Félsz, hogy télen megrohadnak a zöldségeid? Mutatunk néhány trükköt, hogy elkerüld

agrarszektor.hu
Gyakran okoz fejtörést a kerttulajdonosok számára a betakarítás után a zöldségfélék tárolása, sokan nem tudják ugyanis, hogy nem mindegy, hogy melyik fajt hol, hogyan és mennyi ideig tároljuk. Akadnak ugyanis olyan zöldségek, amelyek csak rövid ideig eltarthatók, mert hamar elveszítik frissességüket és megromlanak. Összegyűjtöttük, hogy melyek a legideálisabb tárolóhelyiségek, és hol, melyik zöldségfélét érdemes tárolni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahhoz, hogy a betakarítás után megőrizzük a zöldségek frissességét fontos, hogy megfelelő helyen tároljuk őket. Nem mindegy azonban, hogy melyik zöldséget hol és mennyi ideig tároljuk, van ugyanis amelyik hosszabb, van amelyik rövidebb ideig eltartható, illetve a tárolóhelyiségek között is számtalan opció létezik. A legoptimálisabbak a konyha, a spájz, a kamra, a hűtőszekrény, a pince és a verem. Hosszabb tárolásra alkalmasak például a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A zöldségféléket már a betakarítás előtt érdemes előkészíteni a tárolásra. Szedés előtt egy hónappal már nem ajánlott a nitrogéntrágyázás, mert fellazítja a szöveteket, és csökkenti a sejtfalak erősségét. Fontos, hogy a tárolásra szánt zöldségeket mindig a fagyok beállta előtt szedjük le száraz, csapadékmentes időben. Tárolásra minden esetben csak egészséges, beérett terméseket használjunk, és érdemes inkább a közepes nagyságúakat leszedni, a túl nagyoknak ugyanis magas a víztartalma, ezért hajlamosak a romlásra. 

Tuti tippek a helyes zöldségtároláshoz
• A gyökérzöldségeket és a burgonyát érdemes az eltárolás előtt megmosni. Áztassuk őket 10-20 percig, hogy a rátapadt föld fellazuljon, távolítsuk el a talajmaradványokat, és itassuk szárazra a zöldségeket. Ezután következhet a tárolás.
• Vannak akik szerint nem szabad vízzel tisztítani a gyökérzöldségeket, mert nem biztos, hogy tökéletesen szárazak lesznek, amikor eltároljuk őket, ez pedig óhatatlanul megindíthatja a romlást. Ezért sokan a száraz letisztítást javasolják.
• Ne tároljuk a zöldségeket ömlesztve, és ne tároljunk együtt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén, ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti.
• 13 fok fölött a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped.
• A paprikán 8 fok alatt már rothadási foltok mutatkoznak.
• Ha a burgonyát a tárolás folyamán fény éri, a héja megzöldül, íze keserű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A kertészek többsége a leggyakrabban a pincében tárol. Erre az olyan pince a legalkalmasabb, amely szellőztethető, és ahol a gyökérzöldségek 1-3 fok körüli hőmérsékleten tárolhatók. Fontos, hogy fertőzésmentes és tiszta hely legyen, és figyeljünk arra, hogy a betárolt zöldségeket időnként válogassuk át, a pincét pedig néha szellőztessük ki. A burgonyát óvni kell a lehűléstől, mert életfolyamatai már 3-4 fok alatt lelassulnak, így ha meleg pincében tároljuk, akkor a kívánatosnál hamarább kezd csírázni. A csírákat ilyenkor kéthetenként törjük le, mert különben a gumó nagyon hamar ráncosodik, nagy lesz a súlyvesztesége, és hamarabb kezd romlani.

Ha nincs pincénk, akkor védett teraszon is eltarthatóak a zöldségek, ehhez azonban mindenképpen szükségünk lesz egy nagy ládára. Tárolás előtt a ládát minden esetben mossuk tisztára és szárítsuk meg, ha pedig a hőmérséklet 0 fok alá süllyed, akkor terítsünk rá valamilyen meleg ruhadarabot. Egy átlagosan hideg télen így akár márciusig is megőrizhetőek a zöldségek. A burgonya és a gyökérzöldségek tárolására vermet is készíthetünk. A verem készítésére olyan területet válasszunk, amely nem mélyen fekvő, és ahol nem jön fel a talajvíz. A verem hosszát aszerint válasszuk meg, hogy mennyi terményt akarunk benne tárolni. 

A vöröshagymát jól szellőztethető kamrában, ritka szövésű, szellős zsákokban vagy rekeszekben érdemes tárolni. A pince kevésbé jó, mert ott általában túl nagy a páratartalom, így a hagymát könnyebben támadja meg a baktériumos rothadás. A vöröshagymának sokkal szárazabb tárolási körülmények kellenek, mint más zöldségféléknek, így törekedjünk arra, hogy a tárolóban minél kisebb legyen a hőmérséklet. A fokhagyma is hasonló körülményeket igényel, a karfiol és a kelbimbó viszont már nehezen viseli el az ilyen egyszerű tárolást, ezért inkább gyorsfagyasztott állapotban ajánlatos őket eltenni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13