Pofonegyszerű: így lehet ingyen paradicsompalántád minden évben

agrarszektor.hu
Sokan nem tudják, de paradicsompalántát nem csak magról lehet nevelni, vagy készen lehet vásárolni a boltokban, hanem nagyon egyszerűen és gyorsan otthon is el lehet készíteni. Nincs is másra szükség hozzá, mint egy már viszonylag fejlett paradicsommnövényre, illetve egy arról eltávolított nagyobb mellékhajtásra. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan is lehet ingyen paradicsompalántánk minden évben. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Szinte minden kertész tudja, aki már termesztett valaha paradicsomot, hogy ezt a növényt mindig kacsolni kell. Ez annyit jelent, hogy a főszárból jövő mellékhatjásokat mindig le kell tördelni, és el kell távolítani azért, hogy a növény az energiáit a főszárra összpontosítsa, mert így sokkal több, és jobb minőségű terméseket hoz majd a paradicsomunk. Sokan nem tudják azonban, hogy a letördelt friss hajtásokat elültetve, azok ugyanúgy gyökereket eresztenek majd, és könnyedén nevelhetünk belőlük újabb paradicsomnövényeket. Habár ez a folyamat eltarthat 1-2 hétig is akár, de érdemes türelmesnek lennünk, hiszen az ilyen mellékhajtásokból nevelt növények kitűnőek lehetnek arra, hogy, ha a főnövényünkkel bármi történne, így könnyedén pótolni tudjuk. 

Figyeljünk arra, hogy nem mindegy, mekkora a mellékhajtás, érdemes hagyni, hogy picit nagyobbat növesszen a növény, és ezt törjük le, illetve ültessük el. Ültetés előtt a nagyobb leveleket vágjuk le a hajtásról, hogy a növény az energiákat ne a levelek növesztésére fordítsa, hanem inkább a gyökérnövesztésre. Érdemes a hajtás alját kicsit ferdén levágni, és így beszúrni a földbe, ha lehet minél mélyebben. Ha lehetséges, az így elültetett hajtást tartsuk hűvös, árnyékos helyen, 18-20 fokon, gondoskodjunk elegendő fényről a növény számára, de ne tegyük tűző napra. A paradicsom egyébként egy nagyon szívós növény, de azért öntözzük rendszeresen, és tartsuk mindig nedvesen a földjét, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?