Tuti tippek az öt legpusztítóbb kerti kártevő ellen: így lehet könnyen megszabadulni tőlük

Tuti tippek az öt legpusztítóbb kerti kártevő ellen: így lehet könnyen megszabadulni tőlük

agrarszektor.hu
Az apró rovarok ugyanúgy a természet állandó körforgásának részei, mint a féltve őrzött növényeink, de ez még nem jelenti azt, hogy a rovarok azt csinálhatnak a kertünkben, amit csak akarnak! Fontos azonban, hogy a környezet és az élővilág érdekében vegyszermentesen lépjünk fel ellenük. Radványi Noémi homeopata összegyűjtötte az idei szezon 5 veszélyes kerti kártevőjét, amelyekre természetes, nem mérgező és könnyen hozzáférhető megoldásokat kínált.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hiába fogadjuk el, hogy apró rovarok ugyanúgy a természet állandó körforgásának részei, mint a féltve őrzött növényeink, azért valahogyan védekeznünk is kell ellenük. Manapság azonban egyre fontosabb, hogy ezt minél vegyszermentesebben tegyük. Radványi Noémi homeopata összegyűjtötte az idei szezon 5 veszélyes kártevőjét, amelyekre természetes megoldásokat is kínált.

1. Liszteskék vagy molytetű

A liszteskék apró, molylepkére emlékeztető növénytetű, mely a levelek fonákán él, és szívásával elszárítja a növény leveleit, majd elpusztítja azt. Imádják a sárga színt, ezért nagyon jó vegyszermentes megoldás lehet ellenük egy ragacsos, sárga lap kihelyezése, melyre, ha rászállnak, örökre megszabadulhatunk tőlük. A molytetű által veszélyeztetett növényt sulphur (kén) alapanyagú homeopátiás szerből készült oldattal érdemes öntözni, melynek hatására az erősebb és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben.

2. Burgonyabogár

A krumplit, padlizsánt, valamint a paradicsomot is támadó, eredetileg Mexikóból származó burgonyabogár akár 2 évig is elélhet, ezért érdemes mielőbb megállítani. Az apró rovarok nagyszámú lárva esetén a levéllemezeket is megeszik, sőt a növények főereit és szárait is megrágják. Ha csak enyhe a fertőzöttség, érdemes begyűjteni a bogarakat, a levélfonákra, csoportokban lerakott tojásokat pedig nyomjuk szét! Ha mégsem sikerül idejében elkapni a kártevőt, akkor a petróleum- és kénalapú homeopátiás szerek segíthetnek.

3. Almamoly

Az almamoly leggyakrabban az almát, körtét, kajszibarackot, gesztenyét és a diót károsítja, sokszor teljesen tönkre is teszi a finom termést. Hatásos megelőző védekezés ellene a feromon-csapda kihelyezése, mely az almamoly saját kémiai vegyületével vonzza be a kártevőt. Érdemes továbbá kén alapanyagú homeopátiás szerből készült oldatot is használni, a kezelést pedig havonta-kéthavonta meg lehet ismételni.

4. Burokfúró légy

Az Amerikából származó burokfúró légy szintén a kertészek egyik rémálma. A rovar lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki, melyet elfeketítenek, pépes állagúvá változtatnak, idővel pedig rátapadnak a dió csonthéjára, ezáltal a termés ehetetlen lesz. A burokfúró légy támadása szintén kénalapú homeopátiás szerekkel való öntözéssel előzhető meg.

5. Hangyák

A hangyák a kertek leggyakoribb vendégei, előszeretettel rágcsálják a virágokat, fiatal hajtásokat, szárakat és gyökereket. Egy kíméletes, és még számunkra is kellemes megoldással azonban egyszerűen kitessékelhetjük őket a kertünkből: ugyanis, ha levendulát ültetünk, annak illata megszünteti a növényeink mellett húzódó, sokszor többsávos hangyasztrádákat. Megelőzésre a kámfor sokszorosan hígított, így szagtalan verzióját, a camphora alapanyagú homeopátiás szert érdemes használni, mellyel azt a területet kell locsolni, ahol nem szeretnénk, hogy a hangyák átvonuljanak.

A szakértő szerint a kártevők elleni természetes védekezés mellett a kert mindennapi ápolását is komplexen érdemes megközelíteni: ne csak a növények mindennapi igényére figyeljünk, hanem az emberi szervezethez hasonlóan azok reakcióit is monitorozzuk. Radványi Noémi szerint például a növények is képesek megfázni, ha hirtelen nagy mennyiségű hideg víz éri őket, sőt a túlzott napfénytől égési sérüléseket és kiszáradást is elszenvedhetnek, melyeken az emberi tüneteket is gyógyító homeopátiás megoldások segíthetnek.

A camphora alapanyagú homeopátis szer adagolása egyszerű. A 30 CH vagy 200 CH potenciából 5 golyót kell nagyjából 2 deciliter vízben feloldani, és ezt 10-30 liter öntözővízhez tenni és jól összekeverni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?