2023. február 3. péntek Balázs

Nagy változás jön a földeken itthon: ezzel rengeteg pénzt spórolhatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Óriási lehetőségek vannak a szennyvíz újrahasznosításában. A megtisztított szennyvizek mezőgazdaságban való felhasználásával ugyanis csökkenteni lehetne a műtrágyafelhasználáson. A módszert a Megoldás Mozgalom is szorgalmazta, mint írták, ezzel éves szinten több ezer milliárd forintot spórolhatna az ország.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A szennyvízhasznosítás újragondolásával nemcsak milliárdokat lehetne megspórolni, de rezsit is lehetne csökkenteni. Erről nemrég egy podcast adásban beszélt Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom elnöke és dr. Ligetvári Ferenc professzor, korábbi környezetvédelmi miniszter. Egy friss kormányrendelet ugyanis módosította a szennyvizek és szennyvíziszapok felhasználásának feltételeit: a módosítással lehetővé vált, hogy a településeken a megtisztított szennyvízből visszanyert vízzel öntözhetőek legyenek az iparinövények, energianövények és vetőmag kultúrák. Fontos azoban, hogy ezzel a tisztított szennyvízzel továbbra sem lehet öntözni majd az olyan mezőgazdasági terményeket, amelyeket fogyasztás céljára használnak.

A mozgalom számításai szerint a szennyvíz ilyesfajta felhasználása több ezer milliárd forint megtakarítást jelenthet az állami költségvetésnek. Mint fogalmaztak, minden országnak jelentős energiaköltségeket okoz, hogy a szennyvízből kivonják a káros, ember által szintetizált anyagokat, a xenobiotikumokat. Ezek a költségek megspórolhatóak lennének, ha a szennyvizet a mezőgazdaságban - a megfelelő körülmények között - újrahasznosítanák. A folyamattal minimálisra lehetne csökkenteni a szükséges műtrágya mennyiségét, így a műtrágya előállításán is lehetne spórolni. Az egekbe szökött gázárak miatt, a műtrágyát előállítani csak igen magas költségekkel lehet, a szennyvíz újrahasznosításával viszont ez is megspórolható lenne. A teljes beszélgetés, illetve további információk a szennyvízhasznosítás újragondolásáról itt találhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?