intelligens vezérlők gyártásával foglalkozik. A vállalat továbbá közös projektbe kezdett a John Deere traktoróriással is, amelyben a GUSS gyártja majd a permetezőgépeket és fejleszti azoknak dizájnját, míg a John Deere segít az értékesítési csatornák felölelésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az GUSS innováció lényege, hogy egy kezelő laptopról felügyelheti és irányíthatja az akár nyolc permetezőgépből álló flottát. Egy másik kezelő vezérli a „kiszolgáló járművet”, hogy azzal lehessen feltölteni a terepen a permetezőgépeket üzemanyaggal és vegyszerekkel. Mindegyik GUSS lidar és GPS- segítségével önállóan hajt és permetez, a kezelő pedig néhány kattintással képes bármelyik egységet felülbírálni, vagy eligazítani. Az alkalmazásban egy vészleállító gomb is világít élénkpirosan, amellyel azonnal megszakítható a munkafolyamat, továbbá szükség esetén helyszínről távirányítóval is vezérelhetők, hasonlóan egy videojátékhoz.

Ár és megtérülés

A Mini GUSS induló ára jelenleg még 300 000 dollár körüli, ami önmagában nem kevés pénz. A gyártó viszont azt közli, hogy például a kaliforniai dióültetvényeket nézve, ahol évente átlagosan 8-szor permeteznek, már akár 3 év alatt is megtérülhet a befektetés. Egy csonthéjas, vagy almatermésű ültetvényen - ahol jóval többet is permeteznek - még annál is hamarabb visszahozhatja az árát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?