Nagy változás jön a földeken itthon: ezzel rengeteg pénzt spórolhatnak a gazdák

Nagy változás jön a földeken itthon: ezzel rengeteg pénzt spórolhatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Óriási lehetőségek vannak a szennyvíz újrahasznosításában. A megtisztított szennyvizek mezőgazdaságban való felhasználásával ugyanis csökkenteni lehetne a műtrágyafelhasználáson. A módszert a Megoldás Mozgalom is szorgalmazta, mint írták, ezzel éves szinten több ezer milliárd forintot spórolhatna az ország.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szennyvízhasznosítás újragondolásával nemcsak milliárdokat lehetne megspórolni, de rezsit is lehetne csökkenteni. Erről nemrég egy podcast adásban beszélt Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom elnöke és dr. Ligetvári Ferenc professzor, korábbi környezetvédelmi miniszter. Egy friss kormányrendelet ugyanis módosította a szennyvizek és szennyvíziszapok felhasználásának feltételeit: a módosítással lehetővé vált, hogy a településeken a megtisztított szennyvízből visszanyert vízzel öntözhetőek legyenek az iparinövények, energianövények és vetőmag kultúrák. Fontos azoban, hogy ezzel a tisztított szennyvízzel továbbra sem lehet öntözni majd az olyan mezőgazdasági terményeket, amelyeket fogyasztás céljára használnak.

A mozgalom számításai szerint a szennyvíz ilyesfajta felhasználása több ezer milliárd forint megtakarítást jelenthet az állami költségvetésnek. Mint fogalmaztak, minden országnak jelentős energiaköltségeket okoz, hogy a szennyvízből kivonják a káros, ember által szintetizált anyagokat, a xenobiotikumokat. Ezek a költségek megspórolhatóak lennének, ha a szennyvizet a mezőgazdaságban - a megfelelő körülmények között - újrahasznosítanák. A folyamattal minimálisra lehetne csökkenteni a szükséges műtrágya mennyiségét, így a műtrágya előállításán is lehetne spórolni. Az egekbe szökött gázárak miatt, a műtrágyát előállítani csak igen magas költségekkel lehet, a szennyvíz újrahasznosításával viszont ez is megspórolható lenne. A teljes beszélgetés, illetve további információk a szennyvízhasznosítás újragondolásáról itt találhatók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?