Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a tej a kertben

agrarszektor.hu
A legtöbben élelmiszerként gondolnak a tejre, és kizárólag a konyhában használják, pedig akad még egy terület, ahol alkalmazhatjuk. Jó tudni, hogy a tej nemcsak az emberi szervezetre hat jótékonyan, de a növények számára is igazi csodaszer. Bevethetjük például fertőtlenítőszerként, műtrágyaként, de gombaölő szerként is tökéletesen funkcionál. Összegyűjtöttük mire, és hogyan használhatjuk a tejet a konyhán kívül.

A tej a legtöbb ember fejében élelmiszerként él, pedig nemcsak a konyhában, de meglepő módon a kertben is hasznát vehetjük. Összegyűjtöttünk 5 tuti tippet, hogy mire, és hogyan használhatjuk fel úgy a tejet, hogy ne csak a szervezetünknek, de a növényeinknek is kedvezzünk. 

1. Fertőtlenítőszer

A tej kitűnő alternatív fertőtlenítőszer lehet a kertben, tökéletesen elpusztítja ugyanis a kórokozókat, baktériumokat, vírusokat a kerti eszközökről - írja a balconygardenweb.com. Ne használjunk tehát bolti vegyszereket a metszőolló, és az egyéb szerszámok fertőtlenítésére, mártsuk inkább tejbe őket. Ha mindez nem lenne elég, a tejjel megtisztított eszközök kevésbé rozsdásnak, emellett a tej képes számos paradicsombetegség, mint például a dohánymozaik vírus terjedését is megakadályozni.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

2. Gombaölő szer

A tej nagyon jó gombaölő szer, használhatjuk olyan betegségek ellen, mint a penész, a lisztharmat vagy a szürkerothadás. Érdemes hígítva a növények levelére spriccelni, így csökkenthetjük a gombás fertőzések terjedését, illetve megjelenésének valószínűségét. 

3. Talajjavító

A tejet a talaj egészségének javítására is felhasználhatjuk, a kutatások ugyanis bebizonyították, hogy jótékony hatással van a növények növekedésére, illetve számtalan kórokozót képes elpusztítani. A talajra öntve emellett javítja a annak vízelvezető képességét és szellőzését. 

4. Műtrágya

Mivel a tej köztudottan jó kalciumforrás, ezért alkalmanként érdemes a növények tápanyagpótlására is felhasználni. Műtrágyaként alkalmazhatjuk a paradicsomnál, a paprikánál, illetve a tökféléknél, döntően azoknál a zöldségeknél, amelyeknél gyakran előfordulhat virág vég rothadás. Hígítsuk fel a tejet 1:1 arányban vízzel, és öntsük a növények szára köré a talajra, de használhatjuk permetszerként is, a levelekre spriccelve. 

5. Levéltetvek ellen

A tejet a levéltetvek ellen is felhasználhatjuk, egy kutatás kimutatta ugyanis, hogy a tehéntej hatékonyan alkalmazható a tetvek és a tripszek ellen. A tejpermettel bevont levelek ugyanis kevésbé voltak kitettek a levéltetvek támadásának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?