Tényleg gond, hogy már január elején nyílik a hóvirág? - Itt a válasz

Tényleg gond, hogy már január elején nyílik a hóvirág? - Itt a válasz

agrarszektor.hu
A napokban több kép is megjelent arról az interneten, hogy Nagykanizsán már január elején nyílik a hóvirág. Nyilván sokan az enyhe télnek tudták be a dolgot, az agrárszektor.hu azonban utánajárt, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól megtudtuk, hogy ez nem az a faj, amely Magyarországon őshonos, hanem egy a Balkánon és Kis-Ázsiában honos igénytelenebb faj, a török hóvirág. Mint kiderült, míg az előző évszázadban az volt a jellemző, hogy március elején virágzott a hóvirág és ez eltartott két hétig, addig napjainkban akár január végén-február elején elkezdődhet a virágzás, ám ez egy teljes hónapig is tarthat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több kép is megjelent arról az interneten a napokban, hogy már január elején nyílik a hóvirág Nagykanizsán, az agrárszektor.hu pedig szeretett volna utánajárni, hogy ez mennyire normális, illetve jellemző-e hazánkban. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása szerint Magyarországon kerti körülmények között előfordul nagyon korai virágzás, de ez a hóvirág faj nem a mi kikeleti hóvirágunk (Galanthus nivalis), hanem a török hóvirág (Galanthus elwesii), mely a Balkánon és Kis-Ázsiában honos, de igénytelensége és nagy virágai miatt elterjedt kerti dísznövényünk. Hozzátették, az őshonos hóvirág fajunknál ennyire korai virágzás nem jellemző.

Forrás: MTI/Varga György

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy nem sérülnek-e majd később a virágok, ha most hirtelen beáll egy keményebb fagy. A nemzeti park igazgatósága hangsúlyozta, a hóvirág virága nagyobb hidegeket is elvisel fagykár nélkül, a maghozás elmaradását a korai virágzáskor inkább a megfelelő megporzás hiánya okozza.

Forrás: MTI/Varga György

Az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribb enyhe telű évekre jellemző, hogy sokkal hamarabb megkezdődik a virágzás a kora tavaszi növényfajoknál - közölte lapunkkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága. Egy az átlagosnál enyhébb tél esetén a megszokottnál jóval korábban nyíló növényfajoknál a virágzási idő nagyon elnyúlik. Míg az előző évszázadban az volt a jellemző, hogy március elején virágzott a hóvirág és ez eltartott két hétig, addig napjainkban akár január végén-február elején elkezdődhet a virágzás, ám ez eltarthat akár egy teljes hónapig is. Ez összefügg azzal, hogy a téli időszakban még nem aktívak a megporzó méhfajok, így a megporzás hiányában tovább nyílnak korai vadvirágaink - emelték ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13