Másodvetés a kertekben: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

Másodvetés a kertekben: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

agrarszektor.hu
Mostanra már akadnak üres részek, ágyások a kertben, hiszen sok zöldség betakarításra került, nem érdemes azonban üresen hagyni ezeket a területeket, számtalan olyan zöldség és fűszernövény akad ugyanis, amiket még most júliusban is elvethetünk, ültethetünk. Ezek jellemzően rövidebb tenyészidejű fajok, így viszonylag hamar beérnek és fogyaszthatóvá válnak. Így akár még ősszel is élvezhetjük a saját termesztésű friss zöldségeket. Összegyűjtöttük, melyek azok a fajok, amik még most is a földekbe kerülhetnek.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Júliusban sem áll meg az élet a kertekben, mostanra ugyanis több terület és ágyás felszabadulhatott, hiszen több olyan zöldség is akad ami már betakarításra került, a helyükre azonban számos fajt ültethetünk még most is. Megmutatjuk, melyek azok a zöldségek és fűszernövények, amelyeket még ilyenkor is elültethetünk a kertbe, így ősszel is garantáltan friss, házi terményeink lesznek - írja a balconygardenweb.com

Zöldségek

1. Kelkáposzta

Botanikai név: Brassica oleracea acephala. Júliusban érdemes kelkáposztát ültetni a kertbe, így ugyanis őszre vagy akár télre is lesz friss zöldségünk. Jól bírja a hűvösebb időt is, de a közvetlen napsugárzás sem okoz neki gondot, ha elegendő vizet, és megfelelő talajt biztosítunk számára.

2. Zöldborsó

Botanikai név: Pisum sativum. A borsó is azon növények közé tartozik, amelyet még júliusban is el lehet. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne várjunk sokáig a betakarításával, amikor már érik, mert a hajtások és a termés keserű, illetve kemény lehet.

3. Fejes káposzta

Botanikai név: Brassica oleracea. A fejes káposztának magas hőmérsékletre van szüksége a betakarításhoz, ezért a július még ideális arra, hogy ültessünk belőle a kertbe. Figyeljünk arra, hogy tápanyagdús legyen a talaj, a magok ugyanis akkor csíráznak a legjobban és biztosabban.

4. Cékla

Botanikai név: Beta vulgaris. A cékla alapvetően egy gyökérzöldség, de szinte minden része ehető, hiszen még akár a levelét is fogyaszthatjuk. Ügyeljünk arra, hogy elegendő vizet kapjon, és ha lehet, nedves talajban termesszük, kerüljük a talaj kiszáradását. A cékla az egyik legideálisabb zöldség, ami még júliusban a kertbe kerülhet. 

5. Kerti saláta

Botanikai név: Lactuca sativa. A kerti saláta júliusban is a földbe kerülhet, ahhoz azonban, hogy jól érezze magát, rengeteg szerves anyagra és megfelelő vízelvezetésre van szüksége. júliusban vetheti el. Mivel rövid tenyészidejű fajról van szó, a folyamatos betakarítás érdekében ajánlott két-három hetente vetni belőle egy sort, így biztosan sokáig élvezhetjük a friss zöldséget.

6. Zöldbab

Botanikai név: Phaseolus vulgaris. A zöldbab gyorsan nő és virágzik a júliusi melegben és kellő nedvesség mellett, ezért érdemes ilyenkor ültetnünk belőle a kertbe. Arra figyeljünk mindössze, hogy a hűvös, száraz idő nem tesz jót neki, mert hamar elrohad, így a megfelelő öntözésre mindig fordítsunk időt. 

7. Sárgarépa

Botanikai név: Daucus carota subsp. sativus. Ültessünk sárgarépát a kertbe júliusban, de mindig figyeljünk arra, hogy kellő nedvességet kapjon és elegendő napsütést. Biztosítsunk laza talajt számára, elegendő komposztot és tápanyagot, és garantáltan jól fog növekedni a zöldségünk. 

8. Csemegekukorica

Botanikai név: Zea mays. A kukorica rendkívül gyorsan növekszik, így ha júliusban ültetjük, akkor is hamar lesz termésünk. Nem válogatós, így minimális odafigyelés mellett is termeszhető.

9. Uborka

Botanikai név: Cucumis sativus. Az uborka az egyik legjobb zöldség, amely júliusban a földbe kerülhet, ráadásul közvetlenül a kertbe is vethetjük annak érdekében, hogy hamar bőséges termést hozzon. A magokat néhány centiméter mélyre elegendő ültetni, és körülbelül 20-25 centiméter távolságra vessük a növényeket egymástól.

10. Retek

Botanikai név: Raphanus sativus. A retek nem igényel sok törődést ahhoz, hogy hamar termést hozzon. Csak szórjuk a magokat a földbe, de figyeljünk arra, hogy tápanyagdús legyen a talaj, és ha szükséges, ritkítsuk meg a kikelt növényeket, hogy a gyökerek akadálytalanul tudjanak növekedni a talajban.

11. Cukkini

Botanikai név: Cucurbita pepo. Amint elmúlik a fagyveszély, a cukkini már kerülhet is a kertbe, így a július is ideális ahhoz, hogy ültessünk. Két dologra kell csupán odafigyelnünk ahhoz, hogy rendesen teremjen, kapjon elegendő mennyiségű vizet és rendszeresen trágyázzuk.

Fűszernövények

12. Bazsalikom

Botanikai név: Ocimum basilicum. A bazsalikom ideális ahhoz, hogy júliusban a kertbe kerüljön, a sok napsütést és a rendszeres öntözést azonban előnyben részesíti. Ha a növények már elég magasak, csípjük vissza a hajtásokat azért, hogy dúsabb "koronát" tudjon növeszteni a fűszernövényünk. 

13. Koriander

Botanikai név: Coriandrum sativum. A koriander félárnyékban érzi a legjobban magát, így ha júliusban ültetnénk, akkor ezt tartsuk szem előtt. Ugyanakkor ha kellően nedves a talaj, akkor a közvetlen napsütést is elviseli. Néhány hetente vethetjük újra és újra, így mindig legyen mit betakarítanunk, hiszen a koriander rendkívül gyorsan növekszik. 

14. Petrezselyem

Botanikai név: Petroselinum crispum. A petrezselyem egy nagyon strapabíró, kevés törődést igénylő növény. Ugyanakkor az egyenletes öntözést, a tápanyagban gazdag talajt, és a havonta történő trágyázást előnyben részesíti. 

15. Kapor

Botanikai név: Anethum graveolens. A törékenynek tűnő megjelenése ellenére a kapor egy meglehetősen jó tűrőképességű növény, ráadásul ha elegendő műtrágyát és vizet kap, akkor garantáltan egészséges lombot növeszt majd. Mindössze arra figyeljünk oda, hogy ne legyen gyomos a terület ahova ültetjük, illetve a magok elvetése után öntözzük be alaposan az ágyást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?