Precíziós szemlélet a vízgazdálkodásban - Ezt is oktatja a Debreceni Egyetem

agrarszektor.hu
Precíziós mezőgazdasági szakmérnököket képeznek Debrecenben, akik a vízutánpótlásban is alkalmazzák ezt a szemléletet. A gyakorlati oktatásban segítségükre van a KITE is, a kutatások egy részét pedig a gödöllői egyetemmel karöltve végzik.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Debreceni Egyetemen öt munkacsoportban 45 oktató, kutató és 17 PhD-hallgató vesz részt a precíziós mezőgazdaság fejlesztésében. A kutatómunka alapjául az intézmény Európában egyedülálló, 35 éves múltra visszatekintő látóképi tartamkísérletei szolgálnak. Az eredmények alapján a szakemberek számszerűsítik a különböző fajták alkalmazkodóképességét és az egyes növénytermesztési tényezők kölcsönhatásait.


"35 évjárat adatai és elemzései állnak rendelkezésünkre. A környezetterhelés és a költségek csökkentése mellett célunk a hozamok növelése, azok minőségének javítása, a fajták genetikai fejlesztése. Vannak már olyan kukoricahibrideink például, melyek termőképessége kétszerese a korábbiaknak" - tájékoztatott előadásában Nagy János, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) egyetemi tanára. A professzor reményei szerint 2021-ben már olyan mesterszakos hallhatókat bocsát ki a debreceni agrárfelsőoktatás, akik teljeskörű precíziós ismeretekkel helyt tudnak majd állni az agráriumban. Ezt a célt szolgálja a kar nemrég elindított precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzése is. A kutatásokat a KITE Zrt., az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem munkatársaival közösen végzik.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. HA részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

"Az új műszaki-informatikai lehetőségek hozzájárulnak a természetes és mesterséges rendszerek kapcsolatának megismeréséhez. Életünk valamennyi területét meg tudja változtatni az IoT, de legnagyobb hatása a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén lesz" - szögezte le Neményi Miklós, a Széchenyi István Egyetem professzora, a precíziós munkacsoportok tanácskozásán.A Debreceni Egyetemmel 40 éve együttműködő KITE Zrt. képviseletében pedig Szabó Levente vezérigazgató ismertette a korszerű vízgazdálkodási és vízhasznosítási rendszereket, ami az öszejövetel kiemelt témája volt. A cég fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója, Hadászi László a tervezés fázisától a kivitelezésig vezette a precíziós szemléletet,kitért többek között az erózió és a belvíz elleni védekezésre, valamint a 3D-s vízelvezetés technológiájára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?