Sokan nem ismerik a szabályokat: rengeteg termelő bedől ezeknek a hirdetéseknek

Sokan nem ismerik a szabályokat: rengeteg termelő bedől ezeknek a hirdetéseknek

agrarszektor.hu
Támogató szemlékkel segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat. Egyúttal felméri azt is, milyen tipikus hibák és hiányosságok fordulnak elő a munkavégzésük során, illetve mely területeken igénylik az alaposabb hatósági tájékoztatást és segítségnyújtást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt időszakban számos jelzés érkezett a Nébih felé arról, hogy egyes szolgáltatók a közösségi médiafelületeken különböző drónos növényvédelmi szolgáltatásokat hirdetnek és ajánlanak a termelők részére. Egyebek között például repce és napraforgó deszikkálását, valamint gombaölő és rovarirtó kezeléseket szántóföldi kultúrákban, továbbá szőlő- és gyümölcsültetvényekben. Ezek kapcsán ki kell emelni, hogy Magyarországon jelenleg nem végezhető jogszerűen saját árutermelési és szolgáltatási célú drónos növényvédelmi tevékenység. Ugyanakkor - engedély birtokában - folytatható permeteződrónnal kísérleti célú növényvédelmi tevékenység - írja a hivatal.

A Nébih a fentiek miatt támogató ellenőrzési kampányt indított a hazai permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók körében, azzal a céllal, hogy részletes tájékoztatással szolgáljon számukra az őket érintő jogi szabályozási környezetről. A hivatal megalapítása óta arra törekszik, hogy támogassa a korszerű és egyben biztonságos növényvédelmi technológiai és technikai megoldások elterjedését Magyarországon, egyszersmind elősegítse a jogszerű alkalmazásukat biztosító szabályozási környezet kialakítását. Ebbe a célrendszerbe pedig jól illeszkednek a támogató ellenőrzések is. A közelmúltban indult ellenőrzési kampány várhatóan október végéig tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03