Zöldségek és fűszerek, amiket már márciusban elültethetsz - Itt a kiskerti lista!

agrarszektor.hu
Márciusban, az első tavaszi hónapban is bőven akad teendő a kiskertben, több olyan zöldség és fűszernövény van ugyanis, amelyeket már most palántázhatunk, illetve elvethetünk, vagy akár már ki is ültethetünk a szabadba. A március eleji kerti teendők ideje mindig az időjárás alakulását követi, épp ezért az alábbi munkálatok akár több hetet is csúszhatnak az időjárástól függően.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Palántázás esetén mindig ügyeljünk arra, hogy meleg, sötét helyen legyen a vetemény, az első csíralevelek megjelenése után azonban a hajtások már fényt és alacsony hőmérsékletet igényelnek. A padlizsán magjait már most elkezdhetjük kicsíráztatni zárt, meleg helyen, ennek a zöldségnek ugyanis hosszú vegetációs időre van szüksége. Ugyanígy elültethetjük a bazsalikom magjait is, majd a fagyveszély elmúltával a kis növényeket ki is ültethetjük a kertbe. A csemegepaprika magjait is elvethetjük meleg helyen, valamint az olyan évelő fűszernövényekét, mint a citromfű, a rozmaring, a zsálya, az oregánó vagy a kakukkfű. A melegházi nevelésre szánt uborka, valamint paradicsom magjait szintén most csíráztassuk ki meleg helyen.

A kerti vetemények meghálálják, ha tavasszal vetés előtt felkapáljuk, illetve meggereblyézzük a talajt, erre azonban csak akkor van lehetőség, ha viszonylag száraz a föld teteje. Több olyan zöldség, illetve fűszernövény van, amelynek már most elvethetjük a magját a szabadföldbe, ehhez azonban először mindenképp rendbe kell tennünk a kert talaját. A cékla, valamint a sárgarépa magjait már most elvethetjük a jól előkészített talajba. Az olyan fűszernövények, mint például a metélőhagyma, a koriander, a kapor vagy a petrezselyem magjait közvetlenül a kertbe vagy cserepekbe vethetjük. A kelkáposzta, az újhagyma és a póréhagyma magokat is most vessük el egy előkészített ágyásba, a borsót pedig szintén elvethetjük közvetlenül szabadföldbe. A spenót vetését is megkezdhetjük, előtte azonban dolgozzunk jó sok szerves anyagot a talajba.

Már most elültethetük a szabadföldbe a dughagymát, a fokhagymát és a gyöngyhagymát, annak érdekében, hogy már nyáron be tudjuk őket takarítani. Emellett a szamócatöveket is most ültessük el a talajba.

Hasznos tippek ültetés előtt

Az egyik legjobb védekezés a különböző kártevők és kórokozók ellen, ha megfelelő növénytársításokat alkalmazunk a kertünkben. Az egyébként lassan csírázó sárgarépamag biztos kelését például elősegíthetjük azzal, ha kapormaggal vegyesen vetjük. A kapor aromája ugyanis távol tartja a kártevőket a sérülékeny, gyenge csíranövénykétől. Ha a szamóca közé fokhagymát ültetünk, akkor később kevesebb dolgunk lesz a betegségekkel. A tetvek túlzott elszaporodása ellen alkalmazzunk büdöskét, körömvirágot, mákot vagy levendulát.

EZ IS ÉRDEKELHET
Vannak tipikusan olyan növénypárok, amelyek tökéletes társai lehetnek egymásnak a kertünkben. A kiskertbloggeren korábban összegyűjtöttünk tíz növénypárt, amelyek tagjai nagyon jó társai egymásnak a kertben, és nem csak a kártevők visszaszorításában, de a növekedésben is nagy segítségei lehetnek egymásnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?