Hivatalos: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú

Hivatalos: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú

agrarszektor.hu
A világon először készült kifejezetten a tokaji aszúhoz pohár a Halimba-Crystal és Gergely Ripka közös munkájának eredményeként. A kézzel készült magyar kristály poharak légiesek, gyönyörűek, és az aszú minden szépségét kiemelik. A munka közel egy évig tartott. A stáb több körben, többféle pohárformán, több évjárat és puttonyszámú aszú kóstolásával tesztelte a meglévő és az új formákat, a tapasztalatokat levonva pedig kialakult a végleges aszúpohár profilja is, melyben az utolsó körben közel 40 szakmabeli, helyi termelő pontszáma is szerepet kapott.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Mint ahogyan korábban az Agrárszektor is megírta, új, kifejezetten a tokaji aszúhoz tervezett kristálypoharat mutat be az a szakmai stáb, amely egy éve dolgozik egy olyan kehely kialakításán, amely az ország leghíresebb borának erényeit tökéletesen mutatja be. A pohár pedig azóta elkészült, az egyedi formavilág célzottan úgy lett kialakítva, hogy az kifejezze az aszú egyediségét és közvetlenül adja vissza a bor illatát, jellegzetes ízét, íz intenzitását és a tökéletes cukor arányt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ripka Gergely borszakíró, aki maga is az alkotói csapat tagja, egyben a pohár értelmi szerzője lapunknak nemrégiben elmondta, hogy az aszúpohár kialakításánál a legfontosabb rendezőelv az volt, hogy az alkotók szerettek volna elmozdulni a szokványos, gyűszűnyi desszertboros pohárformáktól, újszerű, formabontó és felismerhető formát igyekeztek találni a műhelymunka során.

Olyan formát kerestünk, amely méltó az aszú nagyságához, komplexitátáshoz, így egy nagyobb kehelyforma született meg a végére. Nagyon fontos az is, hogy a nyelv melyik részére érkezik a pohárból a bor. Ha például hátra érkezik, az inkább a kesernyés ízeket emeli ki jobban, ha előre, akkor inkább az édes ízeket érezzük hangsúlyosnak. Fontos volt, hogy az aszú összetett ízvilága egyensúlyosan érződjön, a cukor, a savak, a botritisz, valamint a fahordó és az alkohol közül egyik se kerüljön előtérbe a többi rovására. Nem is gondolnánk, de ebben bizony milliméterek is számítanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?