Új őrület hódít a magyarok körében: egyre többen ültetnek így növényeket

Új őrület hódít a magyarok körében: egyre többen ültetnek így növényeket

agrarszektor.hu
Az elmúlt közel két évben a koronavírus járvány az egész életünket átformálta. A kevés pozitív hatások egyike volt, hogy sokan fordultak az egészséges táplálkozás, azon belül is a saját zöldségek és gyümölcsök termesztése irányába. A Biokiskert Kft. saját adatain alapuló becslése szerint Magyarországon idén már 50 ezernél is több háztartás foglalkozik valamilyen mértékben a bio zöldségek és gyümölcsök termesztésével. Ez azonban még mindig fényévekre van a környező országok trendjeitől.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kényszerű otthonlét még annak is meghozta a kedvét a kertészkedéshez, akinek eddig eszébe sem jutott a bolt helyett saját kertből beszerezni a salátához valót - írja közleményében a Biokiskert Kft. Amellett, hogy kertészkedni jó hobbi, hasznos is: egyre többen határoztak úgy, hogy a kétes eredetű vagy kémiai szerekkel feltuningolt zöldségek és gyümölcsök helyett saját maguk termesztik meg azt, amit elfogyasztanak. Ezzel együtt pedig még népszerűbbé vált a biokertészkedés, az otthoni zöldség és gyümölcs vegyszerek nélküli, biológiai növényvédelemmel megtámogatott termesztése. Megnőtt a kereslet a vegyszermentes vetőmagok, palánták és gyümölcsfák, illetve az ehhez kapcsolódó alternatív növényvédelmi megoldások iránt is.

A járványnak köszönhetően többen költöztek családi, kertes házakba, de a meglévő kertek, udvarok étkezési célú hasznosítása is egyre népszerűbbé vált. Az öngondoskodásra való igény nőtt, az elmúlt évben megugrott a kertészetek forgalma is, ahol a balkonládába való virágok és a sláger növények mellett egyre több palánta és vetőmag fogy. A vegyszermentes táplálkozás igényével pedig egyre többen keresik a kémiai anyagoktól mentes, tiszta, bio magokat és palántákat is.

Leggyakrabban a kertes ház, a gyermekvállalás, vagy valamilyen betegség motiválja a hobbikertészt arra, hogy vegyszermentes termesztésre váltson. Aki megtermeli magának az első cserép bio mikro csírát, és megtapasztalja a biotermesztés szépségeit, örömmel vág bele a zöldség palántázásba és állítja át kertjét az ökológiai gazdálkodásra. Mára 50-60 ezer magyar háztartás foglalkozik biogazdálkodással, de kisebb, 1 hektáros kertet művelők száma is tízezer felett mozog.

Jelentős lemaradásban

Hazánk a vegyipar és ipari növénytermesztés mellett kötelezte el magát, a biogazdálkodásból származó termékek fogyasztását még mindig csupán a jómódú réteg luxusának tartjuk. Míg Magyarországon 0,5% a bio élelmiszer fogyasztás aránya, Ausztriában 20% fölötti, Szlovákiában 5%, Lengyelországban is közel 5%. Ezekben az országokban a biotermék elérhető a középosztálynak, a legszélesebb körű lakosságnak is.

Fontos lenne, hogy az embereket megfelelő információkkal lássuk el arról, milyen módszerekkel és milyen vegyszerek használatával termesztik a boltokban kapható zöldségeket és gyümölcsöket. Mára a bio nem egyenlő a túlárazott, kukacos apró almával: ha a kertünket átállítjuk biora, megismerjük a természet bonyolult szisztémáját és megtanuljuk a biokertészkedés alapjait, sikeres biokertész válhat belőlünk

 - mondta Székely Gyöngyvér, a Biokiskert alapítója.

Vegyszermentes - A biokertészkedés alapja a vegyszermentes vetőmag. A vegyszeres, vagy más néven csávázott vetőmagon felszívódó kémiai szerek találhatóak, amik jelen lesznek a belőle képződő növényben is és a hajtáscsúcsban legalább 2 hónapig megmaradnak. Noha addig védettek gombák, vagy rovarok ellen, mégis az ilyen magból származó növény esetében a vegyszereket megesszük. 
Biodinamikus - A biodinamikus vetőmag semmilyen vegyszerrel nem találkozott élete során, nincs mesterséges beavatkozás a növényvédelemben sem, tehát a gazdaság saját egészséges ökoszisztémája védi az anyanövényeket, hosszú generációkon keresztül. Az innen kikerülő növények sokkal életképesebbek, ellenállóbbak minden másnál. A hagyomástól eltérően egy biokert nem kívülről védett, hanem a biodinamikus vetőmagoknak köszönhetően a saját immunrendszerét használva, önmagát védi. A Biokiskert ma már több mint 500 fajta bio vetőmagot kínál.

Az ökológiai növényvédelem vegyszereket nem tartalmaz, a biokertet természetes módszerekkel védi meg a kártevőktől és a betegségektől. Számtalan élő gombaölő, vagy éppen rovarölő gombát, rovarölő bacilusokat, hasznos fonalférgeket, de petefürkészeket, ragadozó atkákat, sőt katicákat is vásárolhat a biokertész. Nemcsak a kiválasztott mag vagy palánta forrásának kell tisztának lennie, hanem annak a talajnak is, amelyikben az nevelkedni fog. A korábban kémiai növényvédőszerrel vagy mesterséges hozamfokozókkal kezelt talaj ellehetetleníti a biodinamikus elvek szerinti gazdálkodást. A sikeres biogazdálkodáshoz, a biológiai növényvédelem megfelelő használatához speciális tudásra van szükség. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58