2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

Ezt a hibát sokan elkövetik télen: így védd az örökzöldeket a kemény fagytól

agrarszektor.hu
Sokan túlságosan féltik a még cserépben lévő örökzöldeket a kemény mínuszoktól, és van akiben még az a kérdés is felmerül, hogy érdemes lenne a lakásban teleltetni őket. Ezzel azonban komoly károkat okozhatunk a növényeknek, felesleges ugyanis túlaggódni a dolgot, nyugodtan kint lehet őket hagyni a szabadban, mindössze arra kell figyelnünk, hogy az örökzöldek földje ne száradjon ki, és ha lehet, inkább tartsuk folyamatosan nedvesen.

A Magyarországon ültethető fenyők és lomblevelű örökzöldek zömmel jól telelnek, akár cserépben is a szabadban - írja a “Szeta - Japán növények és bio praktikák a termelőtől" Facebook oldal. Még a fiatal egyedek sem károsodnak normális teleken magától a hidegtől, sőt még a földlabda átfagyása sem végzetes számukra. Sokan mégis túlságosan aggódnak, amikor a kisméretű örökzöldek teleltetéséről van szó, és van akiben az is felmerül, hogy a lakásban tartja a növényeket a hideg hónapok alatt. Ezzel azonban komoly károkat okozhatunk az örökzöldeknek, hiszen hazánkban mind képes áttelelni a szabadban. 

Amire inkább érdemes odafigyelni, az a téli kiszáradás. Enyhébb időben mindig nézzük meg, nem száraz-e az örökzöldek földje, az érzékenyebb fajtákat pedig inkább tegyük félárnyékba a téli napsütés szárító hatása miatt (hiszen a fagyott földből ők sem tudnak vizet felvenni, ugyanakkor párologtatnak). A fontos tehát, hogy tartsuk nedvesen a növények földjét, ha ugyanis kiszáradnak, azzal többet árthatunk nekik, mint, ha télen kint hagyjuk őket a szabadban. Takarásként csak szellőző, könnyű anyagot (falevlél, esetleg fátyolfólia) használjunk, és semmiképpen se akarjuk ezeket az örökzöldeket a szoba melegébe vinni, mert ők inkább fázni szeretnek télen, mint sem izzadni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?