2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Zöldségek és fűszerek, amiket már márciusban elültethetsz - Itt a kiskerti lista!

agrarszektor.hu
Márciusban, az első tavaszi hónapban is bőven akad teendő a kiskertben, több olyan zöldség és fűszernövény van ugyanis, amelyeket már most palántázhatunk, illetve elvethetünk, vagy akár már ki is ültethetünk a szabadba. A március eleji kerti teendők ideje mindig az időjárás alakulását követi, épp ezért az alábbi munkálatok akár több hetet is csúszhatnak az időjárástól függően.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Palántázás esetén mindig ügyeljünk arra, hogy meleg, sötét helyen legyen a vetemény, az első csíralevelek megjelenése után azonban a hajtások már fényt és alacsony hőmérsékletet igényelnek. A padlizsán magjait már most elkezdhetjük kicsíráztatni zárt, meleg helyen, ennek a zöldségnek ugyanis hosszú vegetációs időre van szüksége. Ugyanígy elültethetjük a bazsalikom magjait is, majd a fagyveszély elmúltával a kis növényeket ki is ültethetjük a kertbe. A csemegepaprika magjait is elvethetjük meleg helyen, valamint az olyan évelő fűszernövényekét, mint a citromfű, a rozmaring, a zsálya, az oregánó vagy a kakukkfű. A melegházi nevelésre szánt uborka, valamint paradicsom magjait szintén most csíráztassuk ki meleg helyen.

A kerti vetemények meghálálják, ha tavasszal vetés előtt felkapáljuk, illetve meggereblyézzük a talajt, erre azonban csak akkor van lehetőség, ha viszonylag száraz a föld teteje. Több olyan zöldség, illetve fűszernövény van, amelynek már most elvethetjük a magját a szabadföldbe, ehhez azonban először mindenképp rendbe kell tennünk a kert talaját. A cékla, valamint a sárgarépa magjait már most elvethetjük a jól előkészített talajba. Az olyan fűszernövények, mint például a metélőhagyma, a koriander, a kapor vagy a petrezselyem magjait közvetlenül a kertbe vagy cserepekbe vethetjük. A kelkáposzta, az újhagyma és a póréhagyma magokat is most vessük el egy előkészített ágyásba, a borsót pedig szintén elvethetjük közvetlenül szabadföldbe. A spenót vetését is megkezdhetjük, előtte azonban dolgozzunk jó sok szerves anyagot a talajba.

Már most elültethetük a szabadföldbe a dughagymát, a fokhagymát és a gyöngyhagymát, annak érdekében, hogy már nyáron be tudjuk őket takarítani. Emellett a szamócatöveket is most ültessük el a talajba.

Hasznos tippek ültetés előtt

Az egyik legjobb védekezés a különböző kártevők és kórokozók ellen, ha megfelelő növénytársításokat alkalmazunk a kertünkben. Az egyébként lassan csírázó sárgarépamag biztos kelését például elősegíthetjük azzal, ha kapormaggal vegyesen vetjük. A kapor aromája ugyanis távol tartja a kártevőket a sérülékeny, gyenge csíranövénykétől. Ha a szamóca közé fokhagymát ültetünk, akkor később kevesebb dolgunk lesz a betegségekkel. A tetvek túlzott elszaporodása ellen alkalmazzunk büdöskét, körömvirágot, mákot vagy levendulát.

EZ IS ÉRDEKELHET
Vannak tipikusan olyan növénypárok, amelyek tökéletes társai lehetnek egymásnak a kertünkben. A kiskertbloggeren korábban összegyűjtöttünk tíz növénypárt, amelyek tagjai nagyon jó társai egymásnak a kertben, és nem csak a kártevők visszaszorításában, de a növekedésben is nagy segítségei lehetnek egymásnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?