Hivatalos: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú

Hivatalos: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú

agrarszektor.hu
A világon először készült kifejezetten a tokaji aszúhoz pohár a Halimba-Crystal és Gergely Ripka közös munkájának eredményeként. A kézzel készült magyar kristály poharak légiesek, gyönyörűek, és az aszú minden szépségét kiemelik. A munka közel egy évig tartott. A stáb több körben, többféle pohárformán, több évjárat és puttonyszámú aszú kóstolásával tesztelte a meglévő és az új formákat, a tapasztalatokat levonva pedig kialakult a végleges aszúpohár profilja is, melyben az utolsó körben közel 40 szakmabeli, helyi termelő pontszáma is szerepet kapott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint ahogyan korábban az Agrárszektor is megírta, új, kifejezetten a tokaji aszúhoz tervezett kristálypoharat mutat be az a szakmai stáb, amely egy éve dolgozik egy olyan kehely kialakításán, amely az ország leghíresebb borának erényeit tökéletesen mutatja be. A pohár pedig azóta elkészült, az egyedi formavilág célzottan úgy lett kialakítva, hogy az kifejezze az aszú egyediségét és közvetlenül adja vissza a bor illatát, jellegzetes ízét, íz intenzitását és a tökéletes cukor arányt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ripka Gergely borszakíró, aki maga is az alkotói csapat tagja, egyben a pohár értelmi szerzője lapunknak nemrégiben elmondta, hogy az aszúpohár kialakításánál a legfontosabb rendezőelv az volt, hogy az alkotók szerettek volna elmozdulni a szokványos, gyűszűnyi desszertboros pohárformáktól, újszerű, formabontó és felismerhető formát igyekeztek találni a műhelymunka során.

Olyan formát kerestünk, amely méltó az aszú nagyságához, komplexitátáshoz, így egy nagyobb kehelyforma született meg a végére. Nagyon fontos az is, hogy a nyelv melyik részére érkezik a pohárból a bor. Ha például hátra érkezik, az inkább a kesernyés ízeket emeli ki jobban, ha előre, akkor inkább az édes ízeket érezzük hangsúlyosnak. Fontos volt, hogy az aszú összetett ízvilága egyensúlyosan érződjön, a cukor, a savak, a botritisz, valamint a fahordó és az alkohol közül egyik se kerüljön előtérbe a többi rovására. Nem is gondolnánk, de ebben bizony milliméterek is számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?