Szinte bárhol megteremnek ezek a zöldségek: mégis vagyonokat fizetünk értük

Szinte bárhol megteremnek ezek a zöldségek: mégis vagyonokat fizetünk értük

agrarszektor.hu
Számos zöldség igazi vitaminbombának számít, ráadásul a legtöbbet közülük mi magunk is termeszthetjük otthon. Ha esetleg nem kertes házban lakunk, ne csüggedjünk, hiszen vannak zöldségek, melyeket edényekben, konténerekben is könnyedén termeszthetünk. Így hát nemcsak a növények ízét, frissességét élvezhetjük, hanem magát a termesztési folyamatot is. Ráadásul pénzt is spórolhatunk vele, ami a mostani helyzetben kiemelten fontos lehet. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, melyek azok a zöldséget, melyeket akár bent, a lakásunkban vagy az erkélyünkön is termeszthetünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy kiskert igazi kincset érhet, azonban nem mindenkinek adatik meg (vagy éppen nem is szeretne) egy kertes ház, de jó hír, hogy számos növényt lakásban is termeszhetünk. Legyen szó gyümölcsökről, fűszerekről vagy zöldségekről, a sikeres termesztéshez nincs is másra szükségünk, csak egy kis napfényre, vízre, megfelelő hőmérsékletre, konténerekre és odafigyelésre. Most pedig nézzük, melyek azok a vitaminban gazdag zöldségek, amiket bent is megtermelhetünk magunknak és a családunknak - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Spenót

100 gramm spenót 28,1 milligramm C-vitamint tartalmaz. Ez a tápláló zöldség meleg és hideg időben egyaránt termeszthető, és viszonylag nagy adag C-, B6-, B9-vitamint és folsavat tartalmaz. Tavasszal vagy akár kora ősszel is termeszthető, és felhasználhatjuk hús- és halételekhez, salátákhoz, levesekhez, vagy ehetjük magában is.

2. Saláta

100 gramm saláta 9,2 mg C-vitamint tartalmaz, emellett gazdag mangánban és rostban is. Egész nyáron termeszthető és kora ősszel is ültethető. Ehetjük húsok, szendvicsek mellé, de önmagában is bármikor megállhatja a helyét.
 
3. Zöldhagyma

100 gramm zöldhagyma adag 18,8 mg C-vitamint tartalmaz és gazdag A- és K-vitaminban, valamint riboflavinban és folsavban. Hidegtűrő, az utolsó fagy után azonnal ültethető.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Retek

100 gramm retek 14,8 mg C-vitamint tartalmaz. Gazdag folsav-, C-vitamin- és káliumforrást biztosíthat, ráadásul nagyon egyszerű cserepekben is nevelni. Nyár végén és kora tavasszal termeszthető.

5. Hagyma

100 gramm hagyma 7,4 mg C-vitamint tartalmaz. A hagyma gazdag a folsavban, a C-vitaminban és a rostokban. Fogyasztható úgy, ahogy van, de lényegében bármilyen ételben megállja a helyét.

6. Articsóka

100 gramm articsóka 11,7 mg C-vitamint tartalmaz. Magas a K-vitamin, C-vitamin –és folsavtartalma is. Az utolsó fagy után is ültethető, és minden évben visszanő.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Spárga

100 gramm spárga 5,6 mg C-vitamint tartalma, továbbá E-, A- és K-vitaminban gazdag konténerben termeszthető évelő zöldségek közé tartozik. A tavaszi utolsó fagy után ültethető. Nagyszerű köret, vajjal megfőzve a legfinomabb.
 
8. Paprika

100 gramm paprika 143,7 mg C-vitamint tartalmaz. A paprika és a chili sokak személyes kedvence, nem véletlenül: mivel nagyszerű C-vitamin- és vasforrás. A paprikát egy hónappal az utolsó tavaszi fagy után kell ültetni, a hideg idő vagy a fagy végzetes lehet számára.
 
9. Mángold

100 gramm mángold 18 mg C-vitamint tartalmaz. Az egyik leghasznosabb zöldség a mángold, mivel tele van folsavval, C-vitaminnal, vassal és káliummal. Ez a hidegtűrő növény nyár elején és tavasszal ültethető.

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Cékla

100 gramm cékla 4,9 mg C-vitamint tartalmaz. A cékla tápanyagokban gazdag, és kiváló folsav-, kálium-, C-vitamin- és rostforrás. Tavasszal és nyár elején ültethető. Fogyasztható nyersen vagy savanyúság készítésére is felhasználható, és sok főtt zöldséges ételhez tálalhatjuk.

11. Paradicsom

100 gramm paradicsom 124 mg C-vitamint tartalmaz. A paradicsom szintén gazdag C-vitaminban, folsavban és káliumban, és könnyen termeszthető konténerekben. Arra figyeljünk, hogy ne termesszük az erkélyen hidegben és fagyban sem.
 
12. Sóska

100 gramm sóska 35 mg C-vitamint tartalmaz. Magas a C-, A-, B6-vitamintartalma, illetve magnézium, kalcium, vas és kálium is van benne bőven.

EZ IS ÉRDEKELHET

14. Padlizsán

100 gramm padlizsán 2,5 mg C-vitamint tartalmaz. A padlizsán az utolsó tavaszi fagytól számított egy hónap elteltével termeszthető, és magas a kálium-, rost- és C-vitamintartalma.

15. Pak choi

100 gramm pak choi 45 mg C-vitamint tartalmaz, emellett kiváló K-, A- és folsavforrás. A pak choi szeléntartalma jótékony hatással van a pajzsmirigyre, míg a kálium, a magnézium és a kalcium javítja a csontok szilárdságát és segít csökkenteni a vérnyomást.

EZ IS ÉRDEKELHET

16. Brokkoli

100 gramm brokkoliban 89,2 gramm C-vitamin található. A brokkoli szuperélelmiszernek számít, magas C-vitamin-, magnézium-, vas-, nátrium- és rosttartalma miatt.

17. Káposztafélék

A káposztafélék tele vannak C-, K-, A-, E-vitaminnal, folsavval, vassal, kalciummal, káliummal és foszforral, amelyek erősítik az immunrendszert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?