Januárban sem áll meg az élet: fontos teendők a kiskertekben

agrarszektor.hu
Érdemes már januárban elkezdeni a kert felkészítését a tavaszra. Ez a hónap kitűnő alkalmat ad ugyanis a kerti szerszámok átnézésére, a magok ellenőrzésére, valamint a kert előkészítésére. A később szükséges műtrágya és permetezőszer beszerzése is aktuális, illetve akadnak olyan gyümölcsfák, amelyeket akár már most januárban elültethetünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyik legfontosabb feladat a hónapban a vetőmagok beszerzése. Ha van otthon vetőmagunk, nézzük át őket növényfajonként. Az öreg, több éves magokat inkább csíráztassuk meg használat előtt, egy idő után ugyanis elveszítik a csíraképességüket. Így nem érhet csalódás minket, ha nem hajt ki növényünk a kertben.

Arra törekedjünk, hogy a 80 százaléknál kisebb mértékben csírázó magokat már ne nagyon vessük el, a szabadföldi körülmények között ugyanis rosszabbak lesznek a csírázási feltételei. Ha mégis gyengén csírázó magot használunk, akkor mindig többet vessünk belőle. Vetőmagot mindig kertészetből vagy szakboltból vegyünk, ezek ugyanis általában a leggyakoribb betegségeknek ellenállnak és a csíraképességük is megfelelő. Ha megvannak a magok, már most januárban érdemes elkészítenünk az ültetési tervet is.

A szerszámok javításának is mos van itt az ideje. Nézzük át a kapát, a metszőollót, az ágvágó ollókat, és ha szükséges élesítsük őket, ha van törött vagy sérült szerszámnyél, azt pedig cseréljük ki. A kerti eszközöket tisztítsuk meg, és dörzsöljük át olajos ronggyal. A költségek is jobban megoszlanak, ha egyik hónapban a vetőmagokat vesszük meg, a másikban a permetezőszert, később pedig a szerszámokat újítjuk fel. Nézzük át a permetezőt is, ugyanis az általános permetezőszerek beszerzésének is most van itt az ideje.

Az idősebb fákról fűrészeljük le az elhalt, beteg, korhadt ágakat. A lehántott kéregmaradékokat gondosan öszegyűjtve égessük el, ugyanis nagy mennyiségben betegségek spórái, illetve kártevők áttelelő típusai lehetnek közöttük. 

A téli időszak a legalkalmasabb a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására is. Előszőr az ágakat fűrészeljük le, majd ássuk körül a fa tövét, és igyekezzünk minél nagyobb gyökérkoronát kiszabadítani a földből. A főgyökereket lehetőség szerint szedjük ki, mert káros penészgombák telepedhetnek meg rajtuk.

Ha még megvan a vágott karácsonyfánk, ne dobjuk el. Inkább vágjuk le az ágait, és hasznájuk azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben. Ezeket az ágakat újra lehet hasznosítani a komposztban, vagy felaprítva talajtakaróként tehetnek további szolgálatot.

Ha szeretnénk gyümölcsfát ültetni, akkor annak januárban lehet itt az ideje. Mindenképp kertészetből vagy faiskolából szerezzük be a csemetéket, és olyan fajtát válasszunk, amely bőséges és minőségi termést ígér, valamint több kártevővel és kórokozóval szemben is ellenálló. A cserjéket, illetve a földlabdás fákat is most ültessük át, de csak akkor, ha fagymentes az idő.

A tél eleje a megfelelő idő arra, hogy permetezzük a növényeket annak érdekében, hogy megelőzzük a telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat. Ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj. Mindig a használati utasításnak megfelelően permetezzünk.

Tavasszal biztosan szükségünk lesz műtrágyára. A fejlődő növények legfontosabb tápanyaga a nitrogén, így ezt már most beszerezhetjük. Lombtrágyát is érdemes vásárolnunk, mert bizonyos körülmények között a növények a talajba juttatott tápanyagokat képtelenek felvenni, ilyenkor pedig a lombjukon keresztül tápálhatjuk őket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02