2022. október 2. vasárnap Petra

Ütős tipp élelmes kertészeknek: így lehet ingyen vetőmagod minden évben

agrarszektor.hu
A legtöbben szakboltokból, kertészetekből, vagy nagyobb szupermarketekből szerzik be az évről évre szükséges vetőmagokat, pedig magot könnyedén lehet gyűjteni otthon is. Ez a módszer nem csak azért jó, mert így ingyen juthatunk vetőmaghoz minden évben, de, ha az otthon termesztett fajtákból nyerünk magot, akkor biztosan olyan termést takaríthatunk majd be, amire valóban szükségünk van. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan kell vetőmagot gyűjteni, fogni, illetve szárítani házilag. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Manapság már nagyon kevesen vannak, akik házilag gyűjtik be az évről évre szükséges vetőmagot, hiszen a legtöbben inkább a szakboltokban, kertészetekben, vagy a szupermarketekben vásárolják meg azokat. Pedig a termések után talán az egyik legszebb dolog, amivel a kertünk megajándékozhat minket minden évben, a vetőmag. Ráadásul a házi maggyűjtés nem csak költséghatékony, de így biztosak lehetünk benne, hogy olyan fajtát ültetünk majd, aminek a termésére valóban szükségünk van. Természetesen az otthoni maggyűjtést nem lehet minden növénynél megvalósítani, de a leveles zöldségekből, mint például a saláták, sóska, spenót, nagyon könnyen és egyszerűen fogható mag.

Magot akkor érdemes gyűjteni a növényről, amikor már teljesen kifejlődött, betakarítottuk róla a leveleket, és szinte már teljesen elszáradt. Fontos, hogy a magok ne érjenek túl, viszont ha lehetséges, akkor már mind kellően száraz legyen. A legegyszerűbb, ha az elszáradt, felmagzott növényt egy nagy zacskóba, vagy zsákba gyűjtjük úgy, ahogy van, arra viszont figyeljünk, hogy ilyenkor már könnyen kipotyognak a magok, ezért a lehető legóvatosabban hajtsuk végre ezt a műveletet. Ezután a száraz növényt egy vödör felett kezdjük el dörzsölgetni, így könnyedén kipotyognak majd belőle a magok. Ha ez megtörtént, akkor viszonylag gyenge szél, vagy egy ventilátor segítségével szabadítsuk meg a magokat a magháztól. A teljes siker érdekében 2-3 napig szárítsuk a magokat napos, száraz, esőtől, széltől, és a madaraktól védett helyen, majd ha ezzel megvagyunk, tegyük el a vetőmagokat egy légmentes zacskóba. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34