Tíz tökéletes növényházasság a kertben

agrarszektor.hu
Egy jó szomszéd nagyon sokat számít, és ez nem csak az emberekre igaz, hanem a növényeknél is ugyanígy van. Összegyűjtöttünk tíz növénypárt, amelyek tagjai nagyon jó társai egymásnak a kertben. Nem csak a kártevők visszaszorításában, de a növekedésben is nagy segítségei lehetnek egymásnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Korábban írtunk már arról, melyek azok a növények, amelyeket soha ne ültessünk egymás mellé, mert nincsenek jó hatással egymás fejlődésére, és a legjobb, ha minél távolabb ültetjük őket egymástól. Vannak azonban tipikusan olyan növénypárok, amelyek tökéletes társai lehetnek egymásnak a kertünkben.

1. Sarkantyúvirág és uborka

A sarkantyúvirág jól ismert arról, hogy számos rovart elpusztít és elriaszt a jellegzetes illatával. Alkalmas ugyanis a levéltetvek távoltartására, emellett képes fokozni az uborka növekedését és ízét is.

2. Paradicsom és spárga

A paradicsomban is megtalálható szolanin olyan kémiai anyag, amely elriasztja a közönséges spárgabogarakat. Hasonlóképpen a spárga is tartalmaz egy olyan anyagot, amely megöli a paradicsomoknál gyakran előforduló fonálférgeket. Így ha mindkét zöldséget szeretnénk termeszteni a kertünkben, akkor a legjobb, ha egymás mellé ültetjük őket.

3. Metélőhagyma és rózsa

A metélőhagyma, azaz snidling, nagyon sok növénynek jó társa lehet a kertben, legfőképp a rózsának. A diplokarponos levélfoltosságnak, amely az egyik leggyakoribb kórokozó a rózsán, és a japán cserebogárnak, amely szintén gyakran tesz kárt a rózsákban, az egyik legjobb ellenszere a metélőhagyma. A snidling egyesek szerint még a rózsa növekedését is segíti.

4. Bazsalikom és paprika

A bazsalikom számos növénynek lehet jó szomszédja, ilyen a paprika is. A bazsalikom ugyanis képes csökkenteni a levéltetvek és az atkák számát a paprikán, nem is beszélve arról, hogy jó hatással van a növény egészségére és növekedésére is.

5. Spenót és borsó

Mind a két zöldség a hűvös éghajlatot kedveli, emiatt kiváló társai lehet egymásnak a kertben. A borsó ugyanis felfuttatva kitűnő árnyékot nyújthat az alatta termesztett spenótnak, emellett képes növelni a nitrogén elérhetőséget a talajban, így táplálni és védeni is tudja a spenótot.

6. Borsikafű és zöldbab

A borsikafű képes elriasztani a babzsizsiket, és jó hatással van a zöldbab növekedésére és ízére is. Ezenkívül nem csak a kertben lehetnek kiváló kísérői egymásnak, de a konyhában is.

7. Káposzta és zsálya

A hernyók rendszeresen, szinte minden évben kárt tesznek a káposzta levelében. A legnagyobb károkat és pusztítást a fehér káposztalepke hernyói tudják okozni. A zsálya és más aromás növények taszítják a hernyókat, ezért remek társai lehetnek a káposztaféléknek a kertben.

8. Fejes saláta és hagyma

Vessünk salátát a hagyma sorok közé. Míg ugyanis a hagyma érik, a saláta képes megakadályozni a gyomosodást, emellett pedig segíthet távol tartani a nyulakat is.

9. Sárgarépa és retek

Vessünk retket a sárgarépák közé, ugyanis a sárgarépa magja nagyon lassan csírázik, és akár 3-4 hét is eltelik, amíg végül kikel. Érdemes ezérrt gyorsan csírázó retket vetni egyszerre a sárgarépával, mert a retek jelzi majd a répa sorok helyét. Így még a sárgarépa magok kikelése előtt megkapálhatjuk, anélkül, hogy a magokat kikapálnánk. Ezzel porhanyíthatjuk a talajt, és a kezdeti növekedést segíthetjük elő.

10. Brokkoli és körömvirág

A körömvirág az egyik legjelentősebb kártevőriasztó, ezért érdemes a kert minden részébe ültetnünk belőle. A szára ragacsos nedvet választ ki, amelybe a levéltetvek beletapadnak, így a brokkoli mellé ültetve távol tartja őket tőle. Ráadásul odavonzza a katicabogarakat, amelyek elpusztítják a levéltetveket. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?