2019. szeptember 17. kedd Zsófia

Hírek - Karrier

Precíziós szemlélet a vízgazdálkodásban - Ezt is oktatja a Debreceni Egyetem

Precíziós mezőgazdasági szakmérnököket képeznek Debrecenben, akik a vízutánpótlásban is alkalmazzák ezt a szemléletet. A gyakorlati oktatásban segítségükre van a KITE is, a kutatások egy részét pedig a gödöllői egyetemmel karöltve végzik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Debreceni Egyetemen öt munkacsoportban 45 oktató, kutató és 17 PhD-hallgató vesz részt a precíziós mezőgazdaság fejlesztésében. A kutatómunka alapjául az intézmény Európában egyedülálló, 35 éves múltra visszatekintő látóképi tartamkísérletei szolgálnak. Az eredmények alapján a szakemberek számszerűsítik a különböző fajták alkalmazkodóképességét és az egyes növénytermesztési tényezők kölcsönhatásait.


"35 évjárat adatai és elemzései állnak rendelkezésünkre. A környezetterhelés és a költségek csökkentése mellett célunk a hozamok növelése, azok minőségének javítása, a fajták genetikai fejlesztése. Vannak már olyan kukoricahibrideink például, melyek termőképessége kétszerese a korábbiaknak" – tájékoztatott előadásában Nagy János, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) egyetemi tanára. A professzor reményei szerint 2021-ben már olyan mesterszakos hallhatókat bocsát ki a debreceni agrárfelsőoktatás, akik teljeskörű precíziós ismeretekkel helyt tudnak majd állni az agráriumban. Ezt a célt szolgálja a kar nemrég elindított precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzése is. A kutatásokat a KITE Zrt., az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem munkatársaival közösen végzik.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. HA részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

"Az új műszaki-informatikai lehetőségek hozzájárulnak a természetes és mesterséges rendszerek kapcsolatának megismeréséhez. Életünk valamennyi területét meg tudja változtatni az IoT, de legnagyobb hatása a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén lesz" – szögezte le Neményi Miklós, a Széchenyi István Egyetem professzora, a precíziós munkacsoportok tanácskozásán.A Debreceni Egyetemmel 40 éve együttműködő KITE Zrt. képviseletében pedig Szabó Levente vezérigazgató ismertette a korszerű vízgazdálkodási és vízhasznosítási rendszereket, ami az öszejövetel kiemelt témája volt. A cég fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója, Hadászi László a tervezés fázisától a kivitelezésig vezette a precíziós szemléletet, kitért többek között az erózió és a belvíz elleni védekezésre, valamint a 3D-s vízelvezetés technológiájára.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu