Sok gazda választja a legolcsóbb megoldást - de tényleg jól döntenek?

Sok gazda választja a legolcsóbb megoldást - de tényleg jól döntenek?

agrarszektor.hu
Az Agro-ökológiai Programban a tudatosság mentén szükséges kiválasztani a legjobb megoldást, hogy ne csak a pontvadászat legyen a cél. Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője érvekkel világított rá az Agrárszektornak arra, hogy miért van szükség egy elsőre talán drágábbnak tűnő, ám hosszú távon kifizetődő megoldásra is. Minden gazda szívén viseli földje sorsát, amelynél elengedhetetlen a jól átgondolt, tudatos döntés, az, amely hosszútávon is látható és fenntartható eredményeket hoz - hangsúlyozta a szakember, aki a május 23-án megrendezésre kerülő AgroFuture 2024 Konferencia egyik előadója lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásokat fogalmaz meg, de a szélsőséges intézkedések sosem vezetnek igazi eredményekhez, a Phylazonit Kft. vezetője inkább az edukációban látja a megoldást, nem pedig az előírások gazdákra történő ráerőltetésében - tudta meg az Agrárszektor. Az elmúlt évek aszályos időjárása és a gazdasági nehézségek arra sarkallták a termelőket, hogy változtassanak. A szakember azt vallja, hogy ez a változás jó irányba mutat és bár a környezetvédelmi szempontok fontosak, azokat nem szabad erőltetni vagy túlzottan szigorú intézkedésekkel kényszeríteni.

Kiemelte, fontos, hogy a gazdák változtassanak, ám az is érezhető, hogy a termelői társadalom egy része már évekkel ezelőtt el kezdett nyitni abba az irányba, hogy kicsit környezettudatosabban, talajkímélőbben gazdálkodjon. Míg a gazdák másik részét az elmúlt évek környezeti és gazdasági körülményei késztették a hasonló gondolkodásra.

Az Agro-ökológiai Programnak van létjogosultsága és jól szolgálhatja a termelők érdekeit, ha helyesen alkalmazzák. Az olcsóbb megoldások bár csábítóak lehetnek, sokéves tapasztalat, hogy végül nem hoznak igazi eredményt, ezért fontos, hogy a gazdák ne csak a két pont megszerzésére összpontosítsanak, hanem a minőségi és fenntartható gazdálkodásra

- hangsúlyozza az egészséges talaj iránt elkötelezett szakember, aki szerint a programban való részvétel nem csupán a rövid távú előnyöket célozza meg, hanem a hosszú távú előnyök kiaknázását is.

A jelenleg is érzékelhető és talán hektikusnak is mondható években, amik mostanában jellemzik az agráriumot, fontos odafigyelnünk, hiszen így alacsonyabb input befektetések mellett is lehet magas termésátlagokat hozni. Ha valakinek jó vízgazdálkodású a talaja, akkor az extrém időjárási körülmények között is jól fog tudni gazdálkodni, emellett egy egészséges talajjal rendelkező gazda akár pár hónapig tartó szélsőséges időjárást is át tud vészelni. A Phylazonit ügyvezetőjének meggyőződése, hogy a minőségi és fenntartható gazdálkodás hosszú távon meghozza a gyümölcsét, még akkor is, ha rövid távon több befektetést igényel.

Azt tudom javasolni mindenkinek, hogy ne a legolcsóbb és pontvadászatra menő megoldást válassza, hanem azt, amely a gazdaságának kedvez, mind hatékonyság, mind innováció, mind pedig a talaj fejlődése szempontjából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?