Vallott az agrárminiszter: ilyen hatással van a válság a magyar élelmiszer-gazdaságra

Vallott az agrárminiszter: ilyen hatással van a válság a magyar élelmiszer-gazdaságra

agrarszektor.hu
Felértékelődött a biztonságos élelmiszer-ellátás szerepe, a veszélyhelyzet ráadásul a vásárlói tudatosságot is erősíti. Nagy István agrárminiszter szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy hazánk a válság ideje alatt is megőrizze a mintegy 25 millió ember ellátására képes termelési kapacitásokat, s ha lehet, még tovább növelje az élelmiszer-gazdaság versenyképességét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet nemcsak nehézséget, hanem lehetőséget is jelent a magyar agrárium számára, a válságos időszakban pedig felértékelődik a biztonságos, minőségi élelmiszer-termelés szerepe, mondta Nagy István a Magyar Nemzetnek. Az agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig is és a veszélyhelyzet idején is prioritásként kezeli a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stabil működésének fenntartását. Magyarország 25 millió ember ellátására képes, a belső fogyasztáson túl bőven jut a külpiacokra is a minőségi magyar termékekből, mutatott rá az agrárminiszter. Az ágazat teljesítőképességét jól példázza, hogy a koronavírus megjelenésekor a vásárlói roham ellenére volt elég élelmiszer az országban. A rövid ideig fennálló készlethiány csupán a logisztikai nehézségeknek volt betudható.

A miniszter szerint a veszélyhelyzet idején is az a cél, hogy az élelmiszer-termelési kapacitások megmaradjanak, így az élelmezésbiztonság és az exportpotenciál is megőrizhető. Az elmúlt időszakban ezeket számtalan intézkedés segítette. Az élelmiszer-gazdaság valamennyi szereplőjét érinti az a 25 milliárd forintos mentőcsomag, amelyet a kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére biztosított. A különböző támogatási konstrukciók kialakítása folyamatban van, és azok alapján a támogatások az Európai Bizottság jóváhagyását követően azonnal elérhetők lesznek. Az agrárágazati szereplők folyamatos működését szolgálja a kedvezményes feltételekkel igényelhető Agrár Széchenyi-kártya (ASZK) konstrukció. Az első kérelmezők már pénzükhöz jutottak, a következő hetekben pedig több százan kaphatják meg a százszázalékos kamat- és költségtámogatású folyószámlahitelt.

A koronavírus-járvány nemcsak finanszírozási oldalról okozott nehézséget, sok helyen a munkaerő biztosítása is veszélybe került. A legnagyobb gond elsősorban az idénymunkára épülő kertészeti ágazatban jelentkezett. A minisztérium ezért Munkaszüret néven online munkaközvetítő oldalt indított, ahol bárki válogathat a termelők kínálta munkalehetőségek között. Ezzel és a határon túlról érkező vendégmunkások belépésének lehetővé tételével enyhíteni lehet a zöldség- és gyümölcstermesztés égető munkaerőhiányát.

Annak érdekében, hogy a magyar termelők gyorsan és hatékonyan tudják értékesíteni termékeiket, az elmúlt években - kormányzati támogatással - számos helyi piac jött létre az országban. A miniszter közbenjárásával pedig egyre több település vezetőjét sikerül meggyőzni arról, hogy a piacok a járványvédelmi intézkedések szigorú betartásával újra kinyissanak. Mára a hagyományos piacok több mint 75%-a és a helyi termelői piacok 65%-a ismét várja a vásárlókat. A veszélyhelyzet ugyanakkor új, korábban nem alkalmazott megoldásokat is igényelt az élelmiszerek forgalmazásában. A tárca, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködésének köszönhetően elindult a Termelői kosár elnevezésű weboldal. A honlapon jelenleg több mint 200 termelő kínálja megközelítőleg 600 termékét a vásárlóknak A rendszerbe rövid regisztráció után a termelők maguk tölthetik fel a megtermelt és eladásra kínált terményeiket.

A vásárlók kezében van a döntés, ugyanakkor a magyar agrárium és élelmiszer-gazdaság szempontjából nagyon fontos, hogy a hazai termékeket részesítsék előnyben, amelyek frissek és egészségesek a termelőknek köszönhetően

- fogalmazott Nagy István.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a vásárlói tudatosság egyre erősödik, a válsághelyzet pedig még jobban előtérbe helyezheti a valódi értéken alapuló választást. Ezt a folyamatot ez évtől több intézkedés is támogatja: a boltok húspultjaiban a feliratok mellett a nemzetek zászlói is jelzik az áruk származását, emellett a tárca új védjegyrendszert hívott életre. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy célja, hogy a különböző élelmiszereken használt minőségi jelzők közül kiemelkedve a vásárlóknak hiteles és valódi garanciát nyújtson arról, hogy az adott termék hazai, jó minőségű és biztonságos áru. Ez a márkatulajdonosoknak lehetőség, hogy a kiváló minőségű termékeik kiemelkedjenek a kínálatból, a vásárlók pedig biztosak lehetnek abban, hogy ha KMÉ-védjegyes terméket választanak, akkor minőségi élelmiszerhez jutnak, mondta Nagy István.

A választásban ugyanakkor nagy szerepük van a kereskedőknek is, ezért a miniszter nemrég levélben fordult az áruházláncokhoz, kérve, hogy a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyezzenek a hazai áruk beszerzésére, kínálatukba minél több magyar terméket emeljenek be. Mivel egyes kereskedők a járvány miatti pánikvásárlásokat irreális áremelésre használták fel, a tárcavezető szigorú fellépést kért a hatóságoktól a tisztességtelen árpolitikát alkalmazó piaci szereplők ellen. Ennek eredményeként a fővárosi kormányhivatal 300 ezer forintos bírságot szabott ki a Lehel téri piac egyik árusára, mert március közepén méregdrágán kínálta a csirkehúst.

Az élelmiszer-gazdaság működését és fejlődését különböző támogatások is segítik. A Vidékfejlesztési Programon belül az ágazati szereplők több pályázati forrást is igénybe vehettek. A feldolgozás-korszerűsítést célzó felhívásokon eddig 162 milliárd forintot meghaladó támogatást ítéltek oda a nyertes pályázóknak. A termelői együttműködésen alapuló, rövid láncú értékesítési üzleti modell elterjedését is több kiírás támogatta. A helyi piacok és a termelői együttműködések fejlesztését, a kézműves termékek népszerűsítését célzó felhívás jelenleg is nyitva van, az érintettek 3,84 milliárd forintra pályázhatnak, továbbá a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programban még ez év végéig lehet igényelni a támogatást. Eddig már közel 800 támogatási kérelmet hagytak jóvá, az ezekhez kapcsolódó hitelek összege közel 40 milliárd forint, így még 60 milliárd forint hitelre lehet támogatási kérelmet benyújtani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?