2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Karrier

Orbán menesztené Fazekast? - Szóra sem érdemes (2.)

Nem reagál a Földművelésügyi Minisztérium (FM) értesülésekre – közölte a tárca az agrárszektor.hu-val annak kapcsán, hogy egyes híradások szerint felmerül Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter menesztése a kormányból. Elemzők szerint nem látszik akut ok arra, miért válna meg éppen most agrárminiszterétől Orbán Viktor miniszterelnök. Bár a közelmúltban komoly vitákat robbantott ki a kormányon belül a Fazekas vezette Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), és az intézmény felmerült megszüntetési tervei miatt az agrárminiszter példátlan, nyilvánosság előtti vitába keveredett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is. Úgy tűnik azonban, a kormány most már saját berkein belül igyekszik lezárni az ügyet.
 
 

Nem reagálunk értesülésekre – kommentálták az FM-nél az agrárszektor.hu-nak azokat az értesüléseket, amelyek szerint inogna a kormányon belül Fazekas Sándor miniszteri széke. A Figyelő közölt információkat arról, hogy értesüléseik szerint bizonytalanná válhat az agrárminiszter pozíciója a kormányban.

Fazekas Sándor 2010 óta tölt be vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszteri pozíciót, vagyis az előző Orbán-kormány időszaka óta vezeti a tárcát. Azóta többször is felröppent lehetséges távozásának híre, de mindvégig posztján maradhatott. Legkomolyabban 2014-ben, az új Orbán-kormány megalakulása előtt merült fel, hogy nem ő folytatja az agrárminisztérium élén, de végül mégis neki szavazott újra bizalmat a kormányfő.

Elemzők szerint nem látszik akut ok arra, Orbán Viktor miért menesztené mostanában Fazekast. Bár tény, hogy a miniszter éppen a közelmúltban keveredett rendkívül éles nézeteltérésbe a kormányon belül erős pozíciót elfoglaló Lázár Jánossal, akivel nyilvánosság előtti, példátlan vitát is folytatott, és ez találgatásokra adhatott alapot Fazekas kormányzati jövőjével kapcsolatban is.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az összetűzés azért robbant ki, mert Lázár János az állami intézmény-átalakító, bürokráciacsökkentő csomag részeként mai formájában megszüntetné az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, amely Fazekas Sándor irányítása alá tartozik. Sőt, Lázár egyenesen az ÁVH-hoz hasonlította az MVH működését, e megállapítást viszont Fazekas egy MTI-nyilatkozatban „minősíthetetlen hangvételű és alaptalan" támadásként jellemezte.

Lázár nem tud arról, hogy Fazekasnak mennie kellene
Fel sem merül, hogy Orbán Viktor menesztené Fazekas Sándort - mondta mai kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Nem tud olyan egyeztetésekről, információkról, amelyek arra irányulnának, hogy a kormányfőnek ilyen szándékai lennének.


Ezzel azonban a nyilvános nyilatkozatháború befejeződött, és ez arra utal, hogy a kormány azóta saját berkein belül igyekszik rendezni az ügyet. A vitában ma egyébként éppen Fazekas pozícióját erősítheti, hogy az MVH tavaly megújult vezetése komoly átalakításokat hajtott végre a hivatal működésében. Azt, hogy a kormányon belül továbbra is vita van, a napokban Orbán Viktor is megerősítette, de azt tartotta lényegesnek, hogy egyetlen gazdát sem érinthet hátrányosan, mi lesz az MVH jövője. A kormányfő parlamenti felszólalásában nem utalt arra, hogy a kormánytagok összetűzésének személyi konzekvenciái lehetnek. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu