Hivatalos: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú

Hivatalos: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú

agrarszektor.hu
A világon először készült kifejezetten a tokaji aszúhoz pohár a Halimba-Crystal és Gergely Ripka közös munkájának eredményeként. A kézzel készült magyar kristály poharak légiesek, gyönyörűek, és az aszú minden szépségét kiemelik. A munka közel egy évig tartott. A stáb több körben, többféle pohárformán, több évjárat és puttonyszámú aszú kóstolásával tesztelte a meglévő és az új formákat, a tapasztalatokat levonva pedig kialakult a végleges aszúpohár profilja is, melyben az utolsó körben közel 40 szakmabeli, helyi termelő pontszáma is szerepet kapott.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Mint ahogyan korábban az Agrárszektor is megírta, új, kifejezetten a tokaji aszúhoz tervezett kristálypoharat mutat be az a szakmai stáb, amely egy éve dolgozik egy olyan kehely kialakításán, amely az ország leghíresebb borának erényeit tökéletesen mutatja be. A pohár pedig azóta elkészült, az egyedi formavilág célzottan úgy lett kialakítva, hogy az kifejezze az aszú egyediségét és közvetlenül adja vissza a bor illatát, jellegzetes ízét, íz intenzitását és a tökéletes cukor arányt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ripka Gergely borszakíró, aki maga is az alkotói csapat tagja, egyben a pohár értelmi szerzője lapunknak nemrégiben elmondta, hogy az aszúpohár kialakításánál a legfontosabb rendezőelv az volt, hogy az alkotók szerettek volna elmozdulni a szokványos, gyűszűnyi desszertboros pohárformáktól, újszerű, formabontó és felismerhető formát igyekeztek találni a műhelymunka során.

Olyan formát kerestünk, amely méltó az aszú nagyságához, komplexitátáshoz, így egy nagyobb kehelyforma született meg a végére. Nagyon fontos az is, hogy a nyelv melyik részére érkezik a pohárból a bor. Ha például hátra érkezik, az inkább a kesernyés ízeket emeli ki jobban, ha előre, akkor inkább az édes ízeket érezzük hangsúlyosnak. Fontos volt, hogy az aszú összetett ízvilága egyensúlyosan érződjön, a cukor, a savak, a botritisz, valamint a fahordó és az alkohol közül egyik se kerüljön előtérbe a többi rovására. Nem is gondolnánk, de ebben bizony milliméterek is számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?