Téli feladatok a kertben: itt a lista, ezek most a legfontosabb teendők

Téli feladatok a kertben: itt a lista, ezek most a legfontosabb teendők

agrarszektor.hu
Itt az év vége, ami azt jelenti, hogy eljött a pihenés, a visszavonulás és az ünneplés ideje. Lehet összegezni az éves munkát, termésmennyiséget, át lehet gondolni, hogy mit, hogyan csináljunk a következő évben. Ám van, amiről még ilyenkor sem szabad elfeledkezni: a kertünkről - persze, ha van. Ugyanis, még ilyenkor is van mit tenni a veteményesben, igaz, hogy nem olyan sok, mint például tavasszal. Alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük, hogy miket érdemes még a rossz idők előtt elvégezni a kertben, hogy aztán már tényleg semmi más ne maradhasson, csak a pihenés és az ünneplés, egészen tavasz beköszöntéig.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hiába van fagy és hó, a veteményesről akkor sem szabad elfeledkezni, ha azt szeretnénk, hogy a következő évben is bőséges termésünk és virágunk legyen - írja a balconygardenweb. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, nem kell órákat kint tölteni a hidegben kertészkedéssel, de persze néhány apró teendőt el kell végezni. Ha esetleg már leesett az első hó, akkor mindenképpen vegyük magunkhoz a kabátunkat és a seprűnket, hiszen a hó súlya kárt tud tenni a növényeinkben (és persze az sem jó móka, ha esünk-kelünk az udvarban). A hóseprés mellett pedig az alábbi feladatokat csináljuk meg a nyugodt, békés tél érdekében:

Ne feledkezzünk meg a szerszámainkról sem

Mivel a kerti szerszámainkat egész évben használjuk, a téli időszakra érdemes úgy eltenni őket, hogy tavasszal, mikor újra elővesszük őket, már ne kelljen sokat foglalkozunk velük. Törölgessük át őket, mossuk le a szennyeződéseket és lehetőleg hótól védett helyen tároljuk őket. Ezen kívül ajánlott a pengék élezése és egyes darabok olajozása is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mulcsozzunk

A csupasz talaj nem használ a növények számára, erősen ajánlott ilyenkor az összegyűjtött levelekből és ágakból mulcsot készíteni, de akár vásárolhatunk is erre a célra összeválogatott mulcsot. Így megvédhetjük a növényeinket és jó minőségű földet tudunk számukra biztosítani a hidegebb hetek, hónapok alatt is. 

Etessük a madarakat 

Nagyon fontos, hogy ezekben az időkben ne feledkezzünk meg a természetről, az állatokról sem. Készítsünk házikót, etetőt a madaraknak és tegyünk ki eleséget számukra. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy nagyon nem mindegy, mit adunk oda ezeknek a kis állatoknak. Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy miket szabad és miket tilos kitenni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat

Az őszi levélhullás során a levelekből bőven kerülhet a csatornákba is, amik gátolhatják a víz elfolyását. Ezért takarítsuk ki és távolítsuk el a leveleket, így már szabadon folyhat le a víz, amikor elkezd olvadni a hó.

Takarjuk a növényeinket 

Bár sok növény ellenáll a hideg időjárásnak, egy kis extra védelem sosem árthat. A cserepes növényeinket takarjuk le ruhával, zsákvászonnal, valamilyen műanyaggal vagy buborékfóliával. Az is jó megoldás, ha a fázósabb zöldeket bevisszük az otthonunkba, lehetőleg egy olyan szobába vagy térbe, ahol nincsen túl meleg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Metsszünk!

Itt megfelelő idő ahhoz, hogy a bokrok, fák és cserjék elhullott ágait levágjuk. Ilyenkor könnyebben látható, hogy hol kell metszeni, hiszen kisebb a lombozat vagy éppen nincs is. 

Komposztáljunk

Bár a bomlási folyamatok lassulnak télen, ez tény, de ez nem jelenti azt, hogy a hidegebb időben ne lehetne komposztálni. Sőt, kifejezetten ajánlott. Figyeljünk, hogy megfelelő maradékokat és anyagokat tegyünk a halmunkhoz, a melegebb időjárás beköszöntével pedig újból elkezdenek gyorsulni a folyamatok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rendeljünk magokat 

Mindig érdemes előre tervezni, ezért nyugodtan rendeljük már meg ilyenkor a vetőmagokat. Szánjunk időt a tavaszi kertészkedésre való készülődésre, tárazzunk be a megfelelő magokból, és várjuk a meleg időjárást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?