Nagy változás jön a földeken itthon: ezzel rengeteg pénzt spórolhatnak a gazdák

Nagy változás jön a földeken itthon: ezzel rengeteg pénzt spórolhatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Óriási lehetőségek vannak a szennyvíz újrahasznosításában. A megtisztított szennyvizek mezőgazdaságban való felhasználásával ugyanis csökkenteni lehetne a műtrágyafelhasználáson. A módszert a Megoldás Mozgalom is szorgalmazta, mint írták, ezzel éves szinten több ezer milliárd forintot spórolhatna az ország.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A szennyvízhasznosítás újragondolásával nemcsak milliárdokat lehetne megspórolni, de rezsit is lehetne csökkenteni. Erről nemrég egy podcast adásban beszélt Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom elnöke és dr. Ligetvári Ferenc professzor, korábbi környezetvédelmi miniszter. Egy friss kormányrendelet ugyanis módosította a szennyvizek és szennyvíziszapok felhasználásának feltételeit: a módosítással lehetővé vált, hogy a településeken a megtisztított szennyvízből visszanyert vízzel öntözhetőek legyenek az iparinövények, energianövények és vetőmag kultúrák. Fontos azoban, hogy ezzel a tisztított szennyvízzel továbbra sem lehet öntözni majd az olyan mezőgazdasági terményeket, amelyeket fogyasztás céljára használnak.

A mozgalom számításai szerint a szennyvíz ilyesfajta felhasználása több ezer milliárd forint megtakarítást jelenthet az állami költségvetésnek. Mint fogalmaztak, minden országnak jelentős energiaköltségeket okoz, hogy a szennyvízből kivonják a káros, ember által szintetizált anyagokat, a xenobiotikumokat. Ezek a költségek megspórolhatóak lennének, ha a szennyvizet a mezőgazdaságban - a megfelelő körülmények között - újrahasznosítanák. A folyamattal minimálisra lehetne csökkenteni a szükséges műtrágya mennyiségét, így a műtrágya előállításán is lehetne spórolni. Az egekbe szökött gázárak miatt, a műtrágyát előállítani csak igen magas költségekkel lehet, a szennyvíz újrahasznosításával viszont ez is megspórolható lenne. A teljes beszélgetés, illetve további információk a szennyvízhasznosítás újragondolásáról itt találhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06